
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Mayıs ayında 51 değerini alarak üst üste 17. ay 50 eşiğinin üzerinde gerçekleşti. Endekste eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar iyileşmeye, altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Böylelikle endeks, Türk imalat sanayi ihracatçılarının ihracat ikliminde güçlenmenin sürdüğünü göstermiş oldu. Mayıs ayında iyileşme ılımlı düzeyde seyretse de bir önceki aya oranla hız kazandı.
Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD'deki üretim artışı Mayıs ayında yeniden güç kazanırken Orta Doğu'da üretim artmaya devam etti. Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE gibi Orta Doğu ülkelerinde güçlü bir artış yaşandı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde petrol dışı ekonomik faaliyet belirgin bir aylık artış göstermesine rağmen Eylül 2021'den bu yana büyüme hızı en düşük seviyede seyretti. Suudi Arabistan ve Kuveyt 'te de üretim yavaşlamasına rağmen yine de büyümesini ilerletmeyi başardı. Mısır, Lübnan ve Katar ise ekonomik aktivitesi gerileyen ülkeler arasında yer aldı. Avrupa'da ise İtalya, İspanya ve Hollanda'da iktisadi faaliyet büyümesini korurken Fransa, Almanya ve Romanya'da zayıflma devam etti.
Birleşik Krallık'ta üretim Nisan ayında hafif düşüş yaşayarak Mayıs ayında herhangi bir değişim göstermedi. Rusya'da ise iki ay boyunca süren düşüş sonrasında ekonomik aktivite tekrar tırmanışa geçti. Mayıs ayında yapılan anket çalışmalarının sonucuna göre en güçlü ekonomik büyümeyi yaşayan Uganda, geçtiğimiz yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek üretim hızına sahip olan ülke konumunda yer aldı. Gümrük vergilerinin etkisiyle ekonomik faaliyeti en düşük ülke Meksika olarak kaydedildi. Kanada'nın da üretiminde ikinci çeyrek ortalarında daralma gözlemlendi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan SAP Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Küresel ticaret koşullarındaki belirsizliklere rağmen ana ihracat pazarları mayıs ayında da ihracat artışı için yeterli imkanları sundu ve böylece Türk imalat sanayi ihracatçılarının genel talep ikliminde iyileşme devam etti. Ayın öne çıkan gelişmesi ABD'nin büyümesinde görülen toparlanma oldu. Öte yandan genel koşulların gerçek anlamda iyileşebilmesi için firmalar Avrupa'daki büyük pazarlarda da benzer bir gelişmenin beklentis içinde olacaklar." ifadelerini kullandı.