Başkan von der Leyen, Dünya Ekonomik Forumunda çağımızın zorluklarıyla yüzleşmek için küresel iş birliği çağrısında bulundu.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in geçtiğimiz hafta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (World Economic Forum) yaptığı konuşmada; “Ülkeler ve işletmeler bugünün ve yarının zorlukları karşısında yakın iş birliği içinde olmalıdır” şeklinde mesaj verdi.
Bu yılki toplantıda WEF'in "Küresel Riskler Raporu" en önemli tartışma konularından biri oldu. Raporda öne çıkan en önemli konu ise, dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmeydi.
Avrupa Komisyon Başkanı von der Leyen konuşmasında şu uyarıda bulundu: "Bu riskler çok ciddidir ve karşı karşıya olduğumuz büyük küresel güçlüklerle mücadele etme kabiliyetimizi sınırlandırmaktadır." Dolayısıyla iklim değişikliğinden jeopolitik eylemlere ve Yapay Zekanın (AI) hızlı gelişimine kadar, başkanın da belirttiği gibi "bu zorlukların hiçbiri sınır tanımıyor."
Başkan von der Leyen, bu zorluklara yönelik çözümlerin önemini vurgularken, işletmelerin ve hükümetlerin de birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Başkan, her şeyden önce "insanlar için refah, zenginlik, güvenlik, inovasyon ve yatırımın kilidini açmak için istikrarlı bir ortam ve eşit fırsat yaratma" konusunda ortak bir çıkarı paylaştıklarının altını çizdi.
2024- Kritik Bir Dönemeç
Başkan von der Leyen dünyanın şu anda içinde bulunduğu kritik kavşağa dikkat çekti. 2024’ün, haziran ayındaki Avrupa seçimlerine 450 milyon kişi de dahil olmak üzere, yani dünya nüfusunun yarısı seçimlerde oy kullanabilecek.
Başkan von der Leyen bu hafta yaptığı açıklamada demokrasi ve özgürlüğün risk taşıdığı uyarısında bulunarak “Ukrayna’nın bu deneyimi Rusya'nın, Ukrayna'nın özgürlük ve demokrasi arzusuna acımasız saldırısıyla karşılık vermesiyle yaşadı. Ukrayna sadece özgürlüğü, demokrasisi ve geleceği için değil, aynı zamanda Avrupa için de savaşıyor. Katılım müzakerelerinin başladığını duyurduğumuz andan beri milyonlarca Ukraynalının kalbi sevinç ve umutla dolmuştu" ifadelerine yer verdi.
Yapay Zekâ Alanında Dünyaya Öncülük Ediyoruz
Başkan ayrıca Yapay Zekanın (YZ) yükselişinin ortaya çıkardığı zorluklar ve fırsatlar üzerinde de durdu. Avrupa’nın, yapay zekâ gelişmelerinde lider olmak için ideal bir konuma sahip olduğunu belirten von len Deyer, YZ konusunda uzman olarak çalışan yaklaşık 200 bin yazılım mühendisi ve YZ modellerini eğitmek için çeşitli dillerde büyük veri depolarıyla AB’nin, yenilikçilere önemli kaynaklar sağlayacağını belirtti.
Avrupa Birliği, sorumlu bir şekilde inovasyon yapma arzusunda olduğundan, ilk kez çıkardığı ‘Yapay Zekâ Yasası’ ile yapabilecekleri ve yapamayacakları ile ilgili sınırları da belirleyecektir. Üstelik, geliştirdiği sistem sayesinde, eş zamanlı yüz tanıma gibi yüksek riskli kullanımları düzenleyerek, işletme inovasyonları için gerekli alanlara da sahip olacaklar. Dünya çapında ilk kez yapay zekâ için kuralların belirleneceği bu yasa ile AB, yeni ve devrim niteliğindeki teknolojiyle nasıl başa çıkılacağı konusunda dünyaya öncülük edecek.
Dünyada İkili Bağların Güçlendirilmesi̇
Başkan Von der Leyen Davos'ta, AB'nin dünyadaki ortaklıklarını ilerletmek amacıyla çeşitli dünya liderleriyle görüşme fırsatı buldu.
İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd ile bir araya gelen Leyen, AB-İsviçre ilişkilerinin geleceğine yönelik müzakereleri değerlendirdi. Ayrıca Ukrayna'nın katılımını görüşmek üzere Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy ile bir araya geldikten sonra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Gazze'deki çatışmayı ve sahada insani erişimin iyileştirilmesi ihtiyacını da görüştü.
Bununla beraber Başkan, Ukrayna'dan Gazze'ye kadar güncel jeopolitik konularda AB-ABD iş birliğini güçlendirmek üzere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca Çin Başbakanı Li Qiang ile de bir araya gelen Başkan, ticari konuların yanı sıra iklim ve insanlar arası değişim konularında da iş birliği potansiyelini ele aldı.