Medya

UGM İnovasyon Yöneticimiz Adnan ÖNCEVARLIK'ın kaleminden "Chatbot nedir ?" makalesi

UGM İnovasyon Yöneticimiz Adnan ÖNCEVARLIK'ın kaleminden "Chatbot nedir ?" makalesi

Anılar,


Yıl 1990, yer Ege Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Bornova İzmir,
KuriYJ: Selam Cem orada mısın, bir soru soracaktım. DrLoveJoe: Merhaba, Cem şu anda burada değil. KuriYJ: Cem’in makinasında ne arıyorsunuz?DrLoveJoe: Cem şu anda toplantıda.
KuriYJ: Kimsin? Cem nerede?
DrLoveJoe: Cem şu anda toplantıda.
KuriYJ: Sen kimsin?
DrLoveJoe: Benim adım Elisa, Cem’in sekreteriyim. KuriYJ: Sekreter?
DrLoveJoe: Benim adım Elisa, Cem’in sekreteriyim. KuriYJ: Ne haber?
DrLoveJoe: Teşekkür ederim, siz nasılsınız KuriYJ?KuriYJ: Teşekkürler, Cem ne zaman gelir?DrLoveJoe: Cem şu anda toplantıda.
KuriYJ: Cem’e bir mesaj bırakacaktım, toplantıdan çıkınca, gönderdiğim e-postayı okusun. DrLoveJoe: Cem şu anda toplantıda.
KuriYJ: Biliyorum, hadi sana iyi günler.
DrLoveJoe: İyi günler KuriYJ.
İlk olarak bir “ChatBot” ile karşılaştığım günden bu yana tam 30 yıl geçmiş. O zamanlardaki teknolojik imkan, bilgi ve tecrübelerimiz ile üst dönem arkadaş-larımdan Cem Turgay’ın (kendisine çok selam ve sev-giler) yazdığı bir “Chatbot” idi Elisa. Adını, 1960’larda MIT’deki profesör Joseph Weizenbaum’un geliştirdiği ilk Chatbot programı olan “Eliza”dan almaktadır.
Ne güzel bir program bu. Arkadaşım makinesinin ba-şından ayrıldığında, ona iletilen mesajları kaydediyor az da olsa insanlarla konuşabiliyordu. Beraberinde ona gelen e-postaları alıp onun adına sınıflandırıyor-du. Bunun gibi birkaç özelliği vardı. Yalnız insan gibi konuşmayı denediğinizde birkaç cümle ile size eşlik edebiliyor ama biraz zorlarsanız “Ben Cem’in sekrete-riyim” cümlesine geri dönüyordunuz.

Peki nedir bu “Chatbot” denen şey ?


Vikipedi’deki tanıma göre, “Chatbot. Chatbot, kullanıcı ile genellikle metin, bazı durumlarda ise konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi veren veya bir işlemi gerçekleştiren bir yazılımdır.”
Evet temelde basit işleri halledebilecek olan yazılım-lardır. Genellikle Web sayfalarında ve bankalardaki sesli yanıt sistemleri chatbot çatısı altında toplanabi-lir. Chatbot kelimesi aslında Chatter Bot kelimesinin kısaltılıp birleştirilmesinden gelmektedir. Türkçe “soh-bet robotu” olarak adlandırabiliriz. Chatbot’un farklı isimlendirmeleri de vardır. Örneğin, “talkbot”, “bot”,
“IM bot”, “interactive agent”, “yapay konuşma varlığı (artificial conversation entity).”

Yazının devamı için ekli pdf'e tıklayabilirsiniz.