Blog

Almanya Küresel Çip Üretiminde Dikkat Çeken 9 Ülke Arasına Girdi

Almanya Küresel Çip Üretiminde Dikkat Çeken 9 Ülke Arasına Girdi
Almanya Küresel Çip Üretiminde Dikkat Çeken 9 Ülke Arasına Girdi

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ile Avrupa Ekonomik ve Mali Politika Arştırma Ağı (EconPol) tarafından küresel çip üretimiyle ilgili "Küresel Yarı İletken Değer Zincirindeki Karmaşıklıklar ve Bağımlılıklar" konulu araştırma sonuçları Münih Güvenlik Konferansı'nda (MSC25) sunuldu. Araştırma sonuçlarına göre Çin, Singapur, Güney Kore, Tayvan ve Malezya küresel çapta ticareti yapılan yarı iletkenlerin yüzde 50'sinden fazlasını üretiyor. Almanya, Japonya, ABD ve Hollanda gibi ülkeler ise çip üretimi için gerekli teçhizatın üretiminde önemli rol alıyor. Optik çipler, güç yarı iletkenleri ve sensör teknolojilerinde ön plandaki ülkeler arasında olan Almanya; küresel yarı iletken üretiminde en önemli 9 ülke arasına girmeyi başardı.

   Ifo Uluslararası Ekonomi Merkezi Direktörü Lisandra Flach, konuyla ilgili değerlendirmesinde "Sadece nihai çip ticaretine değil, aynı zamanda üretim ekipmanı ve ham maddelere de bakıldığında, Almanya ithal ettiğinden daha fazlasını ihraç ediyor. Bu da küresel yarı iletken üretimindeki bağımlılıkları tek taraflı değil karşılıklı hale getiriyor." ifadelerine yer verdi.

   Araştırmacı Dorothee Hillrichs ise gelecekte bütün çiplerin sadece Avrupa'da üretilmesinin gerçekçi olmadığını belirterek "Çin-Tayvan hakimiyetine ticaret kısıtlamaları veya ihracat kontrolleri ile karşılık vermek de verimli değildir. Bunun yerine hükümetler; geliştirme ve üretimden montaj, test ve paketlemeye kadar üretim sürecinin her aşamasında inovasyonu teşvik eden farklılaştırılmış politika yaklaşımlarını dikkate almalıdır." şeklinde konuştu. Ifo araştırması sonuçlarına göre, 2022'de küresel yarı iletken ticareti 1,2 trilyon dolar ulaştı.

Diğer İçerikler