Blog

Şubat Ayı Dış Ticaret Verileri Açıklandı
Şubat Ayı Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şubat ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Açıklamalarında dış ticaret açığına vurgu yapan Bolat, geçen aya ilişkin yenilenmiş dış ticaret verilerine göre, ihracatın yüzde 13,6 artarak 21 milyar 82 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ithalatın ise yüzde 9,2 azalarak, 27 milyar 853 milyon dolar olduğunu belirtti.

Ayrıca dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 44,2 azalarak, 12 milyar 130 milyon dolardan 6 milyar 771 milyon dolara gerilediğine işaret eden Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının Şubat 2023'te yüzde 60,5 iken, Şubat 2024'te yüzde 75,7'ye yükseldiğini belirtti. Bakan, söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının ise, yüzde 93,3 olduğuna dikkati çekti. Bu veriler doğrultusunda dış ticaret açığındaki düşüşün hâlihazırda devam ettiği açıkça görülmektedir. Fakat bazı olumlu gelişmeler de mevcut. Özellikle Bakan Bolat’ın değindiği bir diğer önemli konu olan cari işlemler açığında ise, önemli gerilemeler gözlendiği bildirildi. Ocak 2024'te yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, Mayıs 2023'e nazaran 22,6 milyar dolar gerileyerek, 37,5 milyar dolar olduğu açıklandı.

Şubat ayı dış ticaret açığındaki gerilemenin etkisiyle beraber, cari işlemler açığındaki düşüşün de sürmesinin beklendiğine işaret eden Bolat: "İhracattaki artış ve ithalattaki gerilemeyle makroekonomik istikrar güçlendirilirken, ekonomik büyümenin daha dengeli bir yapıya kavuşması sağlanmaktadır. Dış ticaretteki bu olumlu seyirle 2024 yılının ilk çeyreğinde net mal ve hizmet ihracatının büyümeye pozitif katkı vermesi beklenmektedir. Katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı üretim ve ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye'nin küresel üretim ve ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00