Blog

Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Nedir?

Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Nedir?
Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Nedir?

Taşımacılık sektöründe en çok merak edilen konulardan biri de bozulabilir gıda taşımacılığıdır. Kısaca bozulabilir gıda taşımacılığı dondurulmuş gıda maddelerinin özel olarak korunması ve taşınması işlemidir.  Bozulabilir ürün taşımacılığı gıdaların sağlam ve taze bir şekilde müşteriye ulaşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bozulabilir gıdaların taşınmasında frigorifik treyler veya reefer konteyner kullanılır. Bu, meyve, sebze, deniz ürünleri, ilaç ürünleri, unlu mamuller, et ve bitki gibi ürünleri kapsamaktadır. Bozulabilir gıda taşımacılığı sayesinde, bu tarz ürünler, en son tüketiciye ulaşmadan önce uzak bölgelerde dahi taze ve kaliteli bir şekilde korunması sağlar. Bozulabilir gıda ürünlerinin taşımacılığında özellikle “cool frigorifik” yöntemi kullanılır. Eğer ürünler için uygun saklama ve nakliyat koşulları sağlanmazsa ürünler bozulabilir. Her gıda ürünün taşınması farklı olduğundan sıcaklık ve ısı değerleri de ona göre ayarlanmalıdır.

Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Nasıl Yapılmalıdır?

Bozulabilir gıda taşımacılığı esnasında elbette dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Bunların en başında, sıcaklık kontrolü gelmektedir. Bu taşımacılık türünde genellikle sıcaklık kontrollü intermodal kargo konteynerleri deniz yoluyla taşınır. Kargo hacimleri ve maliyetleri düşünülecek olursa, bu en çok tercih edilen moddur. Reefer adı verilen soğumalı konteynerler ise, sıcaklık izleme ve veri kayıt cihazlarının bulunduğu, yalıtımlı nakliye araçlarıdır. Bu tip konteynerlerdeki sıcaklık, ürünün kalitesini korumak ve ürün kullanabilirliğini artırmak amacıyla istenen seviyelerde ayarlanabilir. Et ürünleri, deniz ürünleri, sebze ve meyve gibi gıdalar için bu tür konteynerlerin kullanılması idealdir. Sıcaklık değeri, taşınan yükün türüne ve üreticisinin talebine göre değişmektedir. Deniz ve et ürünleri için -30°C soğutmalı konteynerler kullanılırken, aynı konteyner için gerekli temizlikler yapıldıktan sonra +24°C ortamında da gıda maddeleri taşınabilir.

Soğuk Gıda Taşımacılığında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ürün kabul alanları, depolama alanları, ürün toplama alanları ve ön soğutma alanlarının hacim ve yerleşim düzeni bakımından sorun yaratmayacak şekilde planlanıp düzenlenmesi gerekmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken doğru bilişim yapısının kurulması ve verilerin eş zamanlı takibinin yapılması gerekmektedir. Ürün havuzlarındaki gıdaların uygun miktarda saklanabileceği doluluk oranlarına pek dikkat edilmemektedir. Bu nedenle akşamları soğuk reyonların perdelerinin çekilmesi, soğuk hava üfleme yönlerinin doğru olması ve mağaza soğuk depolarının derece kontrollerinin merkezi sisteme göre yapılması gerekmektedir. Soğuk gıda lojistiğinde dikkat edilmesi gereken hususlar kısaca şu şekildedir;

  • Nakliye aracı soğuk gıda taşımacılığına uygun olmalıdır.
  • Gerektiğinde depodan alınan ürünler tekrar frigorifik nakliye aracına yüklenmelidir.
  • Üretimden nakliye aracına gerekli sıcaklıkta ürünler yüklenmelidir.
  • Nakliye aracından ürünün satışını yapacak firmalara ürünlerin teslimatı doğru yapılmalıdır.
  • Ürünleri işletmeden tüketiciye aktarırken doğru sıcaklıkta olduğundan emin olunmalıdır.

Soğuk gıda lojistiğine ihtiyaç duyan ürünler genellikle ısıya karşı duyarlı ürünlerdir. Dolayısıyla eğer gerekli sıcaklık koşulları sağlanmazsa, ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir. Soğuk gıda lojistiğinin geçmişine bakıldığında ‘2. Dünya Savaşı’ döneminde özellikle ilaç tedariği ve yiyeceklerin korunması amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Genellikle batı kültüründe çok kullanılan soğuk zincir lojistiği artık ülkemizde de oldukça yaygındır. Bu bağlamda soğuk zincir tedariğinin gerek iletişimini gerekse koordinasyonunu sağlamak için deneyimli firmalardan destek alınmalıdır. Bu çerçevede her türlü taşımacılık konusunda destek alabileceğiniz Ünsped Global Lojistik ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca gerekli gümrük işlemleriniz için de Ünsped Gümrük Müşavirliğinden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 

 

 

 

Diğer İçerikler