Blog

DTÖ’den Güçlü İş Birliği Hamlesi!
DTÖ’den Güçlü İş Birliği Hamlesi!

DTÖ ve ADB sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin İş Birliğini Güçlendiriyor.

DTÖ Sekretaryası ve Asya Kalkınma Bankası (ADB), 1 Mayıs'ta Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Asya ve Pasifik bölgesi de dahil olmak üzere, ticaret ve ekonomik entegrasyon yoluyla kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye yönelik ortak çabaları güçlendirmeyi amaçlayan, bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı. Mutabakat Zaptı, ADB'nin 2-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen yıllık toplantısının hemen öncesinde imzalandı.

DTÖ Genel Direktör Yardımcısı Jean-Marie Paugam ve ADB Başkan Yardımcısı (Sektörler ve Temalar) Fatima Yasmin tarafından imzalanan Mutabakat Zaptı, iki örgütün ilgili üye ve gözlemcilerini desteklemek üzere bölgesel iş birliği, ticari ve ekonomik entegrasyon ile ticaret ve çevre gündemine odaklanan stratejik bir ortaklığın derinleştirilmesine işaret ediyor.

İş birliğinin temelinde çevresel sürdürülebilirliğin, kapsayıcı büyümenin ve gelişen küresel zorluklar karşısında dayanıklılığın ilerletilmesine yönelik ortak bir kararlılık yatıyor. Anlaşmanın bir parçası olarak DTÖ ve ADB, devam eden çalışmalar, ortak etkinlikler, paydaşlarla diyalog, kapasite geliştirme, ortak yayınlar ve en iyi uygulamaların paylaşımı da dahil olmak üzere, bilgi alışverişi gibi temel iş birliği alanlarını belirlemiştir.

ADB Başkanı Masatsugu Asakawa'nın geçtiğimiz kasım ayında BM COP28 iklim konferansı sırasında, Genel Direktör Ngozi Okonjo-Iwealaya’nın da yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak; “Ticaret ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı ele alma konusundaki sarsılmaz kararlılığını ortaya koyan ADB ile iş birliğimizde, bu önemli dönüm noktasını işaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. ADB' nin yatırım gücüyle birleşen ticaret ekonomileri, bölgeleri net sıfır hedeflerine ulaşma yolunda ilerletmek için muazzam bir potansiyele sahiptir. İş birliğimizin bir sonraki aşamasına geçerken, ticareti ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlayan ortak girişimleri ilerletmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Bu anlamda DTÖ, uluslararası ticaret kurallarıyla ilgilenen tek küresel uluslararası örgüttür. Merkezinde, dünyanın ticaret yapan ülkelerinin büyük bir kısmı tarafından müzakere edilip imzalanan ve parlamentolarında onaylanan DTÖ anlaşmaları yer almaktadır. Amaç, sürdürülebilir kalkınma hedefine uygun olarak yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla ticaretin mümkün olduğunca sorunsuz, öngörülebilir ve serbest bir şekilde akmasını sağlamaktır.

ADB ise, yoksulluktan arınmış bir Asya ve Pasifik bölgesi vizyonuna ve gelişmekte olan üyelerinin yoksulluğu azaltmalarına ve insanlarının yaşam kalitesini artırmalarına yardımcı olma misyonuna sahip çok taraflı bir kalkınma bankasıdır. Bölgenin iklim bankası olarak ADB, faaliyetlerinde ticaret ve ticaret politikası çözümlerini yaygınlaştırmaya yönelik girişimleri artırmaktadır.

 

Diğer İçerikler