Blog

AB'de Veri Yasası Yürürlüğe Girdi
AB'de Veri Yasası Yürürlüğe Girdi

AB'nin Veri Yasası 11 Ocak da yürürlüğe girdi. Bu sayede bireyler ve işletmeler için AB pazarındaki verilere erişimin daha kolay bir hale gelmesi hedefleniyor. 

Son yıllarda Nesnelerin İnterneti, veri miktarında hızlı bir artışa neden oldu. Dolayısıyla değişen bu yeni kurallar, verilerin kullanımını teşvik edecek ve Avrupa kurallarına tam olarak uyularak paylaşılmasını, saklanmasını ve işlenmesini sağlayacaktır. 

İster bir vatandaş olun isterseniz bir işletme , bu yeni kurallar hayatımızı çeşitli şekillerde iyileştirecektir. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Satış sonrası hizmetler ve akıllı cihazların onarımı için fiyatlar daha düşük olacak. Örneğin, akıllı saatiniz bozulduğunda, artık saat üreticisinden daha ucuz olabilecek herhangi bir onarım servisinin verilere erişmesini talep edebilirsiniz. Çünkü geçmişte verilerinize sadece üretici erişebiliyordu. Fakat artık yeni veri kuralları sayesinde daha ucuz servis alternatifleri bulabileceksiniz.
  • Veri erişimine dayanan hizmetleri kullanmak için yeni fırsatlar doğacak. Farklı üreticilere ait makineleriniz varsa, artık farklı makinelerden veri toplayan bir şirketten özelleştirilmiş tavsiyeler alabilirsiniz. Şimdiye kadar her makinenin verileri, üreticisi tarafından kilitleniyordu. Fakat artık bu durum veri erişimi sayesinde değişecektir.
  • Bir cihaz tarafından toplanan veya üretilen verilere daha iyi erişim sağlanacak. Örneğin, kafe sahibisiniz ve daha iyi bir kahve sunmak istiyorsunuz. Tabii kahve makinesi şirketi de ürününü geliştirmek istiyor. Geçmişte, yeni nesil kahve makinelerini tasarlamak için makine tarafından üretilen verilere yalnızca şirket erişebiliyordu, ancak kafe sahibi suyun sıcaklığı gibi bilgilere erişemiyordu. İşte veri yasası, her iki tarafın da makine tarafından toplanan tüm verilere erişebilmesini sağlıyor.

Veri yasası ayrıca kamu sektörünün, sel ve orman yangınları gibi kamusal acil durumlara müdahale edilmesine yardımcı olmak için özel sektör tarafından tutulan verilere erişmek ve bu verileri kullanmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca, küçük işletmelerin veri pazarında daha aktif bir şekilde yer alabilmeleri için Avrupa'daki işletmeleri veri paylaşımı sözleşmelerindeki adil olmayan sözleşme şartlarından da koruyacaktır.

Veri Yasası AB'de yaklaşık 20 ay sonra, 11 Eylül 2025 tarihinde uygulanmaya başlayacaktır.

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00