Blog

Evcil Hayvanlarınızla Avrupa'da Seyahat Etmek

Evcil Hayvanlarınızla Avrupa'da Seyahat Etmek
Evcil Hayvanlarınızla Avrupa'da Seyahat Etmek

Avrupa Birliği içinde hareket özgürlüğünün tadını çıkaranlar sadece AB vatandaşları değil. Evcil hayvanlarla seyahat konusunda AB kurallarının benimsenmesi sayesinde kedileriniz, köpekleriniz ve hatta gelincikleriniz bile bu haktan yararlanabiliyor. Bu yaz dört ayaklı dostunuzla AB'de seyahat ediyorsanız, AB evcil hayvan pasaportunuzun güncel olduğundan emin olun. 

AB evcil hayvan pasaportu; mikroçip veya dövme kodu, kuduz aşısı kaydı ve pasaportu veren veterinerin iletişim bilgileri dahil olmak üzere evcil hayvanınızın bir açıklamasını ve ayrıntılarını içerir. Köpeğiniz, kediniz veya gelinciğiniz için herhangi bir yetkili veterinerden bir AB evcil hayvan pasaportu alabilirsiniz. AB'ye Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki bir ülkeden seyahat eden evcil hayvanlar için de geçerli olan en önemli gereklilik, evcil hayvanınızın kuduza karşı aşısının güncel olmasıdır. Ayrıca, (Echinococcus multilocularis) yani bir çeşit kist hastalığı yüksek bir ülkeye seyahat ediyorsanız (Finlandiya, İrlanda, Malta, Norveç ve Kuzey İrlanda), evcil hayvanınızın bu tenyaya karşı bir tedavi görmüş olması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken birkaç istisna daha var. 2021'den beri, Büyük Britanya sakinlerine verilen AB evcil hayvan pasaportları artık Büyük Britanya'dan bir AB ülkesine veya Kuzey İrlanda'ya evcil hayvanlarla seyahat için geçerli değil. Ayrıca, AB evcil hayvan pasaportunun yalnızca kediler, köpekler ve gelincikler için geçerli olduğunu da hatırlatmak gerekir. Evcil hayvanınız bir kuş, sürüngen, kemirgen veya tavşansa, giriş koşulları hakkında bilgi için ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin ulusal kurallarını kontrol etmelisiniz.

Evcil hayvanınızla AB dışındaki bir ülkeden AB'ye seyahat ediyorsanız, göstermeniz gereken belge ' AB hayvan sağlığı sertifikasıdır. AB evcil hayvan pasaportuna benzer şekilde, AB hayvan sağlığı sertifikası evcil hayvanınızın sağlığı, kimliği ve kuduza karşı aşısı hakkında bilgiler içerir. Evcil hayvanınız AB'ye gelmeden en geç 10 gün önce ülkenizdeki resmi bir devlet veterinerinden alınmalıdır. Ayrıca evcil hayvanınızın AB hayvan sağlığı sertifikasına, taşınmasının ticari olmayan nedenlerle olduğunu belirten yazılı bir beyan eklemelisiniz. 

Beş evcil hayvana kadar seyahat edebilirsiniz, ancak beşten fazla evcil hayvanınız varsa (köpekler, kediler veya gelincikler) bir yarışmaya, sergiye veya spor etkinliğine katıldıklarına ve 6 aydan büyük olduklarına dair kanıt sunmalısınız. Ve evcil hayvanınıza seyahatlerinde eşlik etmeyi planlamıyorsanız, evcil hayvanınıza sizin adınıza eşlik etmesi için başka bir kişiye yazılı izin vermelisiniz. Ancak, evcil hayvanınızla, taşınmasından sonraki 5 gün içinde yeniden bir araya gelmelisiniz.

Diğer İçerikler