Anti-Damping Nedir? Hangi Ürünlerden Alınır?
Anti-Damping Nedir?
Damping, bir firmanın ürünlerini, maliyetinden veya iç piyasadaki satış fiyatından daha düşük bir fiyata yurtdışına satmasıdır. Bu durum, genellikle firmaların yurt dışı pazarlarda pay kapma veya rakiplerini zayıflatma stratejisi olarak kullanılır. Yapılan soruşturma sonucunda damping marjı veya sübvansiyon tespit edilirse, Kurul tarafından belirlenen ve bakanlıkça onaylanan damping marjı kadar Dampinge karşı vergi veya sübvansiyon miktarı kadar telafi edici vergi alınmasına karar verilir. Dolayısıyla, Bir eşyaya anti-damping vergisi konulabilmesi için, damping marjının oluşması, sübvansiyona karşı telefi edici vergi konulabilmesi için ise, menşe veya ihracatçı ülke tarafından ihraç edilen eşyanın üretim aşamasında sağlanan doğrudan veya dolaylı mali katkının tespiti şarttır. Damping soruşturmasında;
a) İhraç fiyatının yüzdesi olarak ifade edilen damping marjının yüzde iki oranından düşük olduğu,
b) Soruşturma konusu ülkeden gerçekleştirilen dampinge konu olan ithalat miktarının benzer mal ithalatının yüzde üçünden düşük olduğu; birden fazla ülkenin soruşturmaya konu olması halinde ise, söz konusu ithalat payı tek tek yüzde üçün altında olan ülkelerin toplam paylarının yüzde yediyi geçmediği, hallerde,
İthalat Genel Müdürlüğü, şikayet üzerine veya re’sen yapacağı incelemeyi azami 45 gün içinde tamamlayarak soruşturma açılıp açılmaması konusunda Kurula teklifte bulunur. Soruşturmanın süresi 1 yıldır. Bu süre Kurul tarafından 6 aya kadar uzatılabilir.
UGM Gümrük Müşavirliği hizmetimiz hakkında bilgi alın.
Anti-Damping Hangi Ürünlerden Alınır?
Yapılan soruşturma sonucunda damping marjı veya sübvansiyon tespit edilirse, Kurul tarafından belirlenen ve bakanlıkça onaylanan damping marjı kadar Dampinge karşı vergi veya sübvansiyon miktarı kadar telafi edici vergi alınır. Bir eşyaya anti-damping vergisi konulabilmesi için, damping marjının oluşması, sübvansiyona karşı telefi edici vergi konulabilmesi için ise, menşe veya ihracatçı ülke tarafından ihraç edilen eşyanın üretim aşamasında sağlanan doğrudan veya dolaylı mali katkının tespiti şarttır.
Anti-damping vergisi, uygulanan ürünler;
- Demir-Çelik ürünleri,
- Kimyasal ürünler,
- Elektronik ürünler
- Tekstil ürünleri
- Gazlı Cep Çakmakları
- Kapı Kilitleri
- Duvar Tipi Split Klimalar
- Plastik Dişli Fermuarlar
- Kontrplaklar
Gibi ürünlerdir.
Anti-Damping Önlemleri
Damping, bir firmanın ürünlerini, maliyetinden veya iç piyasadaki satış fiyatından daha düşük bir fiyata yurtdışına satmasıdır. Bu durum, genellikle firmaların yurt dışı pazarlarda pay kapma veya rakiplerini zayıflatma stratejisi olarak kullanılır. Yapılan soruşturma sonucunda damping marjı veya sübvansiyon tespit edilirse, Kurul tarafından belirlenen ve bakanlıkça onaylanan damping marjı kadar dampinge karşı vergi veya sübvansiyon miktarı kadar telafi edici vergi alınır. Bir eşyaya anti-damping vergisi konulabilmesi için, damping marjının oluşması, sübvansiyona karşı telefi edici vergi konulabilmesi için ise, menşe veya ihracatçı ülke tarafından ihraç edilen eşyanın üretim aşamasında sağlanan doğrudan veya dolaylı mali katkının tespiti şarttır.
Bir firmanın, rakiplerini pazardan çıkarmak veya zayıflatmak amacıyla ürünlerini maliyetinin çok altında bir fiyata satmasına yıkıcı damping, uzun vadede yurt dışı pazarlarda hakimiyet kurmak amacıyla ürünlerini iç piyasadaki fiyatından daha düşük bir fiyata satmasına sürekli damping, fazla stoklarını eritmek veya geçici bir nakit akışı sorunu çözmek amacıyla ürünlerini yurt dışına düşük fiyata satmasına ise münferit damping denir.
Anti-Damping Vergisi Uygulanan Ürünler
Yapılan soruşturma sonucunda damping marjı veya sübvansiyon tespit edilirse, Kurul tarafından belirlenen ve bakanlıkça onaylanan damping marjı kadar dampinge karşı vergi veya sübvansiyon miktarı kadar telafi edici vergi alınır. Bir eşyaya anti-damping vergisi konulabilmesi için, damping marjının oluşması, sübvansiyona karşı telefi edici vergi konulabilmesi için ise, menşe veya ihracatçı ülke tarafından ihraç edilen eşyanın üretim aşamasında sağlanan doğrudan veya dolaylı mali katkının tespiti şarttır. Anti-damping vergisi, uygulanan ürünler;
- Demir-Çelik ürünleri,
- Kimyasal ürünler,
- Elektronik ürünler
- Tekstil ürünleri
- Gazlı Cep Çakmakları
- Kapı Kilitleri
- Duvar Tipi Split Klimalar
- Plastik Dişli Fermuarlar
- Kontrplaklar
Gibi ürünlerdir.
Anti-Damping Vergisi Başvuru nasıl yapılır?
Başvurular, başvuru formuna verilecek cevaplar ve bir başvuru dilekçesi eşliğinde Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne (Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi) yapılır. Açılması talep edilen soruşturmanın türüne göre farklılaşan başvuru formlarına aşağıda linki verilen Bakanlığın web sitesinden ulaşılabilir. Başvuruda talep edilen bilgi ve belgelerin nasıl hazırlanacağı, her bir formun ilgili bölümünde detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Yapılan başvuruda, başvuru konusu ürünün açık ve detaylı bir biçimde tanımlanması gerekir. Başvuruda, ürünün fiziksel, kimyasal ve teknik özelliklerinin yanı sıra Gümrük Tarife Giriş Cetvelinde yer aldığı “gümrük tarife istatistik pozisyonuna (GTİP) da yer verilmelidir. Başvuruda, şikâyete konu olan ithalatın hangi ülke veya ülkelerden yapıldığının da açıkça belirtilmesi gerekir.
Anti-Damping Vergisi Kimler başvuru yapabilir?
Yerli üretim dalını temsil etme yeterliliğine sahip yerli üretici firma/firmalar veya ilgili yerli üreticilerin bağlı bulunduğu meslek kuruluşları başvuru yapabilir. Başvuruların yerli üretim dalı adına hareket eden yetkili temsilci tarafından yapıldığı durumlarda, başvuru dilekçesine yetki belgesinin eklenmesi; ilgili üreticilerin bağlı olduğu meslek kuruluşu tarafından yapıldığı durumlarda ise, karar vermeye yetkili organın kararının eklenmesi gerekir.
Damping marjı ve damping önlemi nedir?
Damping marjı soruşturma konusu ürünün ihraç fiyatının normal değerin altında kalan kısmını ifade etmektedir. Adil bir karşılaştırma yapılmasını teminen, bu karşılaştırma, aynı ticari aşamada, tercihen fabrika çıkış aşamasında ve mümkün olduğu kadar yakın tarihler dikkate alınarak yapılır. Vade farkı, teslim şekli, ticari aşamalar ve fiziksel özelliklerdeki farklılıklar gibi fiyatı etkileyen faktörler dikkate alınarak, karşılaştırılacak birim fiyatlar fabrika çıkış aşamasına indirgenir. Damping önlemi haksız rekabete yol açan ithalatın yerli üretim dalı üzerinde neden olduğu zararı bertaraf etmek için uygulanan bir önlemdir.
Damping önlemi damping marjı seviyesinde veya bu seviyenin altında uygulanabilir ancak bu seviyeyi aşamaz. Damping önlemleri CIF Kıymet üzerinden “%” şeklinde advalorem olarak veya miktar başına spesifik olarak tahsil edilir.
Örnek: Fabrika çıkış aşamasındaki normal değer: 1000 Dolar/Kg, fabrika çıkış aşamasındaki ihraç fiyatı: 800 Dolar/Kg, Damping marjı: (spesifik) 200 Dolar/Kg. CIF değeri: 900, Damping marjı: CIF değerin %si (c / d) x 100 = (200 / 900) x 100 = %22 başvuruya konu birden fazla ülke olması durumunda her ülke için ayrı damping marjı hesaplanır.
Damping önlemleri, kural olarak, soruşturma konusu ülke veya ülkelerde yerleşik ve soruşturma esnasında tam iş birliğinde bulunan firmalara yönelik olarak bireysel bazda uygulanabilirken bu firmalar dışında kalan firmalara yönelik olarak ülkenin tamamını kapsayacak biçimde uygulanır.