'Dünya Değiştikçe Biz de Değişiyoruz'
Genel Sekreter Yardımcısı Pedro Manuel Moreno, Endonezya'da küresel ekonomi ve daha iyi bir geleceğe giden yol üzerine düşüncelerini paylaştı.
Ticaretin genişletilmesinden borç ve iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar, giderek birbirine daha fazla bağlanan ve çok kutuplu hale gelen dünyada, herkes için refahın korunması açısından daha güçlü bir uluslararası iş birliği her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.
Geçtiğimiz haftalarda Endonezya'nın Bandung kentinde düzenlenen üst düzey bir etkinlikte konuşan BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) Genel Sekreter Yardımcısı Pedro Manuel Moreno, kimseyi geride bırakmayan küreselleşme vaadinin yerine getirilmesi için ortak çaba gösterilmesi çağrısını yineledi. Etkinlik, BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün (UNCTAD) 60. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir dizi etkinliğin parçası olarak gerçekleştirildi.
Etkinlikte ayrıca “son altmış yılda çok şey değişmiş olsa da 195 üye ülkesi bulunan örgüt, değişen dünyada yeni bir kalkınma rotası çizerken, küresel sahnede gelişmekte olan ülkelerin sadık bir savunucusu olmaya devam ediyor” vurgusu yapıldı.
Moreno, “Misyonumuz yeni bir dünya için yeni bir UNCTAD'dır” dedi ve ekledi. “Gelişmekte olan ülkelere daha fazla ve daha iyi kalkınma sonuçlarına yol açabilecek politika seçenekleri sunmak ve küresel forumlarda daha fazla adaletin ve hakkaniyetin savunuculuğunu yapmak istiyoruz.”
Genel Sekreter Yardımcısı Moreno Endonezya'da bulunduğu sırada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Pahala Nugraha Mansury, Ulusal Kalkınma Planlama Bakanı Suharso Monoarfa, Yatırım Bakanı Bahlil Lahadalia ve ülkenin Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi ve halen UNCTAD Ticaret ve Kalkınma Kurulu Başkanı olarak görev yapan Büyükelçi Febrian A. Ruddyard ile de bir araya geldi.
Yeni Yönler Oluşturmak
BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün 60. yıldönümü, daha kapsayıcı bir küresel ekonomi için yeni yönelimlerin oluşturulması açısından bir fırsattır. Genel Sekreter Yardımcısı Moreno bu hedefe ulaşmak için şu çağrıda bulundu.
- Küresel Güney için ticaret ve yatırım potansiyelini ortaya çıkarmak üzere bölgesel entegrasyonun hızlandırılması.
- Operasyonel maliyetlerin azaltılması, şeffaflığın arttırılması ve prosedürlerin kolaylaştırılması yoluyla yatırımların kolaylaştırılmasının hızlandırılması.
- Gelişmekte olan ülkelerin dijitalleşme ve teknolojik ilerlemelere katılmalarına ve bunlardan faydalanmalarına yardımcı olmak için kapasite geliştirmenin arttırılması.
- Borç ödemelerine eğitim ve sağlıktan daha fazla harcama yapan ülkelerde yaşayan 3 milyar insanın içinde bulunduğu mevcut borç kriziyle daha iyi başa çıkabilmek için uluslararası finans sistemlerinde reform yapılması.
- Yakın zamanda BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından başlatılan Kritik Enerji Dönüşümü Mineralleri Paneli de dâhil olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için dünyanın daha çevreci ürün ve teknolojilere yönelik artan talebinden faydalanmalarını desteklemek.