Blog

Imf’in, G20 Ekonomileri İçin Orta Vadeli Büyüme Beklentilerini Artırmak Konusundaki Önerileri

IMF’in, G20 Ekonomileri için Orta Vadeli Büyüme Beklentilerini Artırmak Konusundaki Önerileri
IMF’in, G20 Ekonomileri için Orta Vadeli Büyüme Beklentilerini Artırmak Konusundaki Önerileri

Mali politika çerçevelerinin iyileştirilmesi, eğitim ve becerilerin teşvik edilmesi ve yeşil geçişin desteklenmesi, güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyümenin sağlanmasına yardımcı olabilir.

G20 ekonomilerinin çoğunda büyümenin önümüzdeki beş yıl içinde zayıflaması ve pandemi öncesindeki yirmi yılın çok altında kalması bekleniyor. Bu durumda, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %85'ini oluşturan grup için en büyük ortak zorluklardan biri haline geliyor. Büyüme, geçen yıl G20'ye katılan Afrika Birliği genelinde daha güçlü, ancak artan nüfus, bu ekonomilerin aynı zamanda iş gücü piyasasına giren milyonlarca genç için iş yaratması gerektiği anlamına geliyor.

Her iki grup ve Avrupa Birliği için de büyümeyi artırmak, insanlar için sonuçları iyileştirmek açısından önemlidir ve bunun için ortak çözüm ise; G20'ye sunulan yeni raporda belirtildiği gibi, öncelikli reformların uygulanması, önümüzdeki beş yıl veya orta vadede büyüme beklentileri önemli ölçüde artırabilir. Yapısal reformların getirileri, dikkatlice sıralandığında ve toplumsal mutabakatı yansıttığında yüksek oranda değişmektedir.

Çeşitli zorluklar, büyümeyi artıran reformlara yatırım yapmanın zamanının geldiğinin altını çiziyor. Bazı ülkelerde olumsuz demografik eğilimlerle desteklenen bastırılmış üretkenlik büyümesi, potansiyel büyümeyi geri tutuyor. Sürdürülebilir büyüme ayrıca yüksek kamu borcu ve artan jeoekonomik parçalanma ve korumacılık tarafından da tehlikeye atılıyor.

Grafikte de görüldüğü üzere, bu gruplardaki ülkelerin en büyük önceliği, hükümet bütçelerinin kalıcı bir şekilde konsolidasyonuna yardımcı olmak için mali politika çerçevelerinin yeniden düzenlenmesidir.

grafik1

Özellikle, G20'nin çoğu gelişmiş ekonomisi ve birkaç AB ekonomisi daha sık kamu harcaması sınırlarından faydalanırken, G20'nin çoğu gelişmekte olan piyasa ve gelişmekte olan ekonomi için hükümet gelirlerini artıracak reformlar önceliklendirilmelidir. Birkaç Afrika Birliği ülkesi, artırılmış mali şeffaflıktan faydalanabilir. Birçok G20 ve Afrika Birliği ekonomisi için, yüksek öncelikli yapısal reformlar için iki önemli alan daha vardır. Birincisi, becerileri iş fırsatlarıyla daha iyi eşleştirmek için eğitim ve beceri kalitesisin yükseltilmesi. İkincisi ise, yenilenebilir enerji kapasitesini iyileştirmek, karbon vergisi etkinliğini artırmak ve fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırmak gibi enerji geçişini hızlandırmaya yönelik reformları elzem kılmaktadır. 

Birçok Afrika Birliği ekonomisinde, hukukun üstünlüğünü güçlendirmek, yolsuzlukla mücadele etmek ve kamu mali yönetimini iyileştirmek için yönetişim reformlarına da acilen ihtiyaç duyulmaktadır.

 

 

Diğer İçerikler