Blog

Pazarkule Sınır Kapısı Açıldı

Pazarkule Sınır Kapısı Açıldı
Pazarkule Sınır Kapısı Açıldı

Edirne merkeze bağlı Karaağaç Mahallesi'nde bulunan sınır kapısında iki yıl önce başlatılan yenileme çalışmaları bu yılın mayıs ayında bitti. Çalışmaların tamamlandığı Pazarkule Sınır Kapısı açılışında, Ticaret Bakanı Ömer Bolat bir konuşma yaptı. Bakan Bolat; “Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri ve "Türkiye Yüzyılı" vizyonu çerçevesinde, yeni ticaret politikalarını belirlediklerini, küresel gelişmeleri takip ettiklerini, iç ticareti düzenlemek ve ihracatı artırmak için çalıştıklarını” belirtti.

Yeniden yapılandırma sonrası daha modern bir form kazanan sınır kapısında, bir giriş ve bir çıkış şeklinde olan peron sayısı, 3 giriş ve 3 çıkış olmak üzere 6'ya çıkarıldı. Gümrük sahasının 4 bin metrekarelik kullanım alanı da 22 bin metrekareye kadar genişletildi.  Yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 59'unun deniz, yüzde 31'inin kara ve yüzde 8'inin ise hava yolu olduğu açıklandı. Dolayısıyla kara üzerinde yapılan ihracatın payının yüksek olması bu alanda yenilenme gerekliliğini doğurmuştur. Yapılan yenileme çalışmaları sonrası modern bir görünüme kavuşan Pazarkule Gümrük Kapısı’nın içinde arama hangarı, sosyal donatılar ve personel binaları, ayrıca yolcu binasında idari üniteler, zemin katta da mağazalar yer alıyor.

Gümrük kapılarındaki yüksek hacimli trafiğin hızlı ve güvenli şekilde yönetilmesi ve sınır kapılarında oluşan yığılmaların önüne geçmek için gümrük hizmetlerinin daha hızlı ve güvenli gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle değişen ticari koşulları dikkate alarak, bütçe imkanlarının yanı sıra, Yap-İşlet-Devret Modeliyle de (YİD), gümrük kapılarının yenilenmesine yönelik yatırımlara devam edilmelidir.

Avrupa Birliği’ne açılan gümrük kapıları ülkemizin ihracat, ithalat ve transit taşıma kapasitesinin geliştirilmesi konusunda oldukça önem arz etmektedir. Başta Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, yolcu işlemlerinin gerçekleştirilmesi açısından çok önemli bir role sahip olan gümrük kapıları, ülkelerin dünyaya açılan pencereleridir. Dolayısıyla tüm giriş çıkış yapan insanların nezdinde size dair ilk fikri sınır kapıları oluşturur.  Bu nedenle ülkemiz adına iyi bir imaj oluşturmak için gümrük kapılarımızın modern bir altyapıya sahip olması ve buralarda hizmet veren personelin de bu işlem hacmini yürütebilecek nitelik ve nicelikte olması ülkemizin imajı açısından oldukça değerlidir.

Referans: https://ticaret.gov.tr/haberler/ticaret-bakani-bolat-modernize-edilen-pazarkule-sinir-kapisinin-acilisinda-konustu

Diğer İçerikler