Blog

LNG İthalatı 2023’te Yüzde 3,4 Arttı
LNG İthalatı 2023’te Yüzde 3,4 Arttı

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü'nün (OAEPC) 2023 Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) piyasasına yönelik yayımladığı raporda yer alan verilere göre, küresel olarak LNG piyasasının tarihin gördüğü en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.

Raporda yer alan bilgilere göre, LNG ithalatı geçen yıl 2022'ye oranla yüzde 3,4 artış göstermiş ve 409,3 milyon ton olarak kayıtlara geçmiştir. İthalatta özellikle Güney Kore, Çin ve Japonya’nın büyük payı alarak, Asya piyasasında başı çektiği görülürken, 2023’te Asya piyasasının LNG ithalatında bir önceki yıla nazaran, yüzde 3’lük bir artış göstererek, 261,6 milyon tona ulaştığı belirtilmiştir.

Türkiye ve İngiltere'nin de dahil edildiği tabloda, Avrupa'nın LNG ithalatının  geçen yıla oranla yüzde 0,07 azalarak, 126 milyona gerilediği gözlemlenmiştir. Fakat İngiltere ve Türkiye dışarıda bırakıldığında, Avrupa Birliği'nde LNG ithalatının bir önceki yıla oranla yüzde 4,9 artarak 100,3 milyon tona yükseldiği görülmüştür. Avrupa'nın LNG ithalat portföyünün yüzde 48'ini 60 milyon tonla ABD oluştururken, bu ülkeyi sırasıyla; yüzde 13'lük payla Rusya, yüzde 12 ile Katar ve yüzde 8 ile Cezayir takip etmektedir. Kuzey ve Güney Amerika’nın LNG ithalatı ise, yüzde 8,3 artışla 13 milyon tona yükselirken, Orta Doğu'nun ithalatı yüzde 8 düşüşle 6,6 milyon tona gerilemiştir.

Küresel LNG Talebinde Çin ve Almanya Faktörü

Rapora göre, küresel olarak LNG ithalat artışının temel nedeni, Çin talebinin artmasıdır. Bu çerçevede, OAPEC Doğalgaz, LNG ve Hidrojen Uzmanı Wael Hamed Abdel Moati; "Çin'in talebi yıllık bazda 2022'ye göre yüzde 13'ten fazla arttı ki bu da Çin'in Japonya'yı geride bırakarak küresel LNG piyasasının yeniden en büyük pazarı olmasını sağladı" ifadelerine yer vermiştir. Almanya ise, doğalgaz ihtiyacını karşılamak için yeni LNG pazarına yönelirken, bu durum da AB’nin toplam LNG ithalatının artmasına sebep olmaktadır.

LNG İhracatının Tek Lideri ABD

Küresel LNG piyasalarında; Cezayir, Angola, Kamerun, Endonezya, Mozambik, Norveç ve ABD geçen yıl ihracatını artıran ülkeler arasında yer alırken, bu artışın yaklaşık yüzde 61'ini ABD, Katar ve Avustralya’nın gerçekleştirdiği görülmektedir. Burada en dikkat çekici detay ise, 2023’te 89,5 milyon ton ile en fazla ihracat  yapan, ABD oldu. 

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla, LNG piyasasının ciddi anlamda etkilenmesi, sıvılaştırma kapasitenin artışına yönelik rekabeti arttırırken, bu kapasite artırma çalışmaları da Katar tarafından yürütülmektedir. Rapora göre, Doha yönetiminin Kuzey Sahayı genişletme çalışmasını 2027'de tamamlaması, beklenirken, sıvılaştırma kapasitesini 77 milyon tondan 127 milyona çıkarması ve LNG ihracatında tekrar dünya lideri olması hedefleniyor.

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00