Blog

DGÖ Asya-Pasifik Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı Sonuçlandı
DGÖ Asya-Pasifik Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı Sonuçlandı

Dünya Gümrük  Örgütü (WCO) Asya/Pasifik Gümrük İdareleri Başkanları Konferansı başarıyla tamamlandı.

Avustralya Sınır Gücü (ABF) Komiseri ve Gümrükler Genel Komiseri ve DGÖ Asya/Pasifik (A/P) Bölgesi Başkan Yardımcısı Michael Outram'ın daveti üzerine Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Ian Saunders, 14-18 Nisan 2024 tarihleri arasında Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenen 25. DGÖ Asya-Pasifik Gümrük İdareleri Başkanları konferansına katıldı.

Asya-Pasifik Başkan Yardımcısı, katılımcıları konferansta sıcak bir şekilde karşıladı ve Palau'yu bölgenin en yeni DGÖ üyesi olarak selamladı. Outram, Asya-Pasifik bölgesindeki gümrükler için temel öncelikleri vurgularken, bu yılın teması olan "Gümrüklerin Geleneksel ve Yeni Ortaklarla Amaçlı İlişkiler Kurması" konusuna ve bu bağlamda uluslararası tedarik zinciri esnekliğinin önemine dikkat çekti.

Genel Sekreter Saunders açılış konuşmasında ve raporunda, örgütün ‘2022-2025 Stratejik Planı’nın uygulanmasında kaydedilen ilerlemelere ilişkin güncellemeler de dâhil olmak üzere DGÖ' nün son dönemdeki bazı önemli faaliyetlerini özetledi. DGÖ' nün modernizasyon planının geliştirilmesindeki ilerlemeleri sunmaya devam etti ve üyelerin bu konudaki görüşlerini dikkatle dinledi. Genel Sekreter ziyareti sırasında bölgedeki üyelerle bir dizi ikili toplantı da gerçekleştirdi.

Gümrük İdareleri Başkanları ayrıca ‘Bölgesel Stratejik Planın’ uygulama durumunun yanı sıra Başkan Yardımcısının ve DGÖ Kapasite Geliştirme Bölge Ofisi (ROCB), DGÖ Bölgesel İstihbarat İrtibat Ofisi (RILO) ve Bölgesel Özel Sektör Danışma Grubu gibi Asya-Pasifik bölgesel kuruluşlarının faaliyet raporlarını not edip, 2024-2026 yılları için yeni bölgesel stratejik planını onayladılar. Bu çerçevede Asya-Pasifik bölgesinin taahhütlerini, DGÖ Stratejik Planı ile uyumlu hale getirme çabası memnuniyet vericiydi.

Konferans, “Gümrük-Sanayi Dayanıklılığının Güçlendirilmesine” ilişkin taslak DGÖ kararını desteklemiş ve DGÖ A-P Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik Tebliğini de onaylamıştır. Ayrıca Konferans, Kamboçya'da bir DGÖ Bölgesel Eğitim Merkezi kurulmasını ve Hindistan’daki mevcut Bölgesel Eğitim Merkezine üçüncü bir Gümrük Eğitim Merkezinin eklenmesini kararlaştırmıştır.

Konferans, birçok bölgesel girişimi ilerleterek ve bu yılki konsey toplantısı öncesinde üyeler ve genel sekreter arasında etkileşim için değerli bir fırsat sağlayarak başarıyla sonuçlandı.

 

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00