Blog

Ab Ukrayna'nın Toparlanması İçin Desteğini Artırıyor

AB Ukrayna'nın Toparlanması İçin Desteğini Artırıyor
AB Ukrayna'nın Toparlanması İçin Desteğini Artırıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden yaklaşık 900 gün sonra, Ukrayna'nın kendini savunmaya devam edebilmesini sağlamak amacıyla, Berlin'de bir Ukrayna Toparlanma Konferansı düzenlenecek. Bu çerçevede Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Toparlanma Konferansı'nda Ukrayna'nın kendi geleceğinin efendisi olarak kalmasını ve Avrupa Birliği'ne yakınlaşmasını sağlamaya yardımcı olacak bir dizi yeni girişimi açıkladı. 

Konferansta AB tarafından

  • Ukrayna'ya özel sektörden yatırım çekmek için ortak bankalarla 1,4 milyar avro değerinde anlaşmalar imzalandı, 
  • Ukrayna ekonomisinin modernleşmesine yardımcı olabilecek KOBİ'ler ve yeni kurulan şirketler başta olmak üzere, Ukraynalı işletmelerin finansmanını iyileştirmek amacıyla, Ukrayna'daki öz sermaye yatırımları için özel destek açıklandı, 
  • Yolsuzlukla mücadele reformları ve yatırım stratejisinden oluşan Ukrayna Planı'nda kaydedilen ilerleme nedeniyle haziran ayı sonuna kadar AB'nin Ukrayna fonundan 1,9 milyar avro daha verileceği duyuruldu, 
  • Ukrayna'nın savunması ve yeniden inşasına yönelik yatırımlar için hareketsiz hale getirilen Rus varlıklarından elde edilen karların, temmuz ayına kadar yaklaşık 1,5 milyar avroya aktarılacağı bildirildi. 

Ayrıca Enerji Destek Fonu aracılığıyla Ukrayna'nın enerji sektöründeki acil onarımlar için yaklaşık 500 milyon avro toplandı. AB Sivil Koruma Mekanizması, Ukrayna'nın enerji sektörünü desteklemek üzere 15,000'den fazla güneş panelinin harekete geçirilmesine yardımcı olurken, şimdi de rescEU stratejik rezervleri aracılığıyla 1000 elektrik jeneratörü daha sağlamayı planlıyor. Ayrıca Avrupa Birliği, Ukrayna'yı 14 AB programına katılımıyla ilgili mali yükümlülüklerini ödemekten muaf tutmayı da kabul etti.   

Böylece, Rusya saldırılarının başlamasından bu yana Avrupa Birliği’nin Ukrayna'ya sağladığı toplam mali, insani, acil durum, bütçe ve askeri yardım yaklaşık 100 milyar avroya ulaşmıştır.

Kaynak:https://commission.europa.eu/news/eu-bolsters-support-ukraines-recovery-2024-06-11_en

Diğer İçerikler