Medya

Dünya Gazetesi’nin 40. yılında UGM Kurumsal İletişim Direktörü Sami ALTINKAYA, Ege Bölgesi’nin ihracat birincisi, Sun Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri ÜNLÜTÜRK ile ‘Dijital dönemde büyüme ve yatırımlar ‘ konusunu ele aldı

Dünya Gazetesi’nin 40. yılında UGM Kurumsal İletişim Direktörü Sami ALTINKAYA, Ege Bölgesi’nin ihracat birincisi, Sun Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri ÜNLÜTÜRK ile ‘Dijital dönemde büyüme ve yatırımlar ‘ konusunu ele aldı

Akıl terimizi çalıştırmak
Bunun için; yaratıcı, yenilikçi ve disiplinler arası düşünebilen, analitik düşünme yeteneğine sahip, soran ve sorgulayan bireylere ihtiyaç var.
Gençlerimize matematiği iyi öğretip, problem çözme becerisini geliştirirsek bilim ve teknolojide ilerlememiz mümkün olur. İşte o zaman akıl teri çalışır ve para eder. Dijitalleşmeye geçilebilir ve katma değerli üretim gerçekleşir. Bireylerin ve makinaların birlikte gerçekleştireceği büyüme modeli, Türkiye’yi ihracat hedefine ulaştırabilir. Aksi halde yerimizde saymak bir yana var olanları da kaybedebiliriz. Alın teri dökeriz. Çok çalışırız ama kazandığımız paranın büyük bölümünü pazarlama ve satış için yabancı teknoloji şirketlerine vermek zorunda kalırız. Yani biz çalışırız, kaymağını başkaları yer.
Emperyalist ülkeler geçmişte silahla yapamadıklarını bugün ekonomi ile yapıyor. Teknolojiyi kalkan olarak kullanan bu güçler, eğitim sistemlerini yıllardır dijital dönüşüme hazırlıyor. Yani Eğitim 4.0 olmadan Endüstri 4.0’a geçmeyi düşünmek hayal kurmak demektir. Üretimin bir süre sonra dijitalleşeceği gerçeği karşımızda dururken, eski yöntemlerle üretime devam ederseniz, gelecekte sömürge ülkesi olursunuz.
Eğitim 4.0 olmadan endüstri 4.0'a geçmeyi düşünmek hayal kurmak demektir.
Dijital dönemin meslekleri
■ Bireysel eğitim rehberleri
■ Kişiselleştirilmiş organ üreticileri
■ Bireysel mikrobiyom yöneticisi
■ Transportasyon mühendisi
■ Robotik hologram tasarımcısı
■ Medikal mentör
■ Kişisel IOT güvenlik tamircisi
■ Genetik kod tasarımcısı
■ Dijital yetenek yöneticisi
■ Artırılmış gerçeklik tasarımcısı
■ Dijital dünya eğitmeni
■ Dron teknisyeni
■ Dikey tarım uzmanı
■ İklim analisti
■ Yapay zeka yetki brokırı
■ Veri tutma uzmanı
■ Blockchain proje yöneticisi
■ Blockchain kalite mühendisi
■ Blockchain hukuk danışmanı
■ Birlikte işlerlik mühendisi
■ Endüstriyel veri bilimcileri
■ Ön kestirimci bakım uzmanı
■ Robot koordinatörü
■ Süreç mühendisi

Robotlar geliyor
2030 yılına kadar robotlar 20 milyon insanın işini elinden alacak. Oxford Economics’in raporuna göre küresel imalat gücünün yüzde 8.5’ini robotlar yapacak. Bir diğer ifadeyle bu hızla giderse 10 yıl içinde her bir robot 1,6 işçinin yerini alacak. Bu da dünyadaki gelir adaletsizliğini daha da artıracak. Rapora göre otomasyon nedeniyle en büyük riski ekonomisi zayıf olan bölgeler taşıyor. Yani robotlar daha az yetenekteki insanların yerini kolayca alacağını gösteriyor. Bu durumda insanların robotların yapamayacağı yeni iş kollarına yönlendirilmesi gerekiyor. Yeteneğin ön plana çıkacağı bir döneme giriyoruz. Gelecek 10 yıl içinde robotlara ihtiyaç olacağı kadar yaratıcı, sosyal zekası yüksek ve empati yeteneği olan insanlara gereksinim duyulacak. Avrupa’da 400 bin, Amerika’da 260 bin ve Çin’de 500 binin üstünde kişinin 2000 yılından bu yana işsiz kaldığı belirlendi. Çin’in 2030 yılında en az 14 milyon endüstriyel robot kullanması bekleniyor.

Ege’nin birincisi Türkiye’de ilklere imza atıyor


Ege İhracatçı Birlikleri’nin yılın ihracatçılarına verilen ödül töreni için İzmir’e gittim. İlk durağım Torbalı OSB’’de bulunan SUN Grup oldu. Şükrü Ünlütürk ve Sabri Ünlütürk kardeşlerin 1987 yılında kurdukları SUN Grup, 2018 yılında Ege Bölgesi’nde birinci, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği ihracatla da ikinci olmuştu.


SUN Grup 2019’da birinciliği kaptırmadı ve Ege Bölgesi’nde ihracat şampiyonu oldu.
Bu başarının altında yatan en büyük etkense Ünlütürk ailesinin, yıllar önce teknolojiye yaptığı büyük yatırımlardı. 1995 Ekoten Tekstil’i kurdu. 2 bin çalışanı ile inovatif bir şirket SUN Grup, Türkiye’de teknolojiyi kullanarak tekstil üretimi yapıyor. Türkiye 2000’li yılların başından itibaren özellikle hazır giyim sektöründe moda ve tasarıma yatırım yaptı. Tekstilde de teknik tekstil yatırımlarıyla katma değerli ürünlerle tanıştı. Öyle ki tekstil sektörünün yaptığı ihracatın yüzde 20’ye yakın kısmını teknik tekstil ürünleri oluşturuyor. Yanmaz ve su geçirmez ürünlerin dışında, bazı kompozit otomobil malzemelerinde, uçak sanayinde, sanayide kullanılan taşıyıcı bantlarda, tıpta kullanılan bazı damar içi stentlere kadar 12 ayrı iş kolunda teknik tekstil ürünleri kullanılıyor.
SUN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, aynen teknoloji üreten tekstil şirketleri gibi bütün şirketlerin yakında teknolojik şirketler olacağını söyledi. Kumaş üretiminde dijital dönüşüm yolunda yatırımlarını anlatan Ünlütürk, konfeksiyon alanında da veri toplama, yapay zekanın kullanımıyla ilgili bir takım operasyonların otomatikleştirilmesi ve robotik işlemlerin kullanılmasıyla önemli mesafe katettiklerini söyledi. ARGE ile birlikte savunma ve otomotiv sanayi ile ilgili şirket kurduklarını vurgulayan Ünlütürk “Türkiye’de ilk defa bir gizleme ağı ürettik. Şu anda ordu tarafından kullanılıyor. Bu ürünün özelliği yüzde yüz Türk ArGe’si tarafından üretilmiş olması. Çok amaçlı gizlemeyi sağlayan kamuflaj malzemesi ile özellikle tankların ve her türlü mühimmatın hem radardan ve infraredden koruma sağlıyor” dedi.
Sürdürülebilir bir başarıyı sağlamak için dijitalleşen dünyada teknolojik gelişmeleri yakından takip eden şirketlerin gelecekte var olacağının en güzel örneklerinden birini sizlerle paylaşmak istedim. Üretim ve yönetim esnekliğine sahip firmalar, gelecekte ayakta kalacak.