Blog

AB Sınırları Kaldırıyor!
AB Sınırları Kaldırıyor!

AB, Bulgaristan ve Romanya'yı dünyanın en geniş serbest dolaşım alanı olan Schengen bölgesine dahil edecek. 

Mart 2024 itibariyle artık hava ve deniz sınırlarında kontrollerini kaldıran AB, kara sınırı kontrollerinin kaldırılması konusunu da yılın ilerleyen dönemlerinde karara bağlayacak. Bu sayede insanlar ve işletmeler Bulgaristan ve Romanya'ya giriş çıkışlarda, hava ve deniz yoluyla serbest dolaşım haklarından yararlanabilecekler. 

Komisyon ilk olarak 2011 yılında her iki ülkenin de Schengen bölgesinin bir parçası olmaya hazır olduğunu teyit etmiştir. O tarihten bu yana Bulgaristan ve Romanya, Schengen üyesi olma koşullarını yerine getirdiklerini göstermeye devam etmiş ve uzmanlar 2022 ve 2023 yıllarında üye olmaya hazır olduklarını yeniden teyit etmişlerdir. AB'nin güvenlik tehditlerine karşı güçlü kalmasını sağlamak üzere bu iki ülkede güvenlik, polis ve adli iş birliği tedbirleri uygulamaya konulmuştur. Schengen bölgesinin bu dokuzuncu genişleme hareketi seyahat, ticaret ve turizmi arttıracak ve iç pazarı güçlendirecektir.

Sınırların olmadığı Schengen bölgesi, 450 milyona yakın AB vatandaşının yanı sıra AB'de yaşayan veya AB'yi ziyaret eden AB vatandaşı olmayan kişilere de serbest dolaşım imkânı sağlamaktadır. Kişilerin serbest dolaşımı, her AB vatandaşının özel formaliteler olmaksızın bir AB ülkesinde seyahat edebileceği, çalışabileceği ve yaşayabileceği anlamına gelir. Schengen bölgesi, vatandaşların Schengen bölgesinde herhangi bir sınır kontrolü olmaksızın hareket etmelerine izin vererek bu özgürlüğün temelini oluşturur. 

Bugün Schengen Bölgesi, Bulgaristan, Kıbrıs, İrlanda ve Romanya hariç çoğu AB ülkesini kapsamaktadır. Ancak Bulgaristan ve Romanya şu anda Schengen Alanı'na katılma sürecindedir ve Schengen müktesebatını büyük ölçüde uygulamaktadır. 1 Ocak 2023 tarihinde Hırvatistan Schengen bölgesine katılan en yeni üye devlet olmuştur. Ayrıca, AB üyesi olmayan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da Schengen Alanına katılmıştır.

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00