Gümrük Müşavirliği Hizmeti Nedir?
En genel anlamıyla, gümrük ve dış ticaret işlemlerine konu ürünlere ilişkin süreçlerde özel sektör temsilcilerince verilen tüm hizmetleri ifade eder. Gümrüklerde işlem yaptırmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, kendi gümrük beyannamelerini vererek işlemlerini takip edebilecekleri gibi, bu alanda Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri dolaylı temsil yoluyla beyanname verebilmekte; ayrıca gümrük müşavirlerinden gümrük ve dış ticaret konularında da danışmanlık hizmeti alınabilmektedirler.
Gümrük Müşaviri Kimdir?
Gümrük ve dış ticaret işlemleri kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren, çıkan eşya ve araçların gümrük mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat uyarınca uygulanması (mevzuat danışmanlığı) zorunlu iş ve işlemlerini özellikle gümrük idareleri nezdinde takip eden, bu işlemlerin yasal düzenlemelere uygun biçimde tamamlanmasını sağlayan, gümrük ve dış ticaret süreçlerinde danışmanlık hizmetleri veren, alanında uzmanlaşmış; yasal düzenlenmelerle belirlenen eğitim, staj, belli suçlardan ceza almış olmamak, yapılan mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmak gibi koşullara, kimi özel yetki ve sorumluluklara ve mesleki formasyona sahip meslek mensuplarıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti topraklarını kapsar. Türkiye kara suları, iç suları ve hava sahası Türkiye gümrük bölgesine dâhildir.
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Kimdir?
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 10/1-c maddesine istinaden gümrük işlemlerinin doğru olarak uygulanmasını sağlamak için Ticaret Bakanlığınca belirlenen tespit işlemlerini yapmak üzere yetkilendirilen gümrük müşaviridir. Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri (YGM), özellikle bazı nitelikli tespit işlemlerini yapan gümrük müşaviridir. 2008 yılında başlayan Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği uygulaması ile ekonomik etkili gümrük rejimlerinin, nihai kullanımın, basitleştirilmiş usuller ve bazı gümrük işlemlerinin uygulanmasını sağlamak üzere gerekli görülen tespit işlemleri, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri eliyle yaptırılmaktadır.
Gümrük Müşavirleri Ne İş Yapar?
Gümrük müşavirleri, ithalat ve ihracat yapan firmaların yasal temsilcileri olarak gümrük beyannamelerini hazırlar, beyan ve işlemler için gerekli tüm bilgi ve belgeleri toplar; gümrük vergileri ve ithalde alınan diğer vergi ve mali yükümlülükleri hesaplanmasını sağlar; gümrük idaresiyle ilgili tüm süreçleri takip ederek yürütür ve sonuçlandırır; gümrük ve dış ticaret işlemlerinin her aşamasında ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetlerini sunar.
Gümrük İşlemlerinde Gümrük Müşavirleriyle Çalışmak Zorunlu Mudur?
Gümrük işlemlerinde gümrük müşavirleriyle çalışma zorunluluğu yoktur. Herkes gümrük işlemlerini kendisi takip edebileceği gibi noterden vekalet vererek dolaylı temsil yoluyla gümrük müşavirleri ya da yetki verilmiş çalışan temsilcileri aracılığıyla takip ettirebilir.
Gümrük İşlemlerinde Doğrudan ve Dolaylı Temsil Neyi İfade Eder?
Gümrük işlemleri, kişilerin bizzat kendileri tarafından takip edilebileceği gibi, temsilci tayin edilerek de gerçekleştirebilir. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 5.Maddesi bu hususta şu hükümleri içerir:
“Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler. Transit taşımacılık yapan veya arızi olarak beyanda bulunan kişiler hariç olmak üzere, temsilci Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik bulunan kişilerdir.
Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci, doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder. Temsilci, temsil edilen kişi namına hareket ettiğini beyan etmek, temsilin doğrudan veya dolaylı olduğunu belirtmek ve sahip olduğu temsil yetki belgesini gümrük idarelerine ibraz etmek zorundadır.”
- maddenin 1. fıkrasında belirtilen kişiler gümrük idarelerinde dolaylı temsilci olarak iş takip edebilirler.”
Gümrük Kanunu’nun 225. Maddesi çerçevesinde de; “Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin faaliyetler, 5.madde hükümleri çerçevesinde, sahipleri ile bunların adına hareket edenler tarafından doğrudan temsil yoluyla veya Gümrük Müşavirleri tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilir ve sonuçlandırılır.” hükmü yer almaktadır.
Gümrük Müşavirlerinin Yasal Hak ve Yükümlülükleri Nelerdir?
Gümrük Müşavirleri, Gümrük Kanunu’nda yer alan yetkiler doğrultusunda, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri temsilci sıfatıyla gerçekleştirebilir; her türlü gümrük işlemini takip ederek sonuçlandırabilirler.
Gümrük Müşavirleri, gümrük mevzuatının gerektirdiği işlemleri ve bürokratik süreci hatasız yürütmek ve temsil ettiği kişi ve kuruluşların hukuki haklarını, çıkarlarını ve yararlarını gözeterek, onları maddi ve manevi her türlü zarardan koruyacak şekilde, gümrük ve dış ticaret konularında yüksek donanımla, vasıflı danışmanlık hizmeti vermek zorundadırlar. Gümrük müşavir ve müşavir yardımcıları, çerçevesi Gümrük Kanunu’nun 227 nci ve 228 nci maddelerinde belirlenen niteliklere sahip uzman kişilerdir.
Gümrük Müşavirleri, Borçlar Kanunu uyarınca vekil sorumluluğu ve Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde tacir mesuliyeti ile çalışmak; 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Yasası uyarınca müteselsil sorumluluk bilinciyle hareket etmekle mükelleftirler.
Gümrük Müşavirliği faaliyetleri, bir özel hukuk tüzel kişiliği oluşturularak gümrük müşavirliği şirketi şeklinde de yürütülebilir. Bu durumda gümrük müşavirlerinin kuracağı tüzel kişiliklere gümrük müşavirleri de ortak olabilirler.
Gümrük Müşavirlerine Neden İhtiyaç Duyulur?
Eşyanın gümrük ve dış ticaret işlemlerinin yürütülmesi, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması, bu alanlarda teknik bilgiye sahip olmayı gerektirir. Gümrük işlemleri birçok yasa, uluslararası anlaşma, karar, tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge, tasarruflu yazıyla düzenlenmiş karmaşık bir düzenlemelere konu işlemlerdir. Dış ticarete konu ürünleri ithal veya ihraç ederken çok sayıda teknik terimle karşılaşacağınızdan ve gümrük mevzuatının değişken, dinamik yapısından ötürü, gümrük süreçlerini verimli bir şekilde organize etmek oldukça zor olacaktır. Gümrük müşavirleri bu kompleks mevzuatı yakından takip eder ve firmaların yasalara uygun biçimde işlemlerini yürütmelerine destek olur.
Benzer şekilde, ürünleri ithal ve ihraç ederken; ürünlerin gümrük tarife istatistik pozisyonlarının (GTİP) yanlış sınıflandırılması, yanlış vergi hesaplamaları, beyanların düzgün yapılamaması, yasal izin ve belgelendirme süreçlerinin doğru yönetilememesi, yalnızca tedarik zincirinde önemli zaman kayıpları, gecikmelere ve artan maliyetlere yol açmakla kalmayacak; aynı zamanda büyük ceza risklerini, mali kayıpları, yasal sorunları, hatta kimi durumlarda kaçakçılıkla mücadele yasası kapsamına girebilecek suçların işlenmesini doğurabilecektir. Bu nedenle özel uzmanlık isteyen gümrük ve dış ticaret süreçlerinin bilgi ve deneyimiyle bu alanda yetkin uzman kişiler eliyle takibinde çok büyük faydalar bulunmaktadır. Gümrük müşavirleri vergilerin, mali yükümlülüklerin doğru biçimde hesaplanmasını sağlar, böylece firmaların fazla ya da eksik ödeme yapmasını, cezai durumlarla karşılaşmalarını önler; karşılaşılabilecek ceza risklerini minimum seviyeye düşürür, bu amaçla gerekli ön değerlendirmeleri yaparak, tedbir alınmasını sağlar. Gümrük işlemlerinin eksiksiz, doğru biçimde yapılmasını sağlayarak bekleme maliyetlerini düşürür, firmalara zaman ve maliyet tasarrufu sağlar
Küresel dünyada başarıya ulaşmanın yolu uluslararası ticarete hâkim olmaktan geçmektedir. İthalat ve İhracat işlemlerinde bütüncül çözümler için gümrük müşavirleri ve gümrük müşavirlik firmalarından destek almak, süreçlerinizi onların danışmanlığı ile yürütmek oldukça önemlidir. Gümrük müşavirleri firmalara stratejik tavsiyeler sunarak dış ticaret süreçlerinde etkinlik ve verimliliği artırır; firmaların rekabet gücüne olumlu katkı sağlar.
Günümüz dünyasında uzmanlaşma kritik bir öneme sahiptir. Özel bir uzmanlık alanı olan gümrük işlemleri de uzman, kalifiye, tecrübeli profesyoneller eliyle yani müşavirler tarafından yürütüldüğünde ticari hayattaki başarı şansınız artacaktır.
Gümrük Müşaviri ile Çalışırken ve Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Gümrük müşavirinin, Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenmiş, geçerli bir “gümrük müşavirliği izin belgesi” olmalıdır.
- Gümrük müşavirinin bilinen bir adresi, iş yeri ve düzenli bir çalışma ofisi olmalıdır. Tercihen bir web sitesi, geçerli bir kurumsal e-mail adresi, belli başlı İSO belgeleri (İSO 27001, İSO 9001, İSO 14001, İSO 10002 vd.) bulunmalıdır.
- Gümrük müşavirleri, geçerli bir vekaletnameleri olmadıkça mal sahipleri adına beyanda bulunamazlar. Bu nedenle işlemlere başlarken müşavirlere noter onaylı, çerçevesi doğru belirlenmiş bir vekaletname verilmelidir.
- Gümrük müşaviri, gümrük idaresine bir beyan yapılacaksa bu konuda olası riskleri ve sonuçları biliyor ve sizi bu konuda yeterli seviyede aydınlatmış olmalıdır.
- Gümrük işlemleri için gerekli bilgi ve belgelerin neler olduğunu, ürünün GTİP bilgisini, ne kadar vergi ve benzeri ödeme yapılacağını ve sürece ilişkin diğer soruları cevaplayacak bilgi, deneyim ve yetkinlikte olmalıdır.
- Ticari sır niteliğinde bilgilerinize sahip olacağından, bilgi güvenliğini sağlayacak yetkin bilgi güvenliği sistemlerine ve güçlü bir IT alt yapısına sahip olmalıdır. Serverları kendisine ait olmalı, acil durumlar bir felaket merkezi bulunmalıdır.
- Hizmet verilen firmalara yönelik düzenli ve doğru bir raporlama sistemine sahip olmalıdır.
- Gümrük idaresince eşyanızın muayenesi talep edildiğinde, size haber vermeli ve gümrük muayenesine eşlik etmelidir.
- Gümrük müşaviri kamu kurum ve kuruluşları nezdinde sizi temsil ettiğinden, iyi bir itibara, profesyonel bir iletişim becerisine ve temsil kabiliyetine sahip olmalıdır.
- İşlemlerinizin niteliğine göre Türkiye sathında geniş bir hizmet ağı bulunmalı, tercihen saha işlemlerini de kendisi yapmalıdır..
- Tercihen iş süreçlerini anlık izleme yeteneğine sahip olmalı ve süreçlerini KPI’larla ölçerek müşterilerine raporlamalıdır.
- Güçlü finans yapısı olmalı, hesap verebilir ve şeffaf bir yönetim anlayışı sergilemeli; iç ve dış denetimle iş süreçlerini düzenli olarak gözden geçirmeli; profesyonel yöneticilerle yönetilmelidir.
- Gümrük müşavirleri her yıl Ticaret Bakanlığı’nca belirlenerek Tebliğ ile duyurulan asgari ücret tarifesine göre çalıştıklarından, bu ücretlerin altında ya da fahiş miktar üzerinde ücretler talep etmemelidir.
İşte bu farkındalık ve bilinçle çalışan UGM, 1981 yılında "ÜNSPED Beynelmilel Nakliyat - M.Haluk Ündeğer" unvanı ile faaliyetine başlamış; 1995 yılında anonim şirket statüsüne geçerek, faaliyet kapsamını “Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetler” olarak genişletmiştir. Şirketimiz halen 30 şehirde 61 servis noktasında 1/3’ü Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı olmak üzere yaklaşık 1950 uzman personelden oluşan yaygın hizmet ağıyla, yukarıda sayılan özelliklere ve çok daha fazlasına sahip olan organizasyonel ve kurumsal yapısıyla, sektöre yön veren bir yenilikçi yaklaşımla gümrük müşavirliği ve dış ticaret danışmanlığı hizmeti vermektedir.
Gümrük İşlemleri Neyi İfade Eder?
Gümrük gözetimi altında bulunan eşya, Gümrük Kanunu’nda belirlenen “gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma” tabi tutulur. Bu işlemler; eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması, bir serbest bölgeye konulması, imhası, yeniden ihracı veya gümrüğe terk edilmesidir. Eşyanın ihraç edilmesi, ithal edilmesi, dahilde veya hariçte işleme rejimine tabi tutulması, geçici ithal edilmesi, transiti, antrepoya alınması gibi gümrük işlemleri birbirinden farklı prosedürlere sahip işlemlerdir.
Gümrük Müşavirleri Başlıca Ne Tür Hizmetler Sunar?
Gümrükleme hizmetlerini gümrük müşavirliği şirketleri sunar. Gümrükleme işlemlerini gerçekleştirebilmesi için gümrük müşavirlerine vekaletname verdikten sonra, gümrük müşavirleri kendi adlarına hareket ederek kendilerine vekaletname veren kişi hesabına gümrük idarelerinde hareket ederler. Bu kapsamda; gümrük beyannamesi verilmesi öncesinde Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) tespiti, eşyanın tabi tutulacağı gümrük rejimine göre vergi ve prosedür analizi, alınması gereken izin veya uygunluklar varsa bunların başvuru ve takibi (TAREKS Başvuruları gibi), elleçleme, küşat, danışmanlık, gümrük beyannamesinin verilmesi, gerektiğinde eşyanın muayenesi, numune alınması, laboratuvar tahliline gönderilmesi için takip, eşyanın gümrük idaresinden teslim alınması, eşyanın yurtdışı edilmesi işlemlerinin tamamlanması (yurtdışı gümrükleme) gibi pek çok gümrük işlemleri gerçekleştirilir.
Gümrük işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için ise; işlemlerin mutlaka bu konuda profesyonel ve ehil kişilere emanet edilmesi gerekir. Gümrük işlemlerinin hızlı ve hatasız bir şekilde tamamlanması, gümrük prosedürlerine hâkim olunması, dijital teknolojilerin kullanılması (dijital gümrükleme), gümrük vergilerinin doğru hesaplanması, gümrük idareleri ile doğru iletişimin kurulması sürecin doğru ve hatasız yürütülmesi açısından önemlidir.
Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?
Gümrük Müşavirliği, üçüncü el lojistik hizmetidir. Gümrük Müşavirliği yapabilmek için önce gümrük müşavir yardımcısı olduktan sonra yapılan sınavda başarılı olmak ya da kamuda belirli görevlerde çalışmak olmak koşulu vardır.
Gümrük müşavir yardımcısı olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir.
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamı suçlar ile örgütlü suçlardan hüküm giymemiş olmak,
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak ya da ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Birliği konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,
g) Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl çalışmış olmak,
h) Yapılan gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak,
2. a) Gümrük idaresinde en az onbeş yıl çalışıp da görevlerinden istifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlardan 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar, staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı sınavına girebilirler
b) Gümrük idaresinde en az on beş yıl çalışıp da bunun üç yılını gümrük muayene memuru, gümrük başmemuru ve gümrük müdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılan ve 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar sınav ve staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı olabilirler.
3. Yukarıda belirtilen koşulları yerine getirenlere gerekli müracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gün içinde Ticaret Bakanlığı tarafından Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi verilir. Gümrük müşavir yardımcıları ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyette bulunabilirler.
Gümrük Müşavirliği için gerekli koşullar da Gümrük Kanunu’nun 228 nci maddesinde şöylece tanımlanmıştır.
MADDE 228- 1. 227 nci maddenin 1 inci fıkrasının (f) bendinin (ii) alt bendi hariç olmak üzere, aynı fıkrada belirtilen koşulları taşıyan ve iki yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yaparak, gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olan kişiler, gümrük müşavirliği yapmaya hak kazanır.
2. a) Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup, bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar 227 nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, staj koşuluna tabi tutulmaksızın gümrük müşavirliği sınavına girebilirler. Bu kişilere, talep halinde sınav ve staj koşulu aranmaksızın Gümrük Müşavir Yardımcısı İzin Belgesi verilir.
b) Gümrük idaresinde gümrük başmüdürü, gümrük muhafaza başmüdürü, gümrük uzmanı, kontrolör, gümrük müfettişi, daire başkanı ve daha üst görevlerde en az on yıl çalışmış olanlardan, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar, 227 nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, sınav ve staj koşuluna bağlı olmaksızın gümrük müşaviri olmaya hak kazanırlar.
3. 1 inci ve 2 nci fıkralarda belirtilen koşulları yerine getirenlere, gerekli müracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gün içinde Müsteşarlıkça Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi verilir. Gümrük müşavirleri ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyette bulunabilirler
Yabancı Ülke Vatandaşları Türkiye’de Gümrük Müşavirliği Yapabilir mi?
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 227/1 nci maddesi uyarınca gümrük müşavir yardımcısı olmak ve dolayısıyla bilahare gerekli koşulları sağladıktan sonra gümrük müşaviri olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak koşulu vardır.
Gümrük Müşavirleri Ne Kadar Ücret Alır?
Gümrük müşaviri ücretleri, ülkemizde serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır. Ancak bu bedel Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen ücret tarifesinden az olamaz.
En Az Kaç Yılda Gümrük Müşaviri Olunur?
2 yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yaparak, gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olan kişiler, gümrük müşaviri olmaya hak kazanır.
Gümrük Müşaviri Olmak Zor Mu?
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı mesleği zor, fakat işinde yetkin olunduğu zaman oldukça dinamik ve keyifli bir meslektir. Her iki unvanı alabilmek için de bir takım yasal şartlar gerekmektedir. Bu şartların en önemlisi en fazla 3 kere girilebilen sınav şartıdır.
Gümrük Müşaviri Nerede Çalışır?
Gümrük müşavirlerinin birincil çalışma alanları, gümrüklü sahalar, gümrük idareleri ve dış ticaret işlemlerinde rol alan diğer kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Süreçlerin dijitalleşmesiyle birlikte, sahadan ofislere dönen hibrit bir çalışma şekli de çalışma hayatımıza girmiştir.
Gümrük Müşaviri Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?
Gümrük Müşavirleri için "Sağlık Kurulu Raporları ve Adli Sicil Kayıtları" ile ilgili 2013/37 sayılı genelge yayımlanmış ve 65 olan yaş sınırı 70 olarak değiştirilmiştir.
UGM’nin Sunduğu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Nelerdir?
- Müşterilerimizin dış ticaret ve gümrük işlemlerindeki mevcut durumlarını analiz etmek (durum & ihtiyaç analizi); dijital uygulamalar ve uzman denetçilerle işlemlerdeki riskleri tespit etmek, ölçmek, değerlendirmek; işlemlerinde maliyet azaltıcı, riskleri önleyici önlemler almak, öneriler sunmak, uygulamak.
- Yurtdışından gelen ya da yurtdışına giden eşyasına ait gümrük rejimlerini alınan bilgiler ve sunulan evraklar doğrultusunda tespit etmek ve uygulamak; gerekirse küşat talebinde bulunmak.
- Gümrüklemesi yapılacak eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu (G.T.İ.P.), 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı mevzuat uyarınca, temsil edilen kişi/kuruluş tarafından sunulan bilgi, belge ve numunelere göre tespit etmek.
- Eşyanın tabi tutulacağı gümrük rejimine göre, müşterilerimizin çalışmakta olduğu karşı müşterilerinden gelen ve gümrük idarelerine ibraz edilmesi zorunlu evrakları ve sunulan diğer bilgi ve belgeleri kontrol ederek, Gümrük Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre, eşyanın yasal bir gümrük rejimine tabi tutulmasını sağlamak için gümrük beyannamesini hazırlamak ve gümrük müşaviri sıfatı ile imzalayarak, onaylamak; varsa eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmasını sağlamak.
- Müşterilerimizin talebi üzerine, gelen eşyada eksiklik, hasar veya yanlışlık varsa tespitini yapmak, tutanak düzenlemek; müşteriyi ve diğer ilgili yerleri bilgilendirmek, alınması gereken ilk tedbirleri hızla almak.
- Gümrük vergilerini hesaplayarak müşteriye bildirmek.
- Gümrük beyannamesinin mükellef nüshasını, fatura, dekont, makbuz ve benzeri belgeleri makul süre içerisinde müşteriye teslim etmek; talep halinde müşteri adına ayrıca arşivlemek.
- İhracat Beyanname kapamalarını takip etmek ve sonuçlandırmak.
- Dış ticaret ve gümrük işlemleriyle ilgili evrakları kurye servis olanaklarıyla eksiksiz teslim almak/teslim etmek.
- Gümrüklü alanlarda yükleme, boşaltma, hammaliye, elleçleme ve benzeri işlemlerle ilgili ihtiyaç duyulduğunda, eleman/araç tahsisi ve/veya temini yapmak.
- Gümrük idaresi haricinde diğer resmi kurum ve kuruluşlarda; ithal ve ihraç işlemleri için gerekli olan: izin/belge/yazı temini, numune alımı, tahlil ve benzeri iş ve işlemleri için eleman ve araç tahsisi, temini, takibi, sonlandırılmasını sağlamak.
- Acente ve gümrük saymanlıklarında oluşan depozito ya da teminatları takiple çözülmesini sağlamak.
- İthal ve ihraç edilecek eşya ile ilgili (Dâhilde İşleme İzin Belgesi -D.İ.İ.B.-, Hariçte İşleme İzin Belgesi -H.İ.İ.B., Yatırım Teşvik Belgesi -Y.T.B.- , D.İ.İ, H.İ.İ v.b. ) izinleri almak, takip etmek ve sonuçlandırmak.
- Eşyanın beraberinde gidecek vesaiki nakliyeci firmaya teslim etmek.
- İlgili ihracatçı birliklerine üyelik kayıt işlemlerini yaptırmak.
- İhracat rejimi ile ilgili mevzuatta yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ön müsaadeleri almak; A.TR, EUR.1 ve Menşe belgelerini onaylatmak, ülke durumuna göre gerekli tasdik işlemlerini yaptırmak.
- İthal vesaikinin teslim alınmasından sonra müşterinin talebi halinde konşimento cirolarını yapmak, yük teslim formu almak.
- Gümrük Tarife Cetveli ve İzahnamesinden istifade ederek bağlayıcı tarife bilgisi alınması hususunda müşteriye yardımcı olmak, ilgili süreçleri takip etmek.
- İthalat ve ihracat işlemlerine ait tüm belgeleri dijital olarak arşivlemek; istenilen diğer arşivleme hizmetlerini sunmak.
- Gümrük idareleriyle yaşanılan vergi ve ceza ihtilaflarında Bölge Müdürlükleri veya Ticaret Bakanlığı makamlarına uzlaşma müracaatlarını yapmak ve sonuçlandırılmasını takip etmek; talep halinde dava süreçlerinde hukuki destek sağlamak.
- Hizmet verilen iş ve işlemlerle ilgili elektronik bilgi akışını sağlamak, geçmiş işlemlerle ilgili bilgi ve verilere ulaşım için müşteri tarafından verilecek taahhütname çerçevesinde e-servis hizmeti vermek.
- Müşterinin ihtiyacı halinde dış ticaret ve gümrükleme işlemlerine ilişkin her konuda yazılı ve/veya sözlü danışmanlık vermek.
- Dâhilde İşleme İzin Belgesi (D.İ.İ.B.), Hariçte İşleme İzin Belgesi (H.İ.İ.B.), Yatırım Teşvik Belgesi (YTB), Onaylanmış Kişi Statü Belgesi (OKSB), Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) gibi izinler ile ilgili talep doğrultusunda belgelerin alınması, yenilenmesi, denetim süreçlerini takiple sonuçlandırmak; belgelere ilişkin düzenle takip ve raporlama yapmak; süreli/süresiz danışmanlık vermek.
- Teknik düzenlemeler, TSE, TAREKS, IMEI uygulamaları konusunda işlem bazında ya da genel anlamda takip yapmak; belgelendirme, izin ve denetim süreçlerinde müşterilerimize uzman personelimizle destek olmak, sistemlere veri girişlerini sağlamak; danışmanlık hizmetleri sunmak ve önleyici denetim yapmak.
- Gümrük ve dış ticaret konularında kapsamlı eğitimler vermek; sertifika programları hazırlamak.
- Talep halinde diğer ülkelerde de gümrükleme hizmeti sunulması için destek olmak; yurtdışı iş paydaşlarımız kanalıyla diğer ülkelerde gümrük ve dış ticaret konularında gümrükleme, lojistik, hukuk ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarında hizmetler sunmak.
- Talep halinde diğer ülkelerin gümrük ve dış ticaret uygulamaları, ithalat vergi oranları hakkında bilgi temin etmek.
- Akredite kimya laboratuvarı marifetiyle, müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda kimyasal analizler yapmak; uygun belgeleri hazırlamak.
- Gümrük ve dış ticaret konularında ihtiyaç duyulan hallerde hukuk danışmanlığı sunmak; müşterilerin bu konudaki dava süreçlerinde destek olmak.
- Düzenli toplantılarla müşterilerinin iş seyirleri hakkında bilgilendirme ve raporlamalar yapmak; sektörel raporlamalar yapmak; gümrük iş süreçlerini iyileştirici öneriler sunmak.
- Müşterilerden gelen talepler doğrultusunda dış ticaret ve lojistik iş süreçlerine ilişkin kapsamlı durum analizler yapmak ve iyileştirici öneriler sunmak.
- Hızlı kargo işlemleri kapsamında ETGB işlemlerini takip etmek.
- İç ve dış nakliye, sigorta gibi diğer dış ticaret iş ve süreçlerinde destek olmak.
- Müşteri Çalışma Portalı ve diğer uygulama/aplikasyonlar vasıtasıyla online takip ve raporlama yapmak.
- Dış ticaret ve gümrük işlemlerinde, müşteri taleplerine göre know how üretmek; AR-GE faaliyetlerinde bulunmak çıktılarını dış ticaret sektörünün ve müşterilerin hizmetine sunmak.
- Sektörden ve müşterilerden gelen talepleri kamu otoritelerine ve kamuoyunun bilgisine sunma konusunda çalışmalarda bulunmak.
- Sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile sektörel işbirlikleri yapmak ve geliştirmek.
Neden UGM ile Çalışmalısınız?
Türkiye’nin gümrükleme işlemlerinde sahip olduğu yüksek pazar payı; 40 yılın üzerindeki sektör deneyimi ve hizmet sunulan tüm sektörlerdeki yetkinliği; 82 gümrük müşaviri 340 gümrük müşavir yardımcısı ve çok sayıda gümrük ve dış ticaret uzmanından oluşan profesyonel ve deneyimli kadroları; 61 lokasyon ve 30 şehirdeki geniş ve yaygın hizmet ağı; yurtdışı iş paydaşlıklarıyla dünyada 80’den fazla ülkede verebildiği gümrükleme desteği; kendi serverlarıyla sunduğu dijital hizmetleri ve üstün IT alt yapısı; bilgi güvenliğine verdiği yüksek hassasiyeti; iç ve dış denetimle sağladığı hesap verebilirliği; KPI’larla düzenli ölçülebilen ve takip edilebilen şeffaf iş süreçleri; güçlü finansal yapısı; kurumsal yönetim anlayışı ve kurgusu; müşteri ve çalışan memnuniyetine verdiği önem ile şirketimiz, gelecekte de gerek ulusal, gerekse uluslararası müşterilerine en üst standartlarda hizmet vermektedir. Bu doğrultuda hizmet anlayışını, alt yapı ve insan kaynağını, teknolojisini, finansal yapısını yapıcı bir iç eleştiri anlayışı ile devamlı yenilemiş ve geliştirmiştir.
Uzun yıllar her koşulda hizmet sunabilecek kurumsal yapısı ve sürdürülebilirliği öncelikleyen yaklaşımıyla UGM, sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir büyüme modelini benimsemiştir.
Gümrük müşavirliği hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak ve firmamızın hizmetlerinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Şehir Seçiniz
Adana Yumurtalık Serbest Bölge Şube
Sönmez Çimento Yapı ve Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş Zemin Kat Ceyhan / ADANA
Adana Şube
Emek Mahallesi Barış Bulvarı No:41 Seyhan / ADANA
Adana Ceyhan Şube
Sarımazı Mahallesi Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Gümrük Ofisleri Ceyhan/ADANA
Aksaray Şube
Taşpınar Beldesi Erenler OSB Mh. Atatürk Bulvarı No:1 Merkez / AKSARAY
Esenboğa Havalimanı Şube
Esenboğa Merkez Mahallesi Özal Bulvarı No:325/69 Çubuk / ANKARA
Ankara İrtibat Ofisi (Kahramankazan)
Ankara Lojistik Üssü Fethiye Mahallesi, Yönetim Binası C Blok, Zemin Kat No:145/14 Kahramankazan / ANKARA
Ankara Şube
Kavacık Subay Evleri Mahallesi Şehit Ömer Halis Demir Bulvarı No:99 Keçiören / ANKARA
Antalya Şube
Liman Mahallesi 42.Sokak Turkuaz Park Evleri No:7 A Blok Daire:1 Konyaaltı /ANTALYA
Antalya İrtibat Ofisi
Antalya Havalimanı, C Terminali Z-19/A Muratpaşa/ANTALYA
Bandırma Şube
Mehmet Akif Ersoy Caddesi No:29 Zemin Kat Bandırma Ticaret Odası
Bursa Şube
Emek Zekai Gümüşdiş Mahallesi Sanayi Caddesi No:592 Daire:8 Osmangazi / BURSA
Bursa Gemlik Şube
Ata Mahallesi 109 No'lu Sokak No:10/2 Gemlik/BURSA
Çanakkale Şube
Cevat Paşa Mahallesi, Ordu Sokak 21/1 Kat:1 Daire:3 Merkez / ÇANAKKALE
Denizli Şube
Sırakapılar Mahallesi 503 Sokak No: 4/4 Özer İş Merkezi Merkezefendi /DENİZLİ
Edirne Kapıkule Şube
Kapıkule Yolu Üzeri Londra Camping Tesisleri No: 7 Kapıkule / EDİRNE
Eskişehir Şube
75.Yıl Mahallesi Teknoloji Bulvarı İş ve Ticaret Merkezi No:26/B Organize Sanayi Bölgesi Odunpazarı /ESKİŞEHİR
Gaziantep Şube
Gaziantep GASBAŞ Serbest Bölgesi 1 No'lu Bulvar Yeni Gümrük Binası Kat:4 No:410/411 GAZİANTEP
Hatay İskenderun Şube
Çay Mahallesi Tayfur Sökmen Bulvarı İskenderun Plaza 19/2 C blok Kat:3 Daire:10 İskenderun / HATAY
Tuzla Deri Serbest Bölge Şube
İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi Kumpas Cd. No:38 /1 Aydınlı/Tuzla/İstanbul(Şahinoğlu Restoran Yanı)
Ambarlı Şube
Limanlaryolu Caddesi Marmara Mahallesi Ambarlı Liman Tesisleri Altaş Hizmet Binası Kat:3 No:58 Yakuplu Beylikdüzü / İSTANBUL
Atatürk Havalimanı Serbest Bölge Şubesi
Atatürk Havalimanı Serbest Bölge A blok İlave Kat No:404 Yeşilköy / İSTANBUL
Atatürk Havalimanı Şubesi
Atatürk Havalimanı Kargo Binası Yeni Aceteler Bloğu A1 No'lu Ofis Yeşilköy/ İSTANBUL
Çatalca Şube
Ferhatpaşa Serbest Bölge Mahallesi Açelya Sokak Mığı İş Merkezi Kat:2 No:109 Trakya Serbest Bölge Çatalca / İSTANBUL
Erenköy Şube
Atatürk Mahallesi Dudullu Yolu Keskinkılıç Plaza No:41 Kat:2-3-4 Ataşehir / İSTANBUL
Hızlı Kargo Grubu
Tayakadın Mahallesi Nuri Demirağ Caddesi No:15 34283 Arnavutköy/ İSTANBUL
İstanbul Havalimanı Şubesi
Tayakadın Mahallesi Nuri Demirdağ Caddesi No:27 Arnavutköy / İSTANBUL
Muratbey Şube
Muratbey Merkez Mahallesi Güzide Sokak No:20/1 1B02 Çatalca / İSTANBUL
Sabiha Gökçen Havalimanı Şubesi
Sabiha Gökçen Havalimanı Kargo Terminali Asma kat C Blok A-45 Sabiha Gökçen / İSTANBUL
Başakşehir İrtibat Ofisi
Ziya Gökalp Mahallesi Bedrettin Dalan Bulvarı Aykosan Sanayi Sitesi Girişi İkitelli Başakşehir / İSTANBUL ( İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü- Dilek Pastanesi Karşısı)
Erenköy Şube II. (Ataşehir Şube)
Atatürk Mahallesi Vatan Caddesi No:43 Ataşehir / İSTANBUL
Havacılık Ofisi (Kurtköy)
SAW Kargo Binası Asma Kat, C Blok/ No: A18 Kurtköy / İSTANBUL
İzmir Şube (Ege Bölge Müdürlüğü)
Dokuz Eylül Mahallesi Akçay Caddesi No:113/1 Gaziemir/İZMİR
Menemen (İzbaş) Şube
Atatürk Bulvarı No:2/1 İzmir Serbest Bölge Menemen /İZMİR
İzmir Esbaş
Zafer Serbest Bölge Mahallesi 144/1 Sokak Akçay Caddesi Gümrükçü Ofisleri Zemin Kat Esbaş / İZMİR
İzmir Alsancak İrtibat Bürosu
1476 /1 Sokak No:3 Daire:12 Kat:1 İsmet Şen İş Merkezi Alsancak/ İZMİR
İzmir Aliağa Şube
Atatürk Caddesi Çakmaklı Köyü No:20/F Çakmaklı Cami Yanı Aliağa/ İZMİR
Adnan Menderes Havalimanı Şubesi
Adnan Menderes Havalimanı, Kargo Binası D:4 Büro Alanı B Blok No:5 Gaziemir /İZMİR
Kayseri Şube
Anbar Mahallesi, 54 Cadde, No:17/B Melikgazi-KAYSERİ
Kocaeli Dilovası Şube
Fatih Caddesi Dilovası Organize Sanayi Bölgesi , Dilovası Gümrük Binası Kat:2 Dilovası / KOCAELİ
Kocaeli (Körfez) Yarımca Şube
Mimarsinan Mahallesi İbni Sina Caddesi Cebeci Apartmanı No:5 Kat:1 Körfez /KOCAELİ
Kocaeli Derince Şube
İstasyon Caddesi - Rıza Bey Sokak Özbolu İş Merkezi No :7 Kat : 2 D: 4 Derince / KOCAELİ
Kocaeli Kosbaş Şube
Sepetlipınar Serbest Bölge Mahallesi 107.Cadde No:12 A/4 Kullanıcı Ofisleri Başiskele / KOCAELİ
Konya Şube
Büyükkayacık Organize Sanayi Bölgesi Mahallesi 402. Sokak No:4/1-304 Selçuklu /KONYA
Manisa Şube
Manisa Organize Sanayi Bölgesi 5.Kısım Hasan Türek Bulvarı No:18 MANİSA
Mersin Şube
İsmet İnönü Bulvarı Prestij Plaza No:66 Kat:1 0 Daire: 19-20 Akdeniz / MERSİN
Samsun Şube
Hançerli Mah Dervişzade Sokak 12/4 İlkadım /SAMSUN
Tekirdağ Çorlu - Avrupa Serbest Bölge Şube
Kara Mehmet Mahallesi Avrupa Serbest Bölgesi Adnan Arısoy Bulvarı No:1/1 Z07 Ergene / TEKİRDAĞ
Tekirdağ Şube
Yavuz Mahallesi Şaraphane Caddesi No:37 Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ
Tekirdağ Çerkezköy Şube
İstasyon Mahallesi, Hacı Fahri Zümbül Caddesi, No:6A Çerkezköy/ TEKİRDAĞ
Trabzon Şube
İskenderpaşa Mahallesi Dervişoğlu Sokak Gümüş Batu İş Merkezi No:9 Kat:5 D:21 Ortahisar / TRABZON
Yalova Şube
Dikkate alınacak olan Adres: Yalova - Kocaeli Yolu Üzeri EKOL Yalova RoRo Terminali AŞ No:4/1, 77040 Taşköprü/Çiftlikköy/Yalova