Blog

Ticaret Bakanlığı 2024 Yılında İhracat Desteklerini Artıracak

Ticaret Bakanlığı 2024 Yılında İhracat Desteklerini Artıracak
Ticaret Bakanlığı 2024 Yılında İhracat Desteklerini Artıracak

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen ve Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarına (İstanbul Fashion Connection-IFCO) katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat “2024 bütçesinde ihracat desteklerinin çok daha fazla artması için gayretimiz sonsuz. Bunu da başaracağız” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Bolat, 1980'de üniversiteye başladığı yıllarda Türkiye'nin 2,9 milyar dolar ihracat yaptığını ve bunun büyük kısmını kuru üzüm, fındık, kuru incir ve tütünün oluşturduğunu belirtti. Fakat daha sonra Türkiye’nin tekstil ihracatında öne çıkmasıyla beraber, bugün 32 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihracatını yapar hale geldiğini vurguladı.

Fuara 381 Firma Katıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fuara verdikleri desteğe dikkat çekerek, IFCO'da 366'sı yerli, 15'i yabancı olmak üzere 381 firmanın katıldığını ve 30 bin ziyaretçi daha beklendiğini ifade etti. Ayrıca, 20 yılda milli gelirin 3,5 kat artarak 906 milyar dolara çıktığını, mal ihracatının 36 milyar dolardan 254 milyar dolara yükseldiğini, hizmet ihracatının ise 14,5 milyar dolardan 90 milyar dolara yükseldiğini ve toplamda mal ve hizmet ihracatı olarak Türkiye'ye yaklaşık 380 milyar dolar döviz kazandırmış olacaklarını da sözlerine ekledi.

İhracat Desteği Artacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve geldikten hemen sonra, özel bankaların kredi faizlerini bir gecede yüzde 48'lerden yüzde 25'lere düşürdüğünü belirterek, “Merkez Bankamız iç taleple alakalı olarak enflasyonla mücadele çerçevesinde biraz talebi baskılayan kredi hacimlerini yavaş yavaş biraz geri çekmeye çalışan politika izlerken ihracatçılara reeskont kredilerini 5 kat arttırdı. Günlük limiti 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkardı. Bunun 1 milyar lirası Eximbank, 500 milyon lirası bankalar kanalıyla tahsis edilecek. İnşallah biz de bakanlık olarak ihracat desteklerimizi sonuna kadar sizlerin istifadesine sunacağız. 2024 bütçesinde ihracat desteklerinin çok daha fazla artması için gayretimiz sonsuz. Bunu da başaracağız” ifadelerini kullandı. Ticaret Bakanlığının sağladığı bu destekle beraber ihracattaki açığın 2024 yılı içerisinde hızla kapanması öngörülüyor.

https://ticaret.gov.tr/haberler/ticaret-bakani-bolat-2024te-ihracat-desteklerini-daha-fazla-artiracagiz

Diğer İçerikler