Blog

AB, Dijital Altyapılarını Yarının Dünyasına Hazırlıyor!
AB, Dijital Altyapılarını Yarının Dünyasına Hazırlıyor!

Avrupa Komisyonu, AB’nin 2030 yılına kadar dijital altyapı hedeflerine ulaşmasını sağlayacak, çeşitli eylemleri belirledi. Bu eylemlere bakıldığında, Avrupa'nın, gelecekteki rekabet gücünü bu tür altyapıların yenilikçi ve dayanıklı olmasına bağladığı görülüyor. AB’den yapılan açıklamada; “Bizi yarının dünyasına taşıyacak teknolojileri hayata geçirebilmemiz için hızlı, güvenli ve yaygın bağlantı çok önemlidir. Bu, tele tıp, otomatik sürüş, yapay zekâ veya akıllı binalar gibi yeniliklerle ilgilidir” ifadelerine yer verildi. 

Önerilen eylemler ve tavsiyeler kapsamında;

Avrupalı yenilikçilerden oluşan, canlı bir topluluk teşvik edilmeli. Bu da birlikte çalışabileceğimiz bilgi işlem altyapısının yanı sıra, daha fazla ve daha iyi bağlantı geliştirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Tabi bu konuda iş birliği yapacak bir ağ da kurulmalıdır. Telekomünikasyon için dijital tek pazarın tüm potansiyeli hayata geçirilmeli. Bu ancak, gerçek ve eşit oyun alanı sağlayacak tedbirler sayesinde yapılabilir. Ayrıca mevcut kuralların uygulama ve hedefleri de yeniden düşünmelidir. Denizaltı kabloları gibi kritik altyapıların güvenlik riskleri değerlendirmeli ve azaltılmalı. Bu, bir Kablo Güvenliği Araç Kutusu’ aracılığıyla yapılabilir. Kıtalararası veri trafiğinin yüzde 99'undan fazlası denizaltı kabloları üzerinden taşınmaktadır. Bu nedenle Avrupa'daki bazı adalar, AB içi iletişim bakımından, bu tür kablolara büyük ölçüde bağımlıdır.

Tüm bu veriler doğrultusunda AB, ortaya konulan eylemlerin gelecekteki AB politikalarını nasıl şekillendirileceği konusunda paydaşlar, üye devletler ve benzer düşünen ortaklarla somut öneriler üzerine bir tartışma başlatmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda komisyon, 12 senaryo üzerinde, 30 Haziran 2024 tarihine kadar açık olacak bir kamu istişaresi başlatmıştır.

Dolayısıyla AB, dijital dönüşümün başarılı olmasını sağlamak amacıyla, 2030 yılına kadar ulaşılması gereken bazı hedefler belirlemiştir. Bu hedefler hızlı, güvenli ve yaygın bağlantı gibi, AB’yi yarının dünyasına taşıyacak teknolojilerin yayılması bakımından oldukça önemlidir.

Daha fazla bilgi için

 

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00