DGÖ' nün 4. WGDS Toplantısı: Gümrük Verilerinin ve İstatistik Standartlarının Geliştirilmesi Önemli
Dünya Gümrük Örgütü, 6-7 Mayıs 2024 tarihleri arasında Brüksel'deki merkezinde Veri ve İstatistik Çalışma Grubu'nun (Working Group on Data and Statistics- WGDS) 4. oturumuna hibrit bir formatta ev sahipliği yaptı.
Açılış konuşmasında DGÖ Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Ricardo Treviño Chapa, veri odaklı girişimlere yaptıkları önemli katkılardan dolayı delegelere sonsuz teşekkürlerini dile getirdi. Gümrük istatistikleri için tanımlar ve standartlar oluşturarak veri odaklı bir çalışma kültürünü teşvik etmek, üyelerin benimsemesi için istatistik standardizasyonu ve veri paylaşımına ilişkin kullanım örneklerini paylaşmak ve DGÖ veri stratejisinin gelişimine rehberlik etmek gibi çalışma grubunun önemli rollerinin ve kilometre taşlarının altını çizdi.
Çalışma Grubu, DGÖ' nün diğer çalışma organlarıyla uyumlu hale getirilirken standartlaştırılmış setin ek uygulama alanlarına genişletilmesini de içeren beş oturum arası toplantının sonuçlarına dayanarak, 3. DGÖ oturumundan bu yana gümrük istatistik tanımlarının ve standartlarının, standartlaştırılmasında kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirdi. Standartların ‘2024 Yıllık Anketine’ dahil edilmesi de vurgulanarak, pratik uygulamaların altı çizildi.
ABD Gümrüğü'nün inisiyatifiyle Çalışma Grubu, farklı gümrük ortamlarında verilerin standartlaştırılması için ara dönem boyunca yürütülen iş birlikçi ve kapsamlı çabalardan elde edilen temel bir rehber olan “Gümrük İstatistikleri için En İyi Uygulamalar Özeti ” ni değerlendirdi. İlgili rafine üye uygulamalarıyla düzenli olarak güncellenecek yaşayan bir belge olan Compendium, üye deneyimlerine dayalı veri tanımını ve gümrük istatistiklerinin standardizasyonunu geliştirmeyi amaçlayan, sistematik kılavuzlar ve araçlar sunmaktadır.
WDGS ayrıca, veri paylaşımının organizasyonel, yasal ve teknik yönleri hakkında ayrıntılı bir anketle bilgilendirilen kapsamlı bir ‘DGÖ Veri Paylaşımı Özeti’ geliştirme yolunda önemli ilerleme kaydetmiştir. Anket verilerinin analizi, ortaya çıkan eğilimler ve bölgesel nüanslar hakkında bir içgörü sağlarken, üyelerden gelen pratik deneyimler kapsamlı veri paylaşım stratejilerinin değerini vurgulamıştır.
WDGS ayrıca DGÖ veri stratejisinin gözden geçirilmesine yönelik tavsiyeleri değerlendirdi ve uluslararası kuruluşlardan, dahili incelemeleri ve harici kıyaslama egzersizlerini içeren dinamik ve duyarlı bir veri stratejisinin önemi hakkındaki görüşlerini aldı.
Son olarak, gümrüklere uyarlanmış yapay zekanın üye kullanım örnekleri ve yapay zekâ kullanımı yoluyla gümrük işlemlerini geliştirmeyi, yeniliği teşvik etmeyi ve veri odaklı karar vermeyi kolaylaştırmayı amaçlayan bir DGÖ projesine (Akıllı Gümrük Projesi) ilişkin gelişmeler takip edildi.
Bir sonraki WGDS oturumu 7-9 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup, bu oturumda gümrük veri girişimlerindeki daha fazla ilerleme araştırılacak ve paylaşılacaktır.