Blog

Valizinizde Taşıyabileceğiniz Tüketim Malları

Valizinizde Taşıyabileceğiniz Tüketim Malları
Valizinizde Taşıyabileceğiniz Tüketim Malları

Avrupa Birliği sınırları içinde malların serbest dolaşımına rağmen, belirli tüketim mallarının bir AB ülkesinden diğerine götürülmesine ilişkin hâlihazırda belirli kurallar vardır. Ülkeden ülkeye değişebilen bu kurallara uyulmaması, mallarınıza el konulmasına, para cezasına ve hatta cezai kovuşturmaya neden olabilir.

AB'de Seyahat Etmek 

İyi haber şu ki, eğer AB'de seyahat ediyorsanız, kendi kişisel tüketiminiz için olduğu sürece yanınızda herhangi bir et veya süt ürünü taşıyabilirsiniz. Aynı şey, bir AB ülkesinde yetiştirildikleri ve haşere veya hastalık içermedikleri sürece kesme çiçek, meyve veya sebzeler için de geçerlidir. Bu kurallar, et, süt veya bitki ürünlerini bagajınızda taşıdığınızda veya bunları internetten sipariş ettiğinizde ya da posta yoluyla gönderilmesini sağladığınızda da geçerlidir. 

Bununla birlikte, süt tozu (10 kg'dan az), bebek maması, tıbbi nedenlerle gerekli gıdalar ve özel evcil hayvan yemleri için bazı sınırlamalar vardır. Alkol ve tütün söz konusu olduğunda, kendi kullanımınız için olması ve yeniden satış için olmaması koşuluyla, bu tür ürünleri taşıma hakkına sahipsiniz. Her AB ülkesi, getirebileceğiniz miktarlar için kendi kılavuz değerlerini belirleyebilir. Ancak bu değerler AB düzeyinde belirlenen kılavuz değerlerden daha düşük olamaz. Örneğin; 800 sigara, 1 kg tütün, 10 litre alkollü içki, 20 litre güçlendirilmiş şarap, 90 litre şarap ve 110 litre bira vb. gibi.

AB ülkeleri arasında nakit para ile seyahat konusunda AB çapında herhangi bir kural bulunmamaktadır. Bununla birlikte, seyahat etmeden önce çıkış, transit ve varış ülkelerinde yerel kurallar olup olmadığını sürekli yerel gümrük yetkililerinden kontrol etmeniz gerekmektedir.

Yurt dışındayken herhangi bir AB ülkesinden satın aldığınız hatalı mallar, hatalı dijital içerik veya hatalı bir dijital hizmetle ilgili bir sorun yaşarsanız, ülkenizdeki Avrupa Tüketici Merkezi size yardımcı olabilir. Ulusal hukuk kapsamındaki haklarınız hakkında daha ayrıntılı bilgi için, satın alma işlemini gerçekleştirdiğiniz ülkenin yasal garantiler ve ticari garantilerle ilgili özel kurallarını mutlaka kontrol edin.

AB Üyesi Olmayan Bir Ülkeden AB'ye Seyahat Etmek 

AB üyesi olmayan bir ülkeden AB'ye seyahat ediyorsanız, yanınızda herhangi bir et veya süt ürünü getirmenize izin verilmez. Bununla birlikte, sınırlı miktarda meyve ve sebzenin yanı sıra yumurta, yumurta ürünleri ve bal getirebilirsiniz. Kısıtlı miktarda balık veya balık ürünlerine de izin verilmektedir. Fakat çoğu AB ülkesinde nesli tükenmekte olan hayvan veya bitkilerin taşınmasına ilişkin katı kurallar vardır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda izin almanız gerekebilir. 

Ayrıca, yeniden satış amaçlı olmadıkları ve belirlenen sınırlara uyduğunuz takdirde, AB'ye KDV ve ÖTV'den muaf bazı malları yanınızda getirebilirsiniz. Örneğin, 4 litre duru şarap ve 16 litre bira getirebilirsiniz. Buna ek olarak, 1 litre hacmi yüzde 22'nin üzerinde alkollü içki (votka veya cin gibi) veya 1 litre hacmi yüzde 80 olan denatüre edilmemiş alkol (etil alkol) veya 2 litre güçlendirilmiş (örneğin şeri veya porto) veya köpüklü şarap getirebilirsiniz. Tütüne gelince, seyahat ettiğiniz AB ülkesindeki gümrük makamları tarafından belirtilen limitleri kontrol etmelisiniz. 

Parfüm de dahil olmak üzere diğer mallar için, yolcu başına 300 euro veya hava ve deniz yoluyla seyahat edenler için 430 euro değerine kadar taşıyabilirsiniz. Bazı AB ülkeleri 15 yaşından küçük yolcular için 150 euroluk bir alt sınır uygulamaktadır. AB'de motorla seyahat ediyorsanız, yakıt deponuzda bulunan yakıta ek olarak taşınabilir bir kapta 10 litre (maksimum) yakıt taşıyabilirsiniz. 

AB'ye 10.000 euro nakit (ya da diğer para birimlerinde eşdeğeri) ile girmeyi ya da çıkmayı planlıyorsanız, AB nakit beyan formunu kullanarak girdiğiniz ya da çıktığınız AB ülkesindeki gümrük makamlarına beyan etmelisiniz. Nakit beyanı yapmamanız ya da nakit beyanının yanlış veya eksik olması halinde cezaya tabi tutulursunuz.

 

 

 

 

Diğer İçerikler