Medya

UGM Kurumsal Iletişim Direktörümüz Sami Altınkaya'nın "Savunma sanayinin ilacı yerli ve milli takım tezgahlarından geçiyor" başlıklı yazısı, 09.03.2020 tarihinde Dünya Gazetesi'nde yayınlandı

UGM Kurumsal Iletişim Direktörümüz Sami Altınkaya'nın "Savunma sanayinin ilacı yerli ve milli takım tezgahlarından geçiyor" başlıklı yazısı, 09.03.2020 tarihinde Dünya Gazetesi'nde yayınlandı

Savunma sanayinin ilacı yerli ve milli takım tezgâhlarından geçiyor


Necmettin Erbakan 1975 yılında başlattığı ağır sanayi hamlesiyle 36 tesisi Türkiye’ye kazandıran bir isim oldu. İşte bunlardan biri de Kayseri’de bulunan Taksan Takım Tezgâhları fabrikasıydı. 2003 yılında özelleştirilen fabrika 2006 yılında yanlış yönetim yüzünden çalışamaz hala geldi. Sonraki yıllarda terkedilen bir şehir görüntüsü veren fabrika adeta yağmaya uğradı. Çelik kolonları kesilmiş, üretim hatlarındaki vinçleri, kapı ve pencereleri bile sökülerek harabeye dönüştü.
1 milyon 380 bin metrekareye yakın bir açık alandan ve şu anda 155 bin metrekarelik kapalı alandan bahsediyorum. Böylesine devasa bir yatırım beceriksiz bir yönetimle yok olmuştu desek yanlış olmaz.
2016 yılında iflas masasından ihaleye çıkan Taksan’a Kayseri’nin duayen sanayicisi Mustafa Dener ve oğlu Cemal Dener sahip çıkıyor ve ihaleye giriyor.
14 Temmuz’da yapılan ihalede teklifi veriyor. Bir gün sonra hain darbe girişimi yaşanıyor. Büyük bir kaos ve karmaşa içinde kimse ne yapacağını bilemezken, Mustafa Dener 20 gün sonra tekrarlanan ihaleye girmeye karar veriyor.
Özellikle böyle dönemlerde parasını faize yatıranlar ve yatırımlarını durduranlar çok olur. Herkes ortalığın durulmasını beklerken, Dener ailesi ihaleye yeniden girip kazanıyor.
Dener Grup CEO’su Cemal Dener o günleri şöyle anlatıyor “Patronumuz Mustafa Dener, üzüntüsünden hasta olmuştu. Aman fırsatçılık yapmayalım. Paramız bankada durmasın. Yatırım yapıp Taksan’ı ayağa kaldıralım dedi. Benim büyük hayallerim var. Burayı Türkiye’nin makine yapan en büyük tesisi aynı zamanda bu konuda ana okulundan üniversitesine kadar eğitim yapılıp, insan yetiştirildiği bir merkez yapalım. Türkiye’yi bölmek isteyenlere yatırım yaparak karşılık verelim” derken adeta o günlerin heyecanı gözlerinden okunuyordu.
Tam 3 yıl bakım ve onarımla geçmiş. 3 yılın sonunda etap etap üretim başlamış. Takım tezgâhları üretimi Türkiye için çok önemlidir. Bu olmadan sanayide temel atılamaz, imalat sanayinizi büyütemezsiniz. Yeni fabrikalar açıp, üretim yapabilmek için, bunları üretecek makinelere ihtiyaç vardır. İşte Taksan bunların üretildiği bir tesis olma özelliği taşıyor.
Takım tezgahları stratejik bir üretim. Tüketim malları gibi hızla üretip sonuç alamazsınız. Ciddi yatırım ve sermaye gerekir. Bir o kadar da sabır. Hükümet imalat sanayini desteklemek için bu konuda hamle programı çıkardı. Yatırımlar artarsa cari açıkta önemli bir azalma olacak. Çünkü Türkiye’nin takım tezgâhları ithal etmek için her yıl ödediği para 5.7 milyar dolar.
Asıl kritik olansa, yurt dışından makine ithal ettiğimizde Avrupalı ve Amerikalı firmalar bizden taahhüt alıyor.
Bu makineleri savunma sanayinde kullanamıyoruz. Satın aldığımız makinelerle uzay sanayinde çalışmalar yapamıyoruz.”
Cemal Dener bu noktada teslimiyetçi olup, kendi makinelerimizi üretmezsek üretimde bağımsız olamayacağımızı söylüyor. Savunma sanayine makine konusunda hizmet veren bir şirket olmak istediklerini vurgulayan Cemal Dener, yüzde yüz yerli ve milli sermayeli bir şirket olan Dener Grup’un yatırımlara ve üretime devam edeceğini anlatıyor. Dener Grup, sac ve metali birleştiren bir şirket. Dener Makine’de saç işleme makineleri üretiliyor. Yani saca şekil veriliyor. Teksan Makine’de ise metale şekil veriliyor. Sanayide bu iki makine olmadan üretim olmaz. Kalıpsız makine üretilemez ve üretim de yapılamaz.
Mustafa Dener 70 yaşında işine aşık bir sanayici. Her gün fabrikayı dolaşırken haklı bir gurur yaşıyor. Konuşurken tecrübelerini aktarıyor. Bizim işimiz makine ve biz bunu teknolojiyle nasıl daha ileriye götürebiliriz. Bunun için tecrübeli insanları nasıl yetiştirebiliriz diyerek, projeler hazırlıyor.
Bugün 600 kişinin çalıştığı ve beş kıtada 86 ülkeye ihracatın yapıldığı Dener Grup, şu anda yıllık 800’e yakın makine üretiyor? 2023 yılında ise 3 bin makine üretmek ve 400 milyon dolar ciro hedefi koymuş. Kayseri Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Denser Makine’de de lazer kesim makineleri üretiliyor. Şirket her yıl yüzde 40 büyüyor.
Dener Grup son olarak yine Taksan gibi Türkiye’deki ağır sanayi hamlesi eserlerinden, 2001 yılında tasfiye edilen ve Gebze’de bulunan Tezsan’ı da Şişecam grubundan 2018’de satın almış. Dener ailesi, şimdi Tezsan’ı da ayağa kaldıracaklarını söylüyor. İlerideki hedef ise 3 binin üstünde kişiyi istihdam etmek. Aş ve iş sağlamak.
Türkiye’de sanayicilerimiz bu anlayışla çalışsa, sahip oldukları servetin bir emanet olduğunu unutmadan, sabırla üretime devam etse Türkiye üretimde tam bağımsız bir ülke olur. Tabi ki devletin de bu bilinçle sanayiciye destek olması şartıyla. Aksi taktirde fabrikalar çalışamaz hale gelir ve yatırımlar yurtdışına gider.