Konteyner Nedir?
Standart boyutlarda tasarlanmış, genellikle çelikten yapılmış ve malzemelerin taşınmasına uygun olarak imal edilen bir taşıma kabı platformudur. Taşımacılık sisteminde ürünler güvenli, verimli ve hasarsız bir şekilde taşınması için tasarlanmıştır. Çelik kutu şeklinde olmak üzere birçok avantajlı özelliği ile ön plana çıkan konteynerler yeniden kullanılabilir olarak tasarlanmıştır. Her konteynerin boyut ve çeşidi birbirinden farklı olabilir. Konteyner ölçüleri ve boyutları Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ISO 6346 standartlarıyla belirlenmiştir. Konteynerler farklı amaçlar için kullanılabilir
Konteyner Çeşitleri Nelerdir?
- Standart Konteyner (Standart Container)
- Yüksek Konteyner (High Cube Container)
- Üstü Açılabilir Konteyner (Hard Top Container)
- Üstü Açık Konteyner (Open Top Konteyner)
- Açık Konteyner (Flatrack Container)
- Platform Konteyner (Platform Container)
- Soğutmalı Konteyner (Refrigerated Container)
- Tank Konteynerler
- Dökme Yük Konteynerler
- Havalandırmalı Konteynerler
Standart Konteyner
Standart konteynerler, genel yükleri taşımak için kullanılır. Taşınacak olan yükler ağır tonaj ya da az ise, standart konteynerler kullanılmaktadır. Uzunluk olarak 6 metre, en ve yükseklik olarak 2,35 metre olan bu konteynerler, 25-30 ton arasında yük taşımaya uygundur. En sık kullanılan konteyner türü olmasının yanı sıra, daha çok genel kullanım için üretilmiş bir konteyner olmasından kaynaklı kapı girişinden sığma ihtimali olan tüm ürünler standart konteynerler ile rahatlıkla taşınabilir.
Yüksek Konteyner
Bu tip konteynerler, daha hafif hacimli olmakla beraber, yüksek hacimli ürünlerin taşınması için kullanılır. Yükseklik olarak normal 40 konteynere göre yaklaşık 30 cm daha yüksektir.
Üstü Açık/Açılabilir Konteyner
Üstü açık konteynerler, üzeri açık bırakılabilir ya da isteğe bağlı şekilde branda ile örtülmesi mümkün olan konteynerlerdir. Özellikle brandanın esnek olması sayesinde yüksekliği çok daha fazla olan yüklerin kolay bir şekilde taşınmasına imkân sağlar.
Üstü açılabilir konteyner tipinin tavanı açılmak için uygun tasarlanmıştır. Üstü açılabilir olması sebebiyle, yüklenme işlemi zor olan yükler tavan sayesinde rahatlıkla yüklenebilir. Özellikle kapıdan yüklemenin zor olduğu yükleri konteynere yükleme konusunda çok önemli avantajlar sunar.
Platform Konteyner
Bu konteyner tipi son derece güçlü bir tabana sahip olup, özellikle yat, iş makinası ve buna benzer arka ve ön taraflardan taşma yapan yüksek ağırlığa sahip yükleri taşımak amacıyla kullanılır. Ayrıca, sadece tabanı olduğu için büyük ölçekli yüklerin taşınmasının daha kolay olmasını sağlar.
Soğutmalı Konteyner
Soğutmalı konteynerlerin iç sıcaklığı her an kontrol edilebilir özellikte imal edilmiştir. Kendi soğutma ünitelerine sahip olan ve gemilere yüklendiğinde geminin veya limanların güç kaynağından faydalanarak gerekli enerjiyi sağlayabilecek yapıdadırlar. Özellikle gıda taşımacılığında bu konteyner tipleri çok tercih edilmektedir. Taşıma süresi boyunca sıcaklık değerlerinin ölçüm ve takibi yapılabildiğinden konteyner dışında yer alan paneller sayesinde ısının kontrol altında tutulması kolaylaşır.
Tank Konteyner
Silindirik bir tankın çelik dikdörtgen konstrüksiyon yapının içerisine yerleştirilmesiyle imal edilir. Gaz ve sıvı halinde olan yüklerin rahat ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Tank konteynerlerde tankın minimum %80’inin dolu olması gerekir. Amaç, sarsıntılara karşı oluşması muhtemel olan çalkantıların önüne geçmektir. Tankın maksimum %95 oranında doldurulması güvenlik açısından önemlidir. Bu oranın üzerine çıkması çok tercih edilmez. Burada amaç, sıcaklık artışları ile birlikte yaşanan genleşmenin önlenmesi ve tehlikeli bir durum yaşanmasının önüne geçmektir.
Dökme Konteyner
Özellikle tarım ürünlerinin taşınması için aktif bir şekilde kullanılan dökme yük konteynerleri buğday, arpa, yağlı tohumlar ve kum gibi yükler ile dökme yük niteliği taşıyan taneli ürünlerin daha rahat bir şekilde taşınması amacıyla kullanılır. Buna bağlı olarak yüklenecek olan ürüne ve yükleme sistemlerine göre pompa, konveyör, yer çekimi gibi etkenler kullanılarak yükleme sağlanır. Bu gibi konteyner tiplerinde tavan kısmında 3 adet yükleme kapağı ve kapı kısmında 2 adet tahliye kapağı bulunmaktadır.
Havalandırmalı Konteyner
Havalandırmalı konteynerin taban ve tepe profillerinde hava kanalları yer alır. Bu sayede doğal hava dolaşımına olanak sağlanır. Genel olarak havadar bir ortamda taşınması gereken yükleri taşımak için kullanılan havalandırmalı konteyner tipleri, yaygın olarak tam kurumamış tahıl ve yeşil kahve tanelerinin taşınmasında tercih edilir.
Konteyner Taşımacılığı Nedir?
Dikdörtgen kutu şekline sahip olan konteynerler, güvenli yük taşımacılığı konusunda kullanılmaktadır. Gerekli standartlara uygun şekilde üretilen konteynerler 10 ila 15 yıllık amortisman ömürleri vardır.
Bu açıdan bakıldığında konteyner faaliyetleri, uluslararası taşımacılık alanında önemli bir yere sahiptir. Konteynerler, deniz, demir yolu, kara yolu ve havayolu ile taşınabilmektedir.
Uluslararası ticarette öne çıkan gelişmelerle beraber lojistik faaliyetlerin aksamadan devam etmesi bir gerekliliktir. Taşımada, daha güvenli ve daha hızlı şekilde sürecin tamamlanması amaçlanmaktadır. Bu konuda öne çıkan istek ve ihtiyaçlarsa günden güne artmaktadır. Denizyolu taşımacılığı ön planda olmakla beraber, demir yolu ve kara yolu taşımacılığı için de önemli bir yerinin olduğu bilinmektedir. Bu nedenlerle, konteyner taşımacılığı ihtiyaçlara ve isteklere cevap olarak gelişmeye devam etmektedir.
Konteyner Ölçüleri
Genişlik Uzunluk Yükseklik Hacim Boş Ağırlık Yük Kapasitesi
20’LİK DC 2,35 m 5,90 m 2,37 m 33 m3 2.300 kg 21.770 kg
40’LİK DC 2,35 m 11,98 m 2,35 m 66 m3 3.700 kg 26.780 kg
40’LİK HC 2,35 m 11,98 m 2,69 m 76 m3 3.970 kg 26.780 kg
20’LİK FLAT 2,20 m 5,60 m 2,20 m – 2.530 kg –
40’LİK FLAT 2,35 m 12,08 m 2,10 m – 5.480 kg –