Blog

Mal Barometresi Trendin Üzerinde Seyrediyor

Mal Barometresi Trendin Üzerinde Seyrediyor
Mal Barometresi Trendin Üzerinde Seyrediyor

Mal barometresi trendin üzerine çıkarak ticaret hacminde toparlanmaya işaret ediyor.

DTÖ Mal Ticareti Barometresi ‘ne göre, küresel mal ticareti, yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle 2023 yılında ticareti yapılan mallara yönelik talebin durmasının ardından 2024 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanmaya devam etti. Fakat barometre endeksinden gelen olumlu sinyale rağmen, artan jeopolitik gerilimler, devam eden bölgesel çatışmalar, gelişmiş ekonomilerde değişen para politikası ve zayıflayan ihracat siparişleri nedeniyle ticaretin görünümü oldukça belirsiz olmaya devam ediyor.

 

Mal Ticareti Barometresi, dünya ticareti için bileşik bir öncü göstergedir ve son trendlere göre mal ticaretinin gidişatı hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlar. Barometrenin 100'den büyük değerleri trendin üzerindeki ticaret hacimleriyle ilişkilendirilirken, 100'den küçük barometre değerleri mal ticaretinin trendin altına düştüğünü ya da yakın gelecekte düşeceğini göstermektedir.

Barometre endeksi için en son okunan 103,0 değeri (yukarıdaki mavi çizgi ile gösterilmektedir) hem üç aylık ticaret hacmi endeksinin (siyah çizgi ile gösterilmektedir) hem de her iki endeks için 100 olan temel değerin üzerindedir ve bu da mal ticaret hacmi büyümesinin 2024 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde, bu dönemlere ilişkin resmi istatistikler ortaya çıktığında pozitif kalacağını göstermektedir.

Dünya mal ticareti hacmi 2022 yılının son çeyreğinden itibaren yatay seyrettikten sonra 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yükselişe geçmiş ve 2024 yılının ilk çeyreğinde ivme kazanmıştır. Verilerin mevcut olduğu son dönem olan 2024'ün ilk çeyreğinde ticaret, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,0 olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise, yüzde 1,4 artmıştır.

Son iki çeyrekte, çeyrekten çeyreğe büyüme ortalama yüzde 0,7 olup, bu da yıllık bazda yüzde 2,7'ye denk gelmektedir. Bu oran, 2024 yılında dünya mal ticaret hacminde yüzde 2,6'lık bir artış öngören DTÖ'nün Nisan 2024 tarihli en son tahminine oldukça yakındır. Değer bazında son veriler Avrupa'da beklenenden daha zayıf, diğer bölgelerde ise, beklenenden daha güçlü bir ticaret büyümesi olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, DTÖ'nün bölgesel tahminlerinin Ekim ayı ortasında yayınlanacak olan bir sonraki DTÖ ticaret tahmini güncellemesinde ayarlanması gerekebilir.

Barometrenin tüm bileşen endeksleri, trendin altında ve düşüşte olan elektronik bileşenler endeksi (95.4) haricinde, şu anda trendin üzerinde seyretmektedir. Otomotiv ürünleri (103,3), konteyner taşımacılığı (104,3) ve hava taşımacılığı (107,1) bileşen endeksleri trendin üzerinde seyretmekle birlikte, otomotiv ürünleri endeksinin son dönemde ivme kaybettiği görülmektedir. Genellikle barometrenin en öngörülü bileşeni olan yeni ihracat siparişleri (101,2) marjinal olarak pozitif olmakla birlikte, ileriye dönük bir endişe kaynağı olabilecek şekilde düşüşe geçmiştir. Hammadde endeksi (99,3) ise neredeyse trend de ancak son üç ayda keskin bir düşüş göstermiştir. 

Mal Ticareti Barometresinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer İçerikler