Blog

Serbest Ticaret Anlaşmasında Yeni Adım!
Serbest Ticaret Anlaşmasında Yeni Adım!

İngiltere ve Türkiye Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının Detayları Görüşülmeye Başlandı.

Brexit sonrası Türkiye ile İngiltere arasında gelişen ekonomik ve ticari ilişkilerin bir adım daha ileriye götürülmesi amacıyla, her iki ülkenin bakanları bir araya geldi. Peki bu durumun ticarete ne gibi yansımaları olacak? Birleşik Krallık'ın başkenti Londra’da görüşen, İngiltere Uluslararası İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, resmi müzakerelerin haziran ayında başlatılacağını kamuoyuna duyurdu.

Yapılan yeni anlaşmanın kapsamı hakkında çeşitli bilgiler de veren Bolat; “18 Temmuz 2023'te Ankara'da gerçekleştirilen STA Ortak Komitesi 3. toplantısında teknik ekiplerimiz inceleme sonuçlarını paylaşmış ve bu süreci nihai hale getirmişlerdi. Bu toplantının ardından yayımladığımız ortak bildiriyle STA güncelleme görüşmelerine başlama konusunda karşılıklı istekliliğimizi beyan ettik. Birleşik Krallık'ın müzakerelerin başlatılması için tamamlanması gereken iç sürecini kısa bir süre önce tamamladığını öğrenmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. STA müzakereleri, 21. yüzyıl standartlarını karşılayan ve Türkiye ile Birleşik Krallığın modern ekonomilerine daha uygun çağdaş bir anlaşma için bir fırsat olacaktır. Güncelleme müzakerelerinin ilk turunu bu yıl 10 Haziran haftasında Londra'da gerçekleştirmeye hazırız. STA'mızın güncellenmesi ve farklı alanlara genişletilmesinin ikili ticaretimizin artırılmasına ve çeşitlendirilmesine yardımcı olacağına ve ülkelerimiz arasındaki güçlü iş birliği ve bağlara daha fazla katkıda bulunacağına inanıyorum” açıklamalarına yer verdi.

Konuyla ilgili olarak Bakan Badenoch ise, “Birleşik Krallık'ın önemli bir ekonomik ve stratejik ortağı olan Türkiye ile ticaret müzakerelerini başlatmaktan mutluluk duyuyorum. 21. yüzyıla uygun, yeni ve modernize edilmiş ticaret anlaşması gelişen ticari ilişkimizi daha da güçlendirecek” dedi.

Ayrıca turizm dışında toplam ikili hizmet ticaretinin 2022'de 5 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Bolat, "2023'te Türkiye'nin İngiltere'deki yatırımlarının toplam değeri 4,9 milyar dolar, İngiltere'nin Türkiye'deki yatırımlarının toplam değeri ise 8,6 milyar dolar oldu. Ancak mal, hizmet ve yatırım rakamlarının potansiyelinin çok altında olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Bu anlamda yeni anlaşmanın hem hizmet ticareti hem de yatırımlar ve ilave tarım tavizlerini içereceği için Türkiye ve İngiltere'nin iş insanlarına daha güçlü bir hukuki zemin oluşturacağı düşünülüyor. Bu anlaşma sayesinde her iki ülke için de halihazırda 19 milyar doları aşan ticaret hacminin, çok daha fazla olacağı öngörülüyor.

Kaynak: https://ticaret.gov.tr/haberler/bakan-bolat-birlesik-krallik-ile-serbest-ticaret-anlasmasinin-guncellenmesi-muzakerelerine-baslandi

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00