Genel Müdür Yardımcısı Angela Ellard, 1 Ekim 2024'te Washington Uluslararası Ticaret Birliği (WITA) 2024 Academy Intensive Trade Semineri'ne katıldı ve burada DTO'nun temel işlevlerini ve mevcut önceliklerini özetledi. DTO'nun, üyelerin jeopolitik bölünmeler arasında etkileşim kurmaları ve karmaşık ticaret zorluklarını iş birlikçi bir şekilde ele almaları için temel bir platform görevi gördüğünü vurguladı.
Ellard konuşmasına DTO'nun temel işlevlerini tartışarak başladı: müzakereler, ticaret izleme ve anlaşmazlık çözümü, ayrıca, gelişmekte olan üyelere ve en az gelişmiş ülke (LDC) üyelerine sağlanan teknik yardımın önemini vurguladı. Bölgesel ticaret anlaşmalarının yükselişine rağmen, küresel ticaretin yaklaşık %75'inin hala DTO kuralları altında işlediğini belirtti. DTO'daki karar alma sürecinin fikir birliğine dayalı doğasını vurguladı; bu, tüm üyelerin, büyüklük veya zenginlikten bağımsız olarak eşit söz hakkına sahip olmasını sağlar.
Ellard daha sonra Örgütün mevcut müzakere önceliklerini özetledi. İlk olarak, Haziran 2022'de kabul edilen Balıkçılık Sübvansiyonları Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin önemini vurguladı. Aşırı kapasite ve aşırı avcılığı ele almayı amaçlayan Anlaşmanın ikinci kısmı üzerindeki devam eden müzakereleri vurguladı. "Özellikle üst düzeylerde ivmeyi sürdürmek, bu müzakereleri sonuçlandırmak için gereken siyasi iradeye ulaşmak için çok önemlidir" dedi. Ayrıca, DTÖ üyelerinin çok taraflı çabalarını, yani Kalkınma için Yatırım Kolaylaştırma Anlaşması ve E-ticaret Ortak Beyan Girişimi'nin sonuçlarını DTÖ kural kitabına dahil etmenin bir yolunu bulma ihtiyacının altını çizdi.
Ellard ayrıca, DTO anlaşmalarının uygulanmasının izlenmesinde komitelerin hayati rolünü de ele aldı. "Şeffaflık ve bildirimler çalışmalarımız için olmazsa olmazdır; bunlar, uyumluluğu ve hesap verebilirliği birbirine bağlayan yapıştırıcıdır," diye açıkladı. Belirli ticaret endişelerini ele almada Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) ve Ticarete Teknik Engeller (TBT) komitelerinin önemini vurguladı ve bu endişelerin yalnızca küçük bir kısmının resmi anlaşmazlıklara dönüştüğünü belirtti. Ayrıca, hem hükümetlerin hem de özel sektörün erişebildiği, SPS ve TBT komitelerinde gündeme getirilen bildirimlere ve belirli ticaret endişelerine kolay erişim sağlayan ePing platformunu da vurguladı.
Anlaşmazlık çözümüne ilişkin olarak, Ellard, Mauritius Büyükelçisi Usha Dwarka-Canabady ve altı yardımcı kolaylaştırıcının, 12. ve 13. Bakanlar Konferanslarında bakanlar tarafından zorunlu kılındığı üzere, 2024 yılına kadar tam ve iyi işleyen bir sistem sunmak için DTO üyeleri arasında devam eden müzakerelere yardımcı olma çabalarını takdir etti. Ellard, Temyiz Kurulunun şu anda faaliyette olmamasına rağmen, üyelerin DTO'ya anlaşmazlıklar getirmeye devam etmesiyle, bu yıl yedi yeni dava açılması ve yedi panel sürecinin devam etmesiyle, anlaşmazlık çözüm sisteminin hala işlediğini belirtti.
Ellard, daha geniş WTO reformunu tartışırken, tüm üyelerin reform ihtiyacı konusunda hemfikir olsalar da önceliklerinin farklı olduğunu kabul etti. Üç ana odak alanını özetledi: (i) müzakereler yoluyla esas kuralların reformu; (ii) komiteler, konseyler ve diğer organlar içinde işlerin nasıl yürütüldüğüyle ilgili müzakere işlevinin iyileştirilmesi; ve (iii) Sekreterya'nın WTO üyelerine desteğinin artırılması.
Sonuç olarak, Ellard, DTO'nun üyelerinin etkileşim kurması ve parçalanmayı önlemek için karmaşık ticaret sorunlarını işbirlikçi bir şekilde çözmesinin hayati rolünü vurguladı. DTO kurulduğundan beri yoksulluktan kurtarılan milyonlarca kişiye işaret ederek, bu yaklaşımın yalnızca çok taraflı ticaret sistemini güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda daha fazla küresel istikrara ve ticaretin faydalarının paylaşılmasına da katkıda bulunduğunu vurguladı.