Blog

Avrupa Birliğinden Yeni Ekonomik Öngörüler!
Avrupa Birliğinden Yeni Ekonomik Öngörüler!

Yeni Tahminlere Göre AB'de Enflasyon Daha Hızlı Düşerken Ekonomi Daha Yavaş Büyüyecek.

Komisyonun AB ekonomisine ilişkin yeni tahminleri, 2023 yılında beklenenden daha düşük büyüme oranlarına işaret ederken, enflasyonun bu yıl mevcut düşüş eğilimini hızlandırması bekleniyor. 2024 yılında büyümenin Avrupa Birliğinde yüzde 0,9'a (yüzde 1,3), Euro bölgesinde ise, yüzde 0,8'e (yüzde 1,2'den) ulaşacağı, AB’de ise, enflasyonun 2023'te yüzde 6,3'ten 2024'te yüzde 3,0'a, 2025'te ise bu oranın yüzde 2,5'e düşeceği düşünülüyor.

2023 yılında, hane halklarının harcayacak daha az parası olması ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle, büyüme bir dizi faktör tarafından engellenmiştir. Fakat bu yıl, AB'de ekonomik faaliyetlerin kademeli olarak yeniden hızlanması bekleniyor. Enflasyon düşmeye devam ettikçe reel ücretlerin artacağı, esnek bir iş gücü piyasası ile birlikte tüketicilerin, daha fazla harcama yapacağı öngörülüyor. Buna ek olarak, geçen yıl çok zayıf bir performans gösteren yabancı ortaklarla ticaretin normalleşmesi de beklentiler arasındadır. 

2023 yılında enflasyon, büyük ölçüde düşen enerji  fiyatlarının etkisiyle beklenenden daha hızlı düşmüştür. Yakında üye devletler genelinde enerji destek tedbirleri sona ereceğinden, başta Orta Doğu'da olmak üzere, mevcut jeopolitik gerilimler ticarette aksaklıklara yol açabilir. Fakat yine de bu iki unsurun fiyatların yükselmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Ancak genel olarak enflasyon düşmeye devam edecek ve artan gıda fiyatları kontrol altında tutulacaktır. 

Komisyon, tüm üye devletler, AB ve Euro bölgesi için GSYH ve enflasyon verilerini kapsayan dört ekonomik tahmin yayınlamıştır. Bunlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için

Basın açıklaması: Enflasyonun daha hızlı gevşemesiyle birlikte büyümede gecikmeli bir toparlanma 

İnsanlar için işleyen bir ekonomi 

Önceki ekonomik tahminler

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00