Rapor , örgütün küresel zorlukları ele alma ve ticareti sürdürülebilir kalkınma için itici bir güç olarak kullanma yönündeki kapsamlı çabalarını gözler önüne seriyor.
Bu sene ki teması “Ticaret: İnsanlar, gezegen ve refah için sürdürülebilir stratejilerin kilidini açmak” olan rapor, UNCTAD' ın 2023'ün gelişen küresel zorlukları arasında 195 üye ülkesi için nasıl uyum sağladığını özetliyor.
Bazı ekonomiler yumuşak iniş yaparken, birçok gelişmekte olan ülke zayıf ticaret ve yatırım büyümesi, artan borç yükleri, tedarik zinciri aksaklıkları ve devam eden iklim krizinden maalesef orantısız bir şekilde zarar görmeye devam etti. Bu çerçevede Genel Sekreter Rebeca Grynspan liderliğindeki BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü, gelişmekte olan ekonomileri dünya sahnesinde savunmak için çabalarını iki katına çıkarırken, araştırma ve analiz, fikir birliği oluşturma ve teknik iş birliği alanlarındaki üç temel çalışmasını ilerletmeye devam etti.
Konuya dair Genel Sekreter Rebeca Grynspan önsözde şunları belirtti: “2024‘teki 60. yıldönümümüze ve 2025’teki UNCTAD 16'ya [dört yıllık konferans] yaklaşırken, herkes için ticaret ve kalkınmayı ilerletmek üzere yeniden enerjik ve her zamankinden daha çok kararlıyız” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Önümüzdeki yol tehlikeli olmaya devam ediyor, ancak çalışmalarımızda, ortaklıklarımızda ve görevimize olan bağlılığımızda umut buluyoruz” ifadelerine yer verdi.
UNCTAD 2023 yılında 74 ülkede 219 etki odaklı proje yürütürken, 140'tan fazla yayın üretti ve 245 hükümetler arası toplantı düzenledi. Uluslararası finansal mimarinin temel reformlarına katkıda bulunan örgüt; ticaret, yatırım ve teknoloji ile ilgili küresel politika alanlarında düşünce liderliği sağladı.
UNCTAD ayrıca, kadınların ticarette karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmayı ve daha adil ve daha kapsayıcı kalkınma faydalarını teşvik etmeyi amaçlayan geniş kapsamlı görev alanına toplumsal cinsiyet perspektifinin dahil edilmesini de sağladı.