Blog

Dünya Gümrük Örgütünden Yeni Antlaşma

Dünya Gümrük Örgütünden Yeni Antlaşma
Dünya Gümrük Örgütünden Yeni Antlaşma

DGÖ ve Azerbaycan Gümrüğü Trans-Hazar Güzergahı boyunca gümrük iş birliğini geliştirmek için ‘Hibe Anlaşması’ imzaladı.

Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Sayın Ian Saunders ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Sayın Shahin Baghirov, 27-29 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen DGÖ Konseyi 143./144. oturumları marjında, Azerbaycan Gümrük İş Birliği Fonu'nun (CCF Azerbaijan) kurulmasına yönelik bir ‘Hibe Anlaşması’ yapmaya karar verdiler. Bu fon, ‘Orta Koridor’ olarak da bilinen ‘Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı’ boyunca gümrük iş birliğini ve kapasite geliştirmeyi desteklemeyi amaçlıyor.

Son yıllarda Dünya Gümrük Örgütü, alt bölgedeki ülkelerden orta koridor boyunca gümrük  bağlantısını geliştirmek için kapasite geliştirme desteği sağlamak üzere çok sayıda talep almıştır. Bu talepler, koridorun kritik bir ticaret yolunun verimli ve güvenli ticaret akışını kolaylaştırmak için sağlam gümrük prosedürlerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. CCF Azerbaycan'ın kurulması, bu talepleri ve ticaretin küreselleşmesi nedeniyle gümrük idarelerinin karşılaştığı zorlukları ele alacaktır.

CCF Azerbaycan, gümrük görevlilerinin eğitimi ve yararlanıcı gümrük idareleri için seminerler, çalıştaylar ve toplantılar düzenlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi faaliyeti destekleyecektir. Bu faaliyetler, ticaretin kolaylaştırılmasını teşvik etmek, uyum ve uygulamayı iyileştirmek, gümrük modernizasyonunu geliştirmek ve gümrük görevlilerinin yetkinlik ve kapasitelerini artırmak için tasarlanmıştır.

Bu girişim, DGÖ' nün bölgesel iş birliğini teşvik etmeye yönelik stratejik vizyonuyla oldukça uyumludur. CCF Azerbaycan, orta koridor boyunca bağlantıyı geliştirerek, ekonomik faaliyetleri artıran, bölgesel bağları güçlendiren ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden kesintisiz ve verimli bir ticaret ağı oluşturmayı amaçlamaktadır.

DGÖ, Azerbaycan Gümrüğü ile süregelen iş birliğinin altını çizen bu girişimi memnuniyetle karşılamakta ve yeni CCF Azerbaycan aracılığıyla, üyeleri daha fazla desteklemeyi dört gözle beklemektedir.

 

Diğer İçerikler