Blog

Seyahat Etmeden Önce Ab Yolcu Haklarınızı Öğrenin

Seyahat Etmeden Önce AB Yolcu Haklarınızı Öğrenin
Seyahat Etmeden Önce AB Yolcu Haklarınızı Öğrenin

Her şey hazır ve gitmeye hazır mısınız? Yakında yaz tatiline çıkacak olanlar için umarız seyahat planlarınız ters gitmez, ancak ters gitmesi halinde, AB seyahat kurallarının yolcuları bir dizi olasılıkta kapsadığını bilmelisiniz. Uçuşunuz iptal edildiğinde, treniniz rötar yaptığında veya yolcu geminizde bagajınız kaybolduğunda, AB çapında yolcu hakları kapsamında hak talebinde bulunma imkanına sahipsiniz. 

Bir hak talebinde bulunmanız gerektiğinde elde edeceğiniz haklar, kullandığınız ulaşım türüne (hava, demiryolu, otobüs/otobüs veya gemi) ve AB içine, dışına veya AB içinde seyahat edip etmediğinize göre değişecektir.  Ancak çoğu durumda, bir gecikme, iptal veya bagajla ilgili sorunlar nedeniyle, hak talebinde bulunmanız gerektiğinde izlemeniz gereken standart bir prosedür vardır. 

İlk olarak, biletinizi aldığınız seyahat şirketiyle, sağladıkları şikâyet formunu kullanarak iletişime geçin. Seçtiğiniz ulaşım türüne bağlı olarak 1 ila 3 ay içinde şirketten bir yanıt almazsanız veya yanıttan memnun kalmazsanız, sorunun yaşandığı ülkedeki ilgili ulusal makama şikâyette bulunabilirsiniz. Yolcu haklarıyla ilgili sorunlarda yardım ve tavsiye almak için her zaman yerel Avrupa Tüketici Merkezine de başvurabilirsiniz. 

Talebinizle ilgili hala sorunlarla karşılaşıyorsanız, anlaşmazlığınızı mahkeme dışı prosedürleri veya ‘Alternatif Anlaşmazlık Çözümü’ kuruluşunu kullanarak çözmeyi de deneyebilirsiniz. Eğer biletinizi online olarak satın aldıysanız, şikayetinizi Online Dispute Resolution platformu üzerinden iletebilirsiniz. Bu iki uyuşmazlık çözümü şekli yalnızca AB'de ikamet edenler için geçerlidir. 

Engelliyseniz veya hareket kabiliyetiniz kısıtlıysa, diğer herkes gibi hava, tren, otobüs veya tekne seyahatine erişme ve terminallerde ve araçlarda ücretsiz yardım alma hakkına sahipsiniz. Haklarınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız, hak talebinde bulunmak için yukarıdaki yönergeleri izleyin. Yolcu haklarınızla ilgili daha fazla ayrıntı aşağıda verilmiştir. 

Yolcu Hakları

Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların hakları 

Çevrimiçi uyuşmazlık çözümü

Diğer İçerikler