Blog

Bakanlıktan E- Ticaret Sitelerine Yeni Yaptırımlar!

Bakanlıktan E- Ticaret Sitelerine Yeni Yaptırımlar!
Bakanlıktan E- Ticaret Sitelerine Yeni Yaptırımlar!

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tüm yurt dışı alışveriş ve e- ticaret sitelerinin alışveriş limitleri ve vergi oranları Resmî Gazete ‘de yayımlanan kararla değiştirildi.

Bu yeni kararla beraber Amazon, Temu ve AliExpress gibi dünya çapında oldukça popüler olan, tüm yurt dışı e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlere ciddi kısıtlamalar getirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yapılan açıklamanın ardından, Resmî Gazete ‘de de yayımlanan bu yeni kararlar doğrultusunda, Temu gibi yurt dışı alışveriş platformlarından yapılan ticari işlemlerde önemli değişikliklere gidildiği görüldü. Peki, bu tarz sitelerden yapılan yurt dışı alışveriş limiti ne kadar oldu? İşte detaylar…

Yurt Dışı Alışveriş Sitelerinin Limiti 30 Euro’ya Düştü

Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmî Gazete ’de yayımlanan açıklamaya göre, yurt dışından yapılan alışverişlerdeki hızlı kargo limiti 150 eurodan (5800 TL’den), 30 euroya (1100 TL’ye) düşürüldü. Bu yeni limit açıklamasından sonra, vatandaşların Amazon veya Temu gibi sitelerden yapacakları alışverişlerin, gümrükten geçebilmesi için artık 30 euroyu aşmaması gerekmektedir. Ayrıca güncel Temu alışveriş alt limitinin ise, 55 Euro yani 2000 TL olduğunu da belirtelim. Bu kararla beraber harcama limitleri beş kat daha düşük bir seviyeye indirilmiş oldu.

Alınan bu yeni kararlar, Resmî Gazete ‘de yayımlandıktan 15 gün sonra yürürlüğe girecektir. Bu süre zarfında vatandaşlar mevcut limitler ve vergi oranları üzerinden alışveriş yapabilecekler. Bu düzenlemelerle beraber, yurt dışından yapılan alışverişlerin maliyetinin artması ve düşük limitler nedeniyle alışveriş yapmanın neredeyse imkânsız hale gelmesi bekleniyor.

Özetle Resmî Gazete ‘de yayımlanan karara göre; Gümrük Kanunu’nda bazı maddelerde yapılan düzenlemeler sonucu, vergi dilimleri yüzde 30 ila 60 arasında değiştirilmiştir. 6 Ağustos Salı günü yayımlanan karar da kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1.500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşya üzerinden alınan vergilerde yüzde 30 ile 60 arasında düzenlemeye gidileceği bildirilmiştir. Bu çerçevede;

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30
  • Diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda ise, yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir.

Diğer İçerikler