Blog

Türkiye Ekonomisi Büyümeye Devam Ediyor!
Türkiye Ekonomisi Büyümeye Devam Ediyor!

DEİK tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Ticari Diplomasi Ödülleri Töreninde konuşma yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, global anlamda oluşan jeopolitik krizlerin ekonomik  anlamda da bazı ağır sonuçları olduğunu belirtti. Bu olumsuzlukların başında ise; küresel ticarette daralma, küresel ekonomide durgunluk ve enflasyon sonucu oluşan mali sıkıştırmalara karşı alınan tedbirlerin geldiğini dile getirdi. Bakan, bu gibi durumların dünya ekonomisine oldukça olumsuz yansıdığını ve ekonomide dalgalanmalara neden olduğunu ifade etti. 
Bakan Bolat sözlerine şu şekilde devam etti.
"Türkiye olarak biz de dış dünya pazarlarında yoğun bir şekilde hissediyoruz. Buradaki dünya ticaretini yüzde 5'ten fazla küçülmesi dünya ekonomisindeki büyüme oranının yüzde 3 ve altına doğru gerilemesi. Yine istihdamdaki olumsuz etkileşimler 2023 yılını geride bırakırken aklımızda kalan önemli etkilerdi. DEİK bu minvalde dünyanın hemen her ülkesinde muhatap kuruluşlarıyla tesis ettiği iş konseyleri platformları ile eşine az rastlanabilir bir iletişim kapasitesiyle bizim için iftihar vesilesi olan bir kuruluş olarak her zaman görevini layıkıyla başarıyla yapmıştır. Göreve geldiğimizden beri en çok çalıştığımız iki kuruluş birincisi DEİK ikincisi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bizim gerçekten iki kanadımız olarak yurt dışına beraber uçtuğumuz tüm ülkeleri adeta taradığımız Türkiye'nin dış ticaretine  Türkiye'nin dış hizmet gelirlerine biraz daha katkı nasıl yapabiliriz diye cansiperane çalıştığımız iki güzide kurumlarımız. Bundan sonra da böyle artarak devam edecek Allah'ın izniyle" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Bolat, DEİK ailesi olarak, özel sektör kuruluşları, iş insanları ve kamu kurumlarının yoğun çabaları sayesinde 2023 yılında ekonomik anlamda umut vadeden rakamlara ulattıklarını belirtti. Türkiye'nin ihracatının 2023'ün 3. çeyreğinde yüzde 5,9 arttığını ve 9 ayı ortalama yüzde 4,7 büyümeyle geçirdiklerini belirten Bolat, "Bu şu anlama geliyor. Son 13 çeyrekte Türkiye ekonomisi büyümeye devam etti. Almanya'nın yüzde 0,6 küçüldüğü, avro bölgesinin yüzde 0,5'lerde büyüdüğü bir tabloda bizim Türkiye olarak yüzde 4,7 olarak büyümemiz sevindirici" ifadelerine yer verdi.
Lojistikte 100 Milyar Dolarlık Pazar Büyüklüğü

Bakan Bolat, 2023 yılında 55 milyonluk turist sayısı ile dünyada 4. büyük ülke konumunda olduklarını belirterek, Türkiye’nin turizm gelirleri açısından 9 ayda 41,4 milyar dolar, yılda ise 50 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini belirtti. Bu da Türkiye’yi dünyada 7. Sıraya yükselmiş oluyor.
Kaynak: https://ticaret.gov.tr/haberler/turkiye-ekonomisi-son-13-ceyrekte-buyume-gosterdi
 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00