Blog

Mal Barometresi, Ticaret Hacimlerinin Yüksek Belirsizliğin Ortasında Trende Döndüğünü Gösteriyor

Mal barometresi, Ticaret Hacimlerinin Yüksek Belirsizliğin Ortasında Trende Döndüğünü Gösteriyor
Mal barometresi, Ticaret Hacimlerinin Yüksek Belirsizliğin Ortasında Trende Döndüğünü Gösteriyor

 

Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) 27 Kasım'da yayınladığı son üç aylık Mal Ticareti Barometresine göre, küresel mal ticareti hacminin son dönemdeki düşüşün ardından toparlandığı, otomobil satışları ve üretimi ile elektronik bileşen ticaretinin ise düzelmeye başladığı görülüyor. Bununla birlikte, karışık ekonomik sonuçlar ve artan jeopolitik gerilimler ise, yakın vadeli görünümü oldukça belirsiz hale getiriyor.

Barometre endeksinin 100,7 olan mevcut değeri, geçen ağustos ayındaki 99,1'lik değerin üzerindeyken, temel değere (100) ise yakın seyretmiştir. Bu anlamda karışık ekonomik veriler ve artan jeopolitik gerilimler nedeniyle belirsizlik yüksek olsa da mal ticareti hacminin 2023'ün ikinci yarısında kademeli olarak, orta vadeli trende geri döneceği düşünülmektedir.

Mal Ticareti Barometresi, dünya ticareti açısından bileşik bir öncü göstergesidir ve mal ticaretinin son trendlere göre gidişatı hakkında eş zamanlı bilgi sağlar. Bu bağlamda barometrenin temel değerden büyük olması, ticaret hacimleri trendiyle ilişkilendirilirken, 100'den küçük barometre değeri ise, mal ticaretinin trendin altına düştüğünü ve yakın gelecekte daha da düşeceğini göstermektedir.

Bir diğer taraftan dünya mal ticareti hacmi 2023'ün ikinci çeyreğinde yatay seyrederek bir önceki çeyreğe göre %0,2 artarken, yıllık bazda %0,5 azalmıştır. Durgun Avrupa Birliği ekonomisi, küresel talep üzerinde baskı yaratmaya devam etse de Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de hızlanan GSYH’nin büyümesi sayesinde, üçüncü çeyreğe ilişkin ticaret istatistiklerinin biraz daha güçlü gelmesi beklenmektedir.

Yüksek enerji fiyatları, artan faiz oranları ve pandemiye bağlı aksaklıkların önde gelen ekonomilerde ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi ve geçen yılın aynı döneminde azalan ticaret miktarı nedeniyle yıllık ticaret büyümesinin 4. çeyrekte her halükârda güçlü olması muhtemeldir. Bu gelişmeler, DTÖ'nün 2023 yılında küresel ticaret hacminde %0,8'lik bir artış öngören 5 Ekim 2023 tarihli tahmini ile tutarlıdır. Tahmin değişmemekle birlikte, Orta Doğu'daki son gelişmeler ışığında ticaret görünümüne ilişkin riskler aşağıya doğru kaymıştır.

Aslında barometrenin bileşen endeksleri oldukça karmaşıktır; bazıları trendin üzerinde seyrederken, bazıları trendin altında kalmaktadır. En büyük artışlar otomobil satış ve üretimi (110,0) ile elektronik akşam ticareti (109,8) endekslerinde görülmektedir. Bunların dışında hava taşımacılığı (100,3), ihracat siparişleri (99,4) ve konteyner taşımacılığı (98,0) endeksleri de trendin üzerinde veya biraz altında tamamlanmıştır. Hammadde endeksi (95,6) ise, trendin altına gerilemiştir.

Özetle, otomotiv ürünleri ve elektronik bileşenler endekslerinin gücü, elektrikli araçlara yönelik küresel talebin artmasıyla açıklanabilirken, hammaddelerdeki zayıf sonuç kısmen faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle emlak piyasalarının zayıflamasından kaynaklanmaktadır.

Mal Ticareti Barometresinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Metodolojiye ilişkin daha ayrıntılı bilgi teknik notta yer almaktadır

Diğer İçerikler