Liman Tek Pencere Sistemi
Dış ticaret işlemlerine konu eşya için liman sahasında birden çok kurumun işlem yapması nedeniyle bu işlemlere konu edilen veriler acenteler tarafından mükerrer bir şekilde ayrı ayrı sunulmakta ve her bir kurum tarafından yapılan işlemler bir diğeri ile kağıt ortamında paylaşılmaktaydı.
Bu durum işlem süreçlerinin uzamasına; emek, zaman ve maliyet artışlarına sebep olmakta ve kağıt ortamındaki teyitleşmeler nedeniyle süreçleri suiistimale açık hale getirmekteydi. Uygulamalardan kaynaklı söz konusu olumsuzlukların önüne geçilerek liman işlemlerinin daha hızlı, daha sade ve daha güvenli bir şekilde yürütülerek yasal ticaretin kolaylaştırılmasını ve bu yolla ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmayı sağlamak amacıyla, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile “Liman Tek Pencere Projesi” oluşturulmuştur.
Liman Tek Pencere Sistemi (LTP), geminin limana varışından ve çıkışından önce acenteler tarafından yapılan bildirimlerin tek bir veri tabanından girilmesi; farklı kurum ve kuruluşlar ile liman işletmelerince ihtiyaç duyulan bilgilerin bu veri tabanından alınması, kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen izinlerin ve yapılan işlemlerin sonuçlarının oluşturulacak sistem üzerinden görülmesini sağlamaktadır. LTP’nin temel amacı, geminin limana varışından ve çıkışından önce acenteler tarafından yapılan bildirimlerin tek bir veri tabanından elektronik imza ile girilmesi, farklı kurum ve kuruluşlar ile liman işletmelerince işlem yapabilmek için ihtiyaç duyulan bilgilerin bu veri tabanından alınması, kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen izinlerin ve onayların tek bir sistem üzerinden görülmesinin sağlanmasıdır.
Bu sayede, acentelerce bilgilerin kamu kurumlarına defaten sunulması nedeniyle oluşan bürokrasi ve kırtasiyeciliğin önüne geçilmiş, işlemler hızlı ve etkin yürütülerek maliyetler azaltılmış, sağlıklı istatistik üretilmeye başlanmıştır. Keza, LTP sayesinde kurumlar tarafından daha koordineli ve etkin risk analizi yapılabilmektedir. Liman tek pencere sistemi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Ticaret, , Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından ortak olarak kullanılmaktadır.
Liman Tek Pencere Sisteminde beyanda bulunulabilmesi için LTP arayüzüne giriş yapılmakta ve açılan ekranda “acente” kutucuğu seçilmekte ve “e-Devlet ile Giriş” butonuna basılmaktadır. Anılan ekran açıldığında e-devlet şifresi ile sisteme geriş yapılmaktadır.
Beyan oluşturulması ve kayıt numarası alınması için yapılması gerekenler şunlardır:
- Gemilerin geliş bildirimi için sisteme giriş yapıldıktan sonra açılan ekranda “Genel Bilgiler” menüsü altında yer alan “Geliş Bildirimleri” sekmesinde “yeni bildirim ekle (geliş)” butonuna basılmaktadır.
- Gemi bilgilerinin girilebilmesi için sisteme tanıtılmış IMO numarası/MMSI Numarası veya Gemi Adı ile gemi bulunarak getirilmektedir.
- Açılan ekranda bildirimde bulunulmak istenen geminin seferine ilişkin tüm sekmeler doldurulmaktadır.
- Daha sonra “Sefer Bilgileri” sekmesindeki alanlar doldurulur.
- “Varış limanı GTH (Gemi Trafik Hizmeti) alanına ise GTH sekmesindeki bilgilerin de girilmesi gerekir.
- Gemi bilgileri girildikten sonra tek seferde veriler kaydedilmektedir.
- Gemi bilgileri doldurulup kaydedildikten sonra “Gemi Bilgileri” sütunu altında yeni kayıt oluşmuş olur ve gemi bilgileri geliş kayıt numarası alınır (Örnek numara: 18DEZRH00GG000000001011). Bu kayıt numarasından acente beyan durumunu sorgulayarak takip eder.
- Gemi bilgileri ekranının doldurulup kayıt oluşturulmasından sonra aşağıdaki beyan (iş) adımları takip edilir. “Gemi Bilgileri” sütunu altında “Detay” seçilir ve geminin seferine ilişkin diğer tüm ekranlar doldurulur.
- Tüm menüler üzerlerine tıklanarak veya tamamı tek seferde açılabilir/kapatılabilir.
- Tüm menülerde gerekli ekleme işlemleri yapıldıktan sonra her biri için “Kaydet” tuşu ile bilgiler sisteme kaydedilir.
- TLP Sistemine gemi bilgileri, önceki liman ziyaretleri, Liman hareketleri, ana taşıma senedi, gemi adamı bilgileri, yolcu bilgileri, yük bilgileri (boşaltma/transit/yükleme), tehlikeli yük bilgileri, yakıt-yağ-su bilgileri, atık bilgileri, atık detayları, balast bilgileri, balast detayları, gemi olayları, sefer notları, stok bilgileri, ek bilgiler ve ek sorular, gemi belgeleri kaydedilir.
- Elektronik manifesto bilgileri de TLP Sistemine yüklenir. E-manifesto şablonu seçilerek tek seferde manifesto bilgileri bu şablon ile tekraren sisteme yüklenebilir.
Liman Tek Pencere sistemi, Türkiye’deki uluslararası seferlere açık tüm limanlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.