Blog

Güney Kore Ekonomisi 3. Çeyrekte Büyümeye Dönebilir: Reuters Anketi

Güney Kore Ekonomisi 3. Çeyrekte Büyümeye Dönebilir: Reuters Anketi
Güney Kore Ekonomisi 3. Çeyrekte Büyümeye Dönebilir: Reuters Anketi

Reuters anketine göre, Güney Kore ekonomisi, iç talebi sıkıştıran yüksek borçlanma maliyetlerini telafi eden ihracat odaklı genişleme sayesinde, bir önceki çeyrekteki hafif daralmanın ardından geçen çeyrekteki büyümeye geri döndü.

23 farklı ekonomistin tahminine göre, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin, Nisan-Haziran çeyreğinde beklenmeyen yüzde 0,2'lik daralmasının ardından, üçüncü çeyrekte yüzde 0,5 büyüyeceği tahmin ediliyor.

15-21 Ekim tarihleri ​​arasında ankete katılan 26 farklı ekonomistin tahminine göre, ekonomi geçen çeyrekte yıllık bazda %2,0 büyüdü. Bu oran bir önceki çeyrekteki %2,3'lük orana göre düşüş gösteriyor.

ANZ Asya Araştırmaları Başkanı Khoon Goh. "...3. çeyrek GSYİH verilerinin zayıf bir büyüme göstermesini bekliyoruz. İhracat güçlü kalırken, perakende satışlar ve inşaat gibi çeşitli yüksek frekanslı göstergelerde yansıyan durgun iç talep bir engeldi," görüşlerini ifade etti.

Güney Kore'nin aylık ihracatı, bu yıl Eylül ayına kadar ortalama yüzde 10'a yakın arttı. Bu artış, büyük ölçüde ABD'den gelen yarı iletken talebinin de katkısıyla gerçekleşti. Bu durum, ticarete bağımlı ekonominin, iki çeyrek üst üste daralma olarak tanımlanan teknik resesyondan kaçınmasına yardımcı oldu.

Ancak son aylarda Çin (Güney Kore'nin en büyük ticaret ortağı) ile Japonya ve Hindistan arasındaki ticaretin yavaşlamasıyla ihracatın artış hızı yavaşladı.

Gelişmiş dünyanın en yüksekleri arasında yer alan hanehalkı borçlanma oranları nedeniyle yüksek borçlanma maliyetleri iç tüketimi etkiliyor.

Kore Merkez Bankası (BOK), zayıflayan talebi canlandırmak amacıyla bu ay politika faizini 15 yıllık zirve olan %3,50'den 25 baz puan düşürdü.

Ancak Reuters'ın ayrı anketlerine göre, Kore Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında mevcut duruşunu koruması ve gelecek yıl sadece 50 baz puan faiz indirimi yapması beklenirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını 2025 sonuna kadar 150 baz puan düşürmesi bekleniyor.

Societe Generale'in Kore Baş Ekonomisti Suktae Oh, "GSYİH büyümesinde mütevazı bir toparlanma, Ekim toplantısında gördüğümüz Kore Merkez Bankası, eksen kaymasını desteklemeli, ancak konut piyasasındaki devam eden endişeler göz önüne alındığında, Kasım ayında peş peşe faiz indirimi yapılmasının olası olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Çin'deki dengesiz toparlanma ve ABD'den gelen talebin yavaşlaması ortamında, Güney Kore'nin ekonomik büyümesinin bu yıl ortalama yüzde 2,4 olması bekleniyordu. Bu öngörü, merkez bankasının aşağı yönlü revize edilmiş tahminleriyle uyumluydu.

 

 

Diğer İçerikler