Blog

AB Genişlemesinin 20. Yıl dönümü
AB Genişlemesinin 20. Yıl dönümü

2004 AB genişlemesinin 20. yıldönümü: yeni bir dönemin doğuşu

AB ve üye devlet temsilcileri ile 2004 yılında doğan gençler Avrupa Birliği genişlemesinin 20. yılını kutladı. 24 Nisan’da gerçekleşen kutlama da Başkan von der Leyen, AB üyeliğinin o zamanki yeni üye devletlere getirdiği pek çok faydayı vurgularken, Birliğin kendisinin de bu genişlemeden elde ettiği pek çok avantajın altını çizdi.

1 Mayıs 2004 tarihinde Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya Avrupa Birliğine katıldı. Başkan von der Leyen yaptığı konuşmada bu önemli günü Avrupa'nın verdiği sözün yerine getirilmesi olarak tanımladı.

Katılımdan bu yana yeni üye devletlerin ekonomileri canlanırken, tarımsal üretimleri üç katına çıktı ve işsizlik oranları yarı yarıya azaldı. Tabi bu fayda tek taraflıydı. Aynı zamanda, 2004 yılında Avrupa ailesine katılan yeni üyeler sayesinde “Avrupa'nın dört bir yanındaki insanlar ve şirketler, daha geniş bir Birlik içinde eğitim görmek, çalışmak, ihracat yapmak ve yatırım yapmak için yeni fırsatlardan yararlandılar.” Bu da Avrupa'nın karşı karşıya olduğu jeopolitik zorluklara verdiği yanıtı güçlendirdi.

Başkan von der Leyen ayrıca selefi eski Başkan Prodi'nin 2004 genişlemesinin son genişleme olmayacağı yönündeki vizyonunu da takdir etti. “O zamandan bu yana üç ülkenin daha Birliğimize katıldığını” ve “bugün Avrupa'yı birleştirme ve Birliğimizi tamamlama arzusunun her zamankinden daha önemli olduğunu” vurguladı.

“Batı Balkanlar bize daha da yaklaşıyor. Gürcistan halkı Avrupa hayallerini gizlemezken, biz de Ukrayna ve Moldova ile müzakereleri başlatma yönünde tarihi bir karar aldık” dedi.

Elbette Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı savaşı, Avrupa ailemizi birleştirmek için yeni bir aciliyet duygusu yaratmıştır. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden gelen askeri yardım “daha da fazlasını yapmamız için bize cesaret veriyor”. “Avrupa'nın geleceği kazanması için (tıpkı 20 yıl önce olduğu gibi) Ukrayna'nın kazanması gerekir” dedi.

Başkan von der Leyen, 2004 genişlemesinin 20. yıldönümü münasebetiyle AB'ye şu çağrıda bulundu: “Genişleme ve reform konusunda iddialı olmaya devam edeceğiz. Bu şekilde Avrupa'nın verdiği sözü bir kez daha yerine getireceğiz.”

Diğer İçerikler