Türkiye ve İngiltere yeni serbest ticaret anlaşması için müzakerelere başladı. Peki ikili ticarette hangi konu ve hedefler üzerinde durulacak?
Türkiye ve İngiltere, hacmi 23,5 milyar sterline (30 milyar dolar) ulaşan ikili ticari ilişkilerini güçlendirmek ve yeni ekonomik hedeflere ulaşılabilmek için modernleştirilmiş yeni serbest ticaret anlaşması üzerine müzakere yapacaklarını duyurdu. Geçmişten beri kozmopolitik yapısı gereği her zaman birbirine yakın iki konumda yer alan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın, daha evvel imzalanan ticarete dayalı pek çok anlaşması bulunmaktadır. İki ülke arasında en son imzalanan ticaret anlaşması ise Aralık 2020 yılında gerçekleşmiştir. Dolayısıyla her iki ülkede ilişkilerini başarılı bir şekilde inşa etme konusunda oldukça kararlı olup, kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması için yeniden müzakerelere başlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.
Mevcut anlaşmada bulunan gözden geçirme maddesi, Türkiye ve Birleşik Krallık’ı, ticari ilişkilerini yeniden değerlendirme konusunda oldukça teşvik etti. İmzalanan anlaşmanın içeriği, ağırlıklı olarak endüstriyel ürünleri kapsamakta olup, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından ticaret akışının ve tedarik zincirlerinin korunmasını hedeflemektedir. Bu nedenle geçtiğimiz yıldan beri devam eden çalışmalar neticesinde her iki ülke de ticari ilişkilerini genişletmenin ve derinleştirmenin değerli olacağı sonucuna varmış ve bu kapsamda söz konusu gözden geçirme sürecini sonuçlandırarak geliştirilmiş bir STA için çalışma kararı almıştır.
İngiltere, yapılan bu yeni anlaşmayla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrıldıktan sonra Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflerken, özellikle hizmetler ve dijital ticaret alanında Türkiye pazarındaki yerini genişletmeyi öngörüyor. 2024 yılında başlaması planlanan müzakereler öncesi ilk görüşme Türkiye ve İngiltere Ortak Komitesi aracılığıyla dün Ankara’da gerçekleşti. Daha evvel Türkiye ve İngiltere, 31 Ocak 2020’de Brexit (İngiltere’nin AB’den ayrılması) gerçekleşene kadar Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında ticaret yapıyordu.