Blog

Dış Ticaret İstihbarat Merkezlerinden İhracata 5,5 Milyon Dolarlık Teşvik

Dış ticaret İstihbarat Merkezlerinden İhracata 5,5 Milyon Dolarlık Teşvik
Dış ticaret İstihbarat Merkezlerinden İhracata 5,5 Milyon Dolarlık Teşvik

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen Ankara Kalkınma Ajansı, geçtiğimiz yıl "Dış Ticaret İstihbarat Merkezi Projesi’ni” uygulamaya başlamıştı. Şimdi de Ankara’da başlatılan ve beş bölgede kurulan bu proje kapsamında, 130 firmaya 5,5 milyon dolarlık destekle ihracatın önü açılıyor.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emine Doğrukök, projenin, ihracata önemli katkı sağlayacağını belirtirken, yaklaşık iki yıldır devam eden projenin, firmaların ticari faaliyetlerine destek olacağı ve bu kapsamda katılımcılara hem teorik hem de uygulamalı eğitim verileceğini belirtti. Doğrukök konuya dair, "Kurulan 5 dış ticaret istihbarat merkezimizden 130 firmaya 5,5 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi. İhracatlar yoğunlukla Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa'ya yapıldı" ifadelerine yer verdi.  Ayrıca yürütülen bu projeyle Ankara'nın ihracatına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Doğrukök, çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 250'ye yakın ticari istihbarat uzmanının yetiştirildiğini belirtti. Bu uzmanların "devam eğitimleriyle" desteklendiğine işaret eden Doğrukök, Dış Ticaret Mentorluk Programı ile de toplam 60 firmaya 6 ay ticari istihbarat danışmanlığı desteği sağladıklarını ifade etti.

Ankara Potansiyeli Yüksek Bir Şehir

Projeye dair açıklamalarını sürdüren Doğrukök, başkentin oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Doğrukök, "Ankara, 21 üniversitesi, 13 organize sanayi bölgesi, 11 teknoloji geliştirme bölgesi, 142 AR-GE merkezi, 37 tasarım merkezi ile bilginin ve teknolojinin üretildiği potansiyeli yüksek bir şehir. Bu bilgiyi, teknolojiyi üretmek kadar bilginin ve teknolojinin var olan ürün, hizmet ve modellere entegrasyonu ve katma değerli ürünlerin üretimi de kalkınma anlamında çok kritik. Bu ürünlerin ihracatı da çok önemli" ifadelerine yer verdi.

Dijital Dönüşüme Uyum Şart

Özelikle gümrük ve lojistik hizmetlerinin gittikçe dijitalleşmeye başlaması bu alandaki gelişmelere ayak uydurmayı gerekli kılıyor. Dolayısıyla değişen çağla beraber sektörel yenilenmeler ihracatı ve hatta ithalatı destekleyici bir profil çiziyor. Bu bağlamda Doğrukök, yeşil ve dijital dönüşümün önemine dikkat çekerek, şunları ifade etti: "Firmalarımızın dijital dönüşümüne katkı sunacak mali destek ve mentorluk programlarımız da var. TechAnkara Proje Pazarı kapsamında zaten dijital alanda faaliyet gösteren firmalarımızı eğitimlerle destekliyoruz. Dış ticaret alanında da bir platform hizmeti sunuyoruz. Dijitalleşmenin önemli olduğunun farkındayız. Paydaşlarımızdan gelen her türlü talebi değerlendirerek alanın, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak tüm desteği sağlıyoruz."

Diğer İçerikler