Barış ŞENTÜRK
Analist
Dünyayı önce demir ağlarla birbirine bağlayan insanoğlu sonrasında bu bağları internet ile öyle bir iç içe geçirdi ki, günümüzde sadece sanal ağlar üzerinde var olan, fiziki hiçbir ürün üretmeyen, merkezi " Vergi Cenneti " Malta gibi ülkelerde sadece bir posta kutusundan ibaret çok uluslu, milyar dolarlık şirketlerin de doğmasına neden oldu.
Bu şirketler birden çok ülkede aynı anda, herhangi bir yatırım yapmadan ürün satıp, kendi servislerinin kiralayarak yılda milyarlarca dolar gelir elde etmektedirler. Milyar dolarlık kazançları ile sermayeleri büyütmekte, AR-GE imkanlarının arttırmakta, sektörlerinde rakipsiz konuma gelmektedirler.
Peki bu şirketler vergi veriyorlar mı?
ABD Başkanı Trump'ın dahi, Amerikalı şirketlerin vergi vermedikleri ve ülkelerine faydalı olamadıkları yönünde eleştirileri var. Kazanç elde etmeleri fakat bu kazançlarını ilgili ülkelere ait vergi sistemine dahil etmemeleri, 2018 yılında Avrupa Birliği'nin de dikkatini çekmişti.
Avrupa Birliği teknoloji firmalarına uygulanacak yeni bir vergi düzenlemesi üzerinde görüşmek için Brüksel'de düzenlenen Ekonomik ve Mali İşler Konseyi'nde bir araya gelip anlaşamayınca, Fransa tek başına yeni bir yasa uygulamaya başladı. Buna göre; Fransa içerisindeki geliri yıllık 25 Milyon Avro'yu geçen yada uluslararası geliri yıllık 750 Milyon Avro 'nun üzerinde olan şirketler, Fransa'daki gelirleri üzerinden %3 vergi ödeyecekler.
Bu gelişmeler sonrasında ülkemizde de Dijital Hizmet Vergisi uygulanması komisyonda kabul edildi. Vergi verecek firmalar arasında Google, Facebook, Netflix, Spotify gibi firmaların olması ülkemiz açısında sevindirici. Bu düzenlemeye göre; Türkiye’den elde ettiği hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde ettiği hasılatı 750 milyon Avro'dan fazla olan firmalar %7,5 vergi ödeyecekler. Vergi ödemeyi kabul etmeyen şirketlerin ise internet üzerinden erişimi durdurulabilecektir.
Küreselleşen dünya ekonomisi, ülkeleri yeni vergi düzenlemeleri yapmaları konusunda zorlamaktadır. Bu sebeple teknolojik gelişmeleri takip ederken, bir yandan da diğer ülkelerde görüşülen, üzerinde çalışılmakta olan vergi mevzuatlarının da takibi olukça önemlidir. Dijital Hizmet Vergisi; yerel firmaların önem kazandığı bu dönemde, rekabetin sağlanması için mevcut hükümetçe atılmış bir adımdır.
Önümüzdeki süreçte teknoloji firmalarına ne gibi yaptırımların getirileceği, diğer tüm sektörlerce de takip edilmelidir. Yakın gelecekte, tüm dünya ülkelerinin kabul edeceği bir " İnternet Vergi Düzenlemesi " şaşırtıcı olmayacaktır.