ETGB Nedir?
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi gümrük sahasında özellikle ihracat tarafında firmaların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Kısaca ETGB havayolu, kara yolu, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen-giden ürünün, gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kâğıt çıktı gerektirmeyen bir uygulamadır. ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler adına yetkilendirilmiş hızlı kargo operatörleri yapar. ETGB belgesi özellikle mikro ihracat yapan firmaların doldurması gereken belgelerden biridir. Genellikle ülkeler arası ticaret yapılırken vergi ve diğer tüm yükümlülüklerin belirlenmesi noktasında ETGB’ ye ihtiyaç duyulur.
ETGB Belgesi Nasıl Alınır?
Bu tarz işlemler için ihracatçı veya ithalatçı firmaların belgeyi almak için çok fazla zaman ya da efor harcamasına gerek yoktur. Çünkü yapılan işlemin sorumluluğu, ETGB yetkili firmalarına devredilmiştir. Bu noktada yetkili firmadan kastımız, taşıma şirketleridir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanname belgesi almak için, ürünlerin gönderileceği lojistik firmasına ETGB beyanı verilmesi, daha sonra lojistik firmasının da ürünlere dair ETGB’ yi oluşturup e-posta yoluyla firmanıza göndermesi gerekir. Bu kapsamda lojistik firmaları e-posta adresinizi ve gerekli talimatları kaydederek ETGB işlemlerini yapar. Böylelikle yurt dışına gönderilen ürünlerin ETGB belgeleri düzenli olarak size ulaşmış olur.
ETGB Belgesine Sahip Olmak İçin Neler gerekiyor?
E-ihracat şirketlerinin micro ihracat olarak değerlendirilebilmesi için bazı koşulları sağlaması gerekir. Bunların başında şirketlerin dikkat etmesi gereken iki önemli husus bulunmaktadır. Bunlar, belgeyi alacak şirketin ihracatını gerçekleştireceği ürünlerin brüt ağırlığı 300 kg’dan az olması ve ürünün maddi değerinin 15.000 Euro’yu aşmamasıdır.
ETGB Formu
İşlemlerin daha hızlı ve sorunsuz şekilde sürdürülmesi için formun eksiksiz doldurulması oldukça önemlidir. Buna göre ETGB formunu doldurmak için bazı bilgilerin sizde mevcut olması gerekir. Bunlar;
- İlgili kişiye ait iletişim bilgileri.
- Telefon ve e-posta adresi.
- Vergi numarası ve dairesi.
- İhracatçı firma bilgileri.
- Konşimento numarası.
- İhracatçı banka bilgileri.
- Eşyanın menşei.
- Gelen/giden eşyanın türü.
- GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numarası.
- Maliye tasdikli fatura bilgisi veya fatura numarası ve tarihi.
- Eşya adedi, eşya kıymeti ve ödeme şekli.
- Kap adedi, net ve brüt kg gibi detaylar.
- Mal ile gidecek evraklar.
- Alıcı firmanın adı ve adresi.
- Kaşe veya imza.
ETGB’ nin Avantajları Nelerdir?
Öncelikle bu sistem sayesinde ticaret ve hizmet alanındaki işlemleriniz daha çabuk halledilir. Ödemeler ise hızlı ve güvenilir bir biçimde gerçekleşir. Öyleyse ETGB ‘nin işletmelere sağladığı avantajlarına sırasıyla bakalım.
- Dijital ortamda yapılan işlemler manuel olarak yapılan yazım hatalarının önüne geçer.
- İşletmeler için rapor alımı kolaylaşır.
- Ödemeler mobil cihazlar aracılığıyla yapılır.
- İhracatçılar Birliği’ne kayıt yapma zorunluluğu yoktur.
- Ardiye ücreti ödenmez.
- Gönderilerden KDV iadesi alınmasına olanak tanır.
- Tüm işlemler elektronik ortamda devam ettiği için ekstra evrak işi çıkmaz. Dolayısıyla hem zamandan hem de bütçeden tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi düzenlenerek gerçekleştirilen işlemlerde ödeme beyannamenin doldurulması ile aynı anda gerçekleşir.
- Kredi kartı ile yapılan ödemelerde kredi kartı bilgileri doğrulama ve şifreleme yöntemiyle güvenli bir şekilde işlem gerçekleştirilir.
- Tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştiğinden işletmelerin çek ya da nakit ödeme yapmalarına gerek kalmaz.
ETGB Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Beyannamelerinin durumu ve gümrük işlemleri ile ilgili sorgulama yapmak isteyenler Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi üzerinden sorgulama yapabilirler. Bunun için öncelikle gümrük beyanname numarası gereklidir. Çünkü gümrük beyanname numarası sorgulama işlemleri sırasında, beyanname sorgulama sistemine girerek arama yapmanızı sağlar. Böylece beyanname ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler arasında; ürünler ile ilgili detaylı bilgiler, ürünün fiyatı, miktarı, ağırlığı, üretici bilgileri ve gümrük işlem durum bilgisi yer alır.