Blog

Mal Barometresi Sinyal Vermeye Devam Ediyor
Mal Barometresi Sinyal Vermeye Devam Ediyor

Dünya Ticaret Örgütü’nün yayınladığı rapora göre, mal barometresi ticarette zayıf bir yukarı yönlü yükselişi, işaret etmeye devam ediyor.

DTÖ'nün 8 Mart'ta yayınladığı son Mal Ticareti Barometresine göre, küresel mal ticareti 2023'teki zayıf performansın ardından, 2024'ün ilk çeyreğinde mütevazı kazanımlar göstermeye başlayabilir. Fakat yine de jeopolitik gerilimler yakın vadeli görünüm için aşağı yönlü bir risk oluşturmaya devam ediyor.

Barometre endeksinin 100,6 olan mevcut değeri üç aylık ticaret  hacmi endeksinin üzerinde olmakla birlikte, her iki endeks için de 100 olan temel değerin çok az üzerinde seyrediyor. Bu durum, mal ticaretinin 2024'ün ilk aylarında kademeli olarak toparlanmaya devam edeceğini, ancak bölgesel çatışmalar ve jeopolitik gerilimler nedeniyle herhangi bir kazanımın kolayca raydan çıkabileceğini göstermektedir.

Mal Ticareti Barometresi, dünya ticareti için bileşik bir öncü göstergedir ve son trendlere göre mal ticaretinin gidişatı hakkında eş zamanlı bilgi sağlar. Bu kapsamda barometrenin 100'den fazla olan değerleri trendin üzerindeki ticaret hacimleriyle ilişkilendirilirken, 100'den az barometre değerleri ise, mal ticaretinin trendin altına düştüğünü ya da yakın gelecekte düşeceğini göstermektedir.

Dünya mal ticareti hacmi 2023'ün üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4, 2022'nin aynı dönemine göre ise yüzde 2,5 azalmıştır. Üçüncü çeyrekte yer alan yıllık bazdaki sert düşüş, büyük ölçüde 2022'nin ilk üç çeyreğindeki nispeten güçlü büyümeden kaynaklandığı görülmektedir. Mal ticareti 2023 yılının ocak ayından Ekim ayına kadar çoğunlukla yatay seyretmiş, üçüncü çeyrekteki hacim yılın başından bu yana neredeyse değişmemiş ve iki yılda sadece yüzde 3,2 artmıştır. Bu gelişmeler, 2023 yılında mal ticaretinde yüzde 0,8'lik bir büyüme öngören DTÖ'nün 5 Ekim 2023 tarihli en son tahmininden daha olumsuzdur.

Barometrenin bileşen endeksleri çoğunlukla nötr olup, ihracat siparişleri (101.7) ve hava taşımacılığı (102.3) göstergeleri trendin biraz üzerine yükselirken, konteyner taşımacılığı (98.6) ve hammadde ticareti (99.1) göstergeleri trendin biraz altında kalmıştır. Otomobil üretim ve satış endeksi (106.3) son zamanlarda ivme kaybetmesine rağmen trendin oldukça üzerinde kalmaya devam etmektedir. Bu arada, bir önceki barometrede elektronik bileşen ticaretinde görülen keskin toparlanma revize edilmiştir (95,6). Mal ticaretinin 2023'teki ortalamanın altındaki büyümeden sonra 2024'te toparlanması beklenmektedir, ancak aşağı yönlü risklerin yaygınlığı nedeniyle belirsizlik yüksek olmaya devam etmektedir. 

Mal Ticareti Barometresinin tamamına buradan  ulaşabilirsiniz.

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00