Blog

Bulgaristan ve Romanya Schengen Bölgesine Katıldı
Bulgaristan ve Romanya Schengen Bölgesine Katıldı

31 Mart itibariyle Bulgaristan ve Romanya Schengen üyesi oldu. Böylece Schengen vizelerinin verilmesi de dahil olmak üzere, Schengen kuralları her iki üye devlette de uygulanacak ve iç hava ve deniz sınırlarındaki kontroller kaldırılacaktır.

Komisyon, Aralık 2023’teki tarihi konsey kararının ardından gelen bu başarıyı, büyük bir memnuniyetle karşılamaktadır. Bu iki üye devletin Schengen'e katılımı, iç sınır kontrollerinin olmadığı dünyanın en büyük ortak alanını, önemli ölçüde genişleterek ortak alanı daha cazip hale getirecektir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yarın önemli bir güne işaret ediyor. Bulgaristan ve Romanya Schengen ailesine katılıyor. Bu anlamda hava ve deniz iç sınır kontrollerinin kaldırılmasından memnuniyet duyuyorum. Bu, her iki ülke için de büyük bir başarıdır. Ayrıca dünyanın en geniş serbest dolaşım alanı olan Schengen bölgesi için de tarihi bir an. Birlikte, tüm vatandaşlarımız için daha güçlü, daha birleşik bir Avrupa inşa ediyoruz."

Geçtiğimiz aralık ayından bu yana her iki üye devlet de 31 Mart 2024 tarihinden itibaren Schengen kurallarının sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere, gerekli tüm tedbirleri almıştır. Bu mart ayının başlarında komisyon tarafından Bulgaristan ve Romanya ile birlikte başlatılan iş birliği çerçeveleri, hızlı iltica ve geri dönüş prosedürlerine yönelik, pilot projelerin başarılı bir şekilde uygulanmasına dayanmaktadır. Bu iş birliği çerçeveleri ile Romanya ve Bulgaristan, sınır ve göç alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra AB'nin dış sınırlardaki güvenliği ve göç sorunlarının ele alınmasına yönelik, ortak Avrupa çabalarına daha fazla katkıda bulunacaktır.

Ayrıca, Bulgaristan, Romanya, Avusturya, Yunanistan, Macaristan ve Slovakya dahil olmak üzere Batı Balkan ve Doğu Akdeniz güzergahındaki üye devletler arasında, polis ile iş birliği konusunda bölgesel bir girişim oluşturulmuştur. Bu girişim, sınır ötesi suçlar da dâhil olmak üzere, ilgili zorlukların ortaklaşa ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca Bulgaristan ve Romanya, AB dış sınırlarının yeterli düzeyde korunmasını sağlama konusunda sürekli olarak, yüksek düzeyde bir kararlılık sergilemiş ve Schengen bölgesinin iç güvenliğine sürekli olarak kilit katkıda bulunmuşlardır.

Sonraki Adımlar

Önümüzdeki süreçte konseyin Bulgaristan, Romanya ve diğer Schengen ülkeleri arasındaki, iç kara sınırlarında, kontrollerin kaldırılmasına yönelik bir tarih belirlemek üzere bir karar alması gerekecektir. Komisyon, 2024 yılında kara sınırlarına ilişkin bir karar alınabilmesini teminen, Konsey Başkanlığına gerekli tüm desteği sağlamaya devam edecektir.

Arka Plan

Daha 2011 yılında Komisyon, Schengen Değerlendirme raporlarında Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesinin tam bir parçası olmak için tüm gereklilikleri yerine getirdiğini teyit etmiştir. Komisyon da bu süreci aktif olarak desteklemiştir.

İç sınırlarında kontrol olmayan Schengen bölgesi, AB vatandaşlarının en çok değer verdiği kazanımlardan biridir. Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda'dan oluşan beş üye devlet arasında 1985 yılında hükümetlerarası bir proje olarak başlayan bu süreç, giderek genişleyerek bugün dünyanın en büyük serbest dolaşım alanı haline gelmiştir. Schengen, iç sınır kontrolleri olmaksızın insanların serbest dolaşımını kolaylaştırmanın yanı sıra, Avrupa ekonomisine de önemli faydalar sağlamaktadır.

 

Diğer İçerikler

İSTANBUL MERKEZ OFİS

Mahmutbey Mahallesi 2655 Sokak No:1-3-21 Bağcılar, İstanbul Fax: (0212) 410 23 00