16 Temmuz 2024'te DGÖ Genel Sekreteri Ian Saunders, İtalya'nın Reggio Calabria kentinde düzenlenen G7 Endüstri Paydaşları Konferansı'nda açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Confindustria tarafından desteklenen bu konferans, İtalya'nın 7'li Grubun (G7) 2024 Başkanı olarak görev yapması bağlamında düzenlendi. Genel Sekreter Saunders, Dünya Gümrük Örgütü'nün (WCO) uluslararası ticaretteki çağdaş zorluklarını ele almak için nasıl bir iş birliği yapabileceğini görüşmek üzere, çeşitli endüstri ve uluslararası liderlerden oluşan bir oturuma katıldı.
Genel Sekreter Saunders, “Ekonomik Güvenlik ve Serbest Ticaretin Uzlaştırılması” başlıklı oturumdaki konuşmasında, serbest piyasada ekonomik istikrar ve eşitliğin sağlanmasında hükümet-endüstri ortaklıklarının önemini vurguladı. Bu hedeflerin uzlaştırılmasında başarının, uluslararası ticarete dahil olan tüm aktörler arasında güven oluşturulmasına bağlı olduğunu ve bu güvenin sadece söylemle değil, somut eylemler ve süreçlerle inşa edilmesi ve sürdürülmesi gerektiğini ileri sürdü.
Genel Sekreter, Dünya Ticaret Örgütü'nün özel sektörle güçlü iş birliği geleneğinin altını çizerek, bu geleneğin örgütün belgelerini şekillendirdiğini, eleştirel bir bakış açısı sağladığını ve e-ticaret, ticaret dayanıklılığı ve teknolojinin etkili kullanımı gibi önemli konuların ele alınması için ortak çabaları kolaylaştırdığını belirtti.
Bu ortaklıkların başarısını şu sözlerle örneklendirdi: “Birlikte çalışma geçmişimiz, Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesi ve Uyumlaştırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (Revize Kyoto Sözleşmesi); SAFE Standartlar Çerçevesi'ndeki Yetkili Ekonomik Operatör kavramı ve daha yakın zamanda WCO' nun E-Ticaret Paketi'nin oluşturulması gibi önemli sonuçlar ortaya çıkardı.”
“Bu girişimler sayesinde Gümrük iyileştirmesi için bir plan oluşturduk; gerekliliklerin şeffaflığının, muamelenin öngörülebilirliğinin ve uyumlu şirketler için faydaların açıklanmasının önemini vurguladık” diye ekledi. Genel Sekreter Saunders, Gümrük ve endüstri arasındaki kurumsallaşmış güvenin, ekonomik güvenliği serbest ticaretle uzlaştıran çözümlere yol açabileceğini belirterek sözlerini tamamladı.
Bu çerçevede B7, G7 iş dünyasının çıkarlarını temsil eder ve pozisyonlarını G7 liderleriyle paylaşır. Tıpkı G7'de olduğu gibi, B7 üyeliği Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oluşur.