Triptik Nedir?
“Gümrüklerden Geçiş Karnesi”ne halk arasında “Triptik” denilmektedir.
“Gümrüklerden Geçiş Karnesi” (CPD), Birleşmiş Milletler nezdinde, 04.06.1954 tarihinde New York’ta imzalanan “Özel Karayolu Araçlarının Geçici ithalatına dair Gümrük Sözleşmesi” ile 18.05.1956’da Cenevre’de imzalanan; “Ticari Karayolu Araçlarının Geçici ithalatına dair Gümrük Sözleşmesi” ve Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından yönetilen ve bu iki sözleşmeyi birleştiren 26.06.1990 tarihli “İstanbul Milletlerarası Geçici İthalat Sözleşmesi” doğrultusunda yürürlüğe sokulmuş bir karnedir.
27.10.1999 tarihli 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na istinaden 07 Ekim 2009 tarih ve 27369 Mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği’nin 3/ğ bendinde Triptik, “Ticari ve özel kullanıma mahsus kara taşıtları için ulusal ve uluslararası kefil kuruluşlarca verilen teminat hükmünde olan belgeyi … ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 444 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında “Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak dışarı çıkarılacak taşıtlar ve ticari nitelikte olmayan eşya aşağıda yazılı şekilde beyana tabi tutulur.” denildikten sonra aynı fıkranın (a) bendinde, “Yerleşim yeri Türkiye’de bulunan Türk ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin yabancı bir ülkeye geçici olarak çıkaracakları ve en geç üç yıl içerisinde geri getirecekleri kendilerine ait taşıtları, çıkış gümrük idaresi tarafından Türkiye’ye Giriş veya Türkiye’den Çıkış Yapan Taşıtların Kayıt ve Takip İşlemlerine İlişkin Taşıt takip Programına kaydedilir. Yükümlü tarafından talep edilmesi halinde ‘Triptik’ veya ‘Gümrük Geçiş Karnesi’ beyanname olarak kabul olunur. Aynı zamanda söz konusu belgeler ile yapılan işlemler Taşıt Takip Programına da kaydedilir.” denilmektedir.
Triptik Belgesi Nereden Alınır?
Gümrük Yönetmeliği’nin 450 nci maddesinin 1 inci fıkrasında da “Türkiye Gümrük Bölgesi dışına geçici olarak çıkarılan taşıt ve ticari nitelikte olmayan eşyanın süresi içinde geri gelmesi halinde aşağıdaki işlemler uygulanır:” denildikten sonra (a) bendinde “Türkiye gümrük Bölgesi dışına geçici olarak çıkarılan taşıtın süresi içerisinde yurda geri getirilmesi halinde, çıkış kayıtları Taşıt Takip Programından kapatılır. Çıkış işlemi sırasında yükümlü tarafından Triptik veya Gümrük Geçiş Karnesi beyanname olarak sunulmuşsa, geçici olarak çıkarılan taşıtın geri gelmesi halinde, bu belgeler beyanname olarak kabul olunur; ayrıca çıkış kayıtları Taşıt Takip Programında da kapatılır.” hükmü yer almaktadır.
Bu bağlamda, Gümrüklerden Geçiş Karnesi ya da Triptik belgesi Türkiye’de “Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu” tarafından düzenlenmektedir. Triptik aynı zamanda uluslararası nitelikte bir gümrüklerden geçiş belgesidir.
Gümrük işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgi için Gümrük Müşavirliği sayfamıza göz atabilirsiniz.
Triptik Nasıl Alınır?
Turing ve Otomobil Kurulumu triptik düzenlemek için ruhsat aslını ve taşıt sahibinin T.C. kimlik numarası ile başvuru formlarını elektronik ortamda kabul etmektedir. Taşıt tüzel kişi adına tescilli ise ruhsat aslı ve yetki belgesi ile başvurular kabul edilmektedir. Triptik düzenlenmesi için belli bir teminat tutarının da TURİNG hesaplarına yatırılması gerekmektedir.
Triptik Ücreti Nedir?
2024 yılında TURİNG Kurumu 10 sayfalık Triptik için 4.400 TL, 25 sayfalık triptik için 5540 TL belge ücreti talep etmektedir. Bu bedellerin anılan kurumun banka hesaplarına yatırılmasından sonra düzenlenen karnenin fiziki olarak temin edilerek araca konulması ve Türkiye sınır kapılarındaki gümrükler dışında gidilecek yabancı ülkelerdeki gümrüklere de ibraz edilmesi gerekmektedir.
Her gümrük idaresi “Geçici İthalat Beyannamesi” sıfatıyla Triptik Karnesinden bir yaprak kopararak, işlemlerini bunun üzerinde yürütmekte, aynı meşruhatları dip koçanlarına da düşmektedir.
Öte yandan, “Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu” gibi “Uluslararası Otomobil Federasyonu”na üye yabancı ülkelerin Turing kurumları tarafından düzenlenen ve onaylanan triptik ile yabancı ülkelerdeki motorlu taşıtların da Türkiye’ye geçici ithalat kapsamında girmesi mümkündür. Aynı şekilde, bu triptik karneleri de “geçici ithalat beyannamesi” statüsünde “Türkiye’ye Giriş veya Türkiye’den Çıkış Yapan Taşıtların Kayıt ve Takip İşlemlerine İlişkin Taşıt takip Programı”na (Taşıt Takip Programına) kaydedilmekte ve anılan taşıtların Türkiye’de kalma süreleri ve tekrar yurtdışına çıkış işlemleri anılan program üzerinden yürütülmektedir.
Hangi Ürünler Gümrüğe Takılır? blog yazımız için tıklayın.