Blog

Hindistan Ve Abd, Dtö'deki Altı Ticaret Anlaşmazlığını Karşılıklı Çözdü

Hindistan ve ABD, DTÖ'deki Altı Ticaret Anlaşmazlığını Karşılıklı Çözdü
Hindistan ve ABD, DTÖ'deki Altı Ticaret Anlaşmazlığını Karşılıklı Çözdü

Hindistan ile ABD arasındaki altı anlaşmazlık maddesi çözüldü. Her iki ülke de sorunlar üzerinde karşılıklı olarak anlaştıklarını belirten raporlarını 13 Temmuz'da Dünya Ticaret Örgütü'ne sundular.

Hindistan haber ajansı PTI, Hindistan ve ABD'nin bazı çelik ve alüminyum ürünleri için alınan önlemler ve ABD'den gelen bazı ürünlere uygulanan ek vergiler konusundaki endişelerini karşılıklı olarak giderdiğini duyurdu. Aynı şekilde Dünya Ticaret Örgütü'nden (DTÖ) yapılan açıklamada, iki ülkenin anlaşmazlığa düştükleri iki konuda karşılıklı olarak anlaştıkları belirtildi.

Bu kapsamda PTI tarafından hazırlanan raporda, Uyuşmazlık Çözümü Konseptinin ardından panel raporlarının ihtilaflı iki konuya ilişkin kısa bir açıklama yaptığı ve çözüme ulaştığı belirtildi.

İki ülke ticari ihtilaf yaşadıkları altı madde üzerinde de anlaşmaya vardı.

Başbakan Narendra Modi'nin ABD'ye yaptığı son devlet ziyareti sırasında, her iki ülke de altı anlaşmazlık maddesi üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladılar ve durumu Dünya Ticaret Örgütü'ne bildirdiler. Ayrıca bazı ABD ithalatlarına misilleme niteliğindeki tarifeleri kaldırmayı da kabul ettiler.

Hindistan'ın en büyük ticaret ortağı olan Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle 2018'de çelik ürünlere yüzde 25 ithalat vergisi ve bazı alüminyum ürünlere de yüzde 10 gümrük vergisi getirmişti. Buna karşılık Hindistan’da Haziran 2019'da Amerika’dan ithal edilen ürünlere yüzde 28 gümrük vergisi uyguladı. Böylece ikili mal ticareti, 2021-22'de 119,5 milyar ABD dolarından, 2022-23'te 128,8 milyar ABD dolarına yükseldi.

ABD ve Hindistan arasındaki geçmişte anlaşmazlıklar

Yaşanan anlaşmazlıklar arasında, Hindistan'dan gelen bazı sıcak haddelenmiş karbon çeliği yassı ürünler için telafi edici tarifelerin uygulanmasıyla ilgili olarak Hindistan'ın, ABD'ye yönelik birtakım şikayetleri vardı. Buna ek olarak 9 Eylül 2016'da Washington, California, Montana, Massachusetts, Connecticut, Michigan, Delaware ve Minnesota hükümetleri tarafından enerji endüstrisinde uygulanan yerel içerik kurallar ve sübvansiyonlar nedeniyle ABD'ye karşı bir şikâyette bulundu.

ABD'nin Hindistan'a karşı açtığı şikayetler ise, Jawaharlal Nehru Ulusal Güneş Misyonu kapsamındaki güneş pilleri ve güneş modülleri için yerel içerik gereklilikleri ile ilgiliydi. Bu bağlamda ABD’de 2018'de Hindistan'ın sözde ihracat sübvansiyonlarına karşı bir şikâyette bulundu.

WTO web sitesi: https://www.wto.org/english/news_e/news23_e/547_585r_e.htm

 

Diğer İçerikler