Hangi Ürünler Gümrüğe Takılır?

hangi-urunler-gumruge-takilir

Hangi ürünler gümrüğe takılır? – Tüm dünyada gümrükler tek bir idarenin görev yaptığı yerler değil, devletin tüm dış ticaret ve güvenlik politikalarının uygulama arenaları olarak değerlendirilir. Yani bir ürüne “gümrük idaresi” takılmaz. Ama bir yasal zorunluluk veya dış ticaret politikası önlemi nedeniyle “değişik kamu kuruluşları” takılır demek daha doğru bir yaklaşımdır. Örneğin, bir eşya TAREKS denetimlerinden geçmediği için Türkiye’ye sokulamıyorsa, bu eşya “gümrüğe” değil, “standardizasyon mevzuatına” takılmış demektir. Durum böyle olmakla birlikte, herhangi bir nedenle gümrükten geçemeyen eşyaya halk arasında “eşya gümrüğe takıldı” denilir.

Türkiye’ye ithali yasak eşya iki ayrı kategoride değerlendirilmektedir: “Kanunen İthali Yasaklanan Eşya” – “Genel Düzenleyici İdari İşlemlerle İthali Yasaklanan Eşya”. Örneğin, 1072 sayılı Kanuna göre, rulet, tilt langırt ve benzeri baht ve talihe bağlı veya maharet isteyen otomatik ve yarı otomatik el ve ayakla kullanılan oyun alet ve makinalarının ithalatı yasaktır. Keza 859 sayılı İpek Böceği ve Tohumu Yetiştirilmesi ve Muayene ve Satılması Hakkındaki Kanun’a göre ipek böceği tohumu ithali de yasaktır. Bunun gibi kanunla yasaklanan ürünleri ithal edilmek üzere gümrüğe getirenler veya gümrüğe beyan edilmeksizin ithale teşebbüs edenler 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre yargılanır. 

Bunun dışında “Genel Düzenleyici İdari İşlemlerle İthali Yasaklanan Eşya” kapsamına giren eşyalar da bulunmaktadır. Örneğin İthalat: 2024/17 sayılı “Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ”in 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında “Ek-1’de yer alan eşyanın ithali yasaktır. Ancak usulüne uygun yapılan başvurular üzerine, bu listede kayıtlı eşyanın Ek-4’te belirtilen ülkelerden ‘sadece araştırma, tıbbi, farmasötik veya koruyucu amaçlarla’ yapılacak ithalatın izin verilir.” hükmü yer almaktadır. Bu tebliğ kapsamında olan ürünleri veya girdileri anılan Tebliğ hükümlerine göre ithale teşebbüs edenler hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanununun 235 inci maddesinin 1/a bendi hükümlerine göre işlem yapılır. Anılan fıkra “Eşyanın genel düzenleyici idari işlemlerle ithalinin yasaklanmış olduğunun tespiti halinde, varsa eşyanın fark gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin dört katı idari para cezası verilir.” hükmünü içermektedir.

Bu bağlamda, “Kanunen İthali Yasaklanan Eşya”  ile “Genel Düzenleyici İdari İşlemlerle İthali Yasaklanan Eşya” her zaman gümrüğe takılır.

Şüphesiz ki gümrük kapısı olmayan yerlerden yurda sokulmaya çalışılan eşyanın da yakalanması halinde bunlar da gümrüğe takılır. 

Bunun dışında dış ticaret mevzuatına göre Türkiye’ye ithali yasak olmayan her eşya gerekli ön izinlerin alınması koşuluyla her zaman gümrükten geçer. Eşyanın ithali için gerekli izin veya lisansları alınmayan, ya da gümrük beyanı yapılmayan veya gümrük vergileri ödenmeyen eşya gümrükten geçemez.

Gümrükten geçemeyen ürünler geçici depolama sürelerinin dolması ya da bir rejim beyanında bulunulmuş eşya pozisyonunda iken 30 gün içinde gümrük antrepolarından çıkarılmaması halinde tasfiyelik hale gelir. Gümrükten geçmeyen bu eşya Tasfiye Yönetmeliği hükümlerine göre tasfiye edilir. Ancak, gerek kanun ve genel düzenleyici işlemle yurda sokulması yasak olan eşya gerekse ürün güvenliği düzenlemelerine uygun olmayan eşya ancak “ihraç kaydıyla satış” suretiyle tasfiye edilir. Bir başka anlatımla, TASİŞ tarafından satışa çıkarılan bu eşyayı satın alan kişiler anılan eşyayı Türkiye’de serbest dolaşıma sokmadan yurt dışı etmek koşuluyla teslim alabilirler.

Gümrükten geçemeyen ürünlerin “Harç Bedeli” veya başka bir bedel ödeyerek yurda sokulması mümkün değildir.

Gümrük işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgi için Gümrük Müşavirliği sayfamıza göz atabilirsiniz.

Gümrük Malları Nasıl Ülke Sınırlarına Girer?

Yolcu beraberinde getirilmiş olmakla birlikte “Yolcu Beraberi Eşya Listesi”nde yer almakla birlikte “tahdit fazlası” olan eşyanın gümrük vergileri ödenerek yolcu salonlarından yurda sokulması mümkündür. Ancak yanında bu vergileri ödeyecek parası olmayan yolcuların tahdit fazlası eşyaları Yolcu Beraberi Eşya Ambarlarına alınır. Bu eşyanın 3 ay içinde sahipleri tarafından vergileri ödenerek ithal edilmemesi veya ambardan alınarak tekrar yurtdışına çıkarılması gerçekleşmez ise anılan eşya da tasfiye hükümlerine göre işlem görür.

Gümrük Malları İçin Harç Bedeli Nedir?

Gümrük malları kişisel alışverişler ve ticari mal olarak bilinmektedir. Yurtdışından sipariş edilen her bir mal için gümrük vergisi ödenir ve ülke içerisine girişi yapılır. Bunun için harç bedeli malın niteliğine, boyutuna ve ağırlığına bağlı değişkenlik göstermektedir. Her yıl gümrük harç bedeli de değişime uğramaktadır.

Türkiye’deki harç bedeli gümrük idaresi tarafından belirlenmektedir. Gümrük eşyaları alınmadığı takdirde satışa çıkarılmaktadır. Bu nedenle alım yapan kişilerin belirlenen vergiyi ödemesi gerekmektedir. Ödemesi yapılan ürünlerin anında teslimatı gerçekleşir.

Hangi Mallar Gümrükten Geçer?

Yurtdışında yer alan malların tamamı ülkemize de getirilmektedir. Öncelikle sipariş süreci başlamaktadır. Üstelik sipariş edilen eşyalar gemi ya da uçak ile 20 gün ve 45 gün aralığında gelmektedir. Süreye bakılarak eşyaların harç bedelleri de ayarlanmaktadır.

Hangi Mallar Gümrükten Geçmez? 

Yurtdışından gelen gümrük mallarının yasaklı olması durumunda ülke girişine izin verilmemektedir. Aynı zamanda kusurlu mal niteliği taşıyan eşyalar, kullanılmış mallar ya da yiyecekler kesinlikle gümrük tarafından geçirilmemektedir. Ülke içerisinde satılması yasak olan mallar da ülkeye giriş yapamamaktadır.

Gümrükte Eşya Takıldığında Nereye Başvurmak Gerekir?

Gümrükte eşya takılma sorunları çok fazla yaşanmaktadır. Özellikle yüksek fiyatlı malların ülkeye girmesi çok daha zordur. Bu nedenle dış ticaret kapsamında belirli gümrük kurallarına uyan mallar ülkeye giriş yapabilmektedir.

Gümrükte takılan eşyalar için gümrük idaresine ya da dış ticaret bölümlerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Böylelikle mal takibi başlatılarak ürün hakkında bilgi almak mümkündür. Gümrükte eşya takılma durumlarının bir diğer nedeni ise malın harç bedelinin yatırılmamış olmasıdır. Bu nedenle eşyalar teslim alınırken giriş izinleri ile beraber alınmaktadır.

Gümrüğe Takılan Yasaklı Ürünler Listesi

Gümrüğe takılan yasaklı ürünler arasında Türkiye’de satışı olmayan ve zarar verici eşyalar ilk sırada yer almaktadır. Aynı şekilde yiyecek ve içecek bazlı ürünlerin de girişi yasaktır. Tütün ve alkol gümrükten geçirilmeyen ürünler arasındadır. Cep telefonu, kozmetik ürünler ve takviye edici gıdalara giriş izni verilmemektedir.

Gümrükten Geçmeyen Ürünlere Ne Olur?

Gümrükten geçmeyen ürünler ülke tarafından gümrük malları bölümlerinde satışa çıkarılmaktadır. Fakat kişisel satın alınan ürünlerin alınan yere geri gönderimi de sağlanabilir. Fiyatı yüksek olan malların ülke içerisine girmesi de sıkıntılıdır.

Gümrükten geçmeyen ürünler için kişilere bilgi verilmektedir. Bu bilgi doğrultusunda mal geri gönderilmekte ya da gümrük malları ofisinde satılmaktadır. Gümrüğe takılan ürünlerin yasaklı olmaması dahilinde ülke tarafınca satışı bulunmaktadır. Aynı zamanda kişiler bu şekilde de eşyalarını satın alabilmektedir.

Gümrükten Geçemeyen Ürünlerin Harç Bedeli Ödenerek Geçirilebilir mi?

Gümrükten geçmeyen ürünlerin harç bedelinin ödenmesi halinde yasaklı ürün niteliği taşımıyorsa alınabilir. Ercan Gümrükleme tüm mallar üzerinde birebir çalışma sergilemektedir. Bu şekilde ürünlerin harç bedellerinin ödenmesi ile teslimat gerçekleşmektedir.

Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir. Gümrükten geçmeyen ürünlerin neden takıldığı da önemli sorunlardan biridir. Yasaklı ürünler vergi ödense dahi ülke içerisine giriş yapamaz.

Et ve Süt Ürünleri Gümrükten Geçer mi?

Et ve süt ürünleri gümrükte en çok takılan ürün grubu içerisinde yer almaktadır. Yiyecek ve içecek niteliği taşıyan ürünler kişisel alışverişlerde geçirilmemektedir. Aldığınız ürünlerin takibini satın alınan adres üzerinden yapabilirsiniz.

Gümrük idaresi tarafından verilen kararın ekinde ürünler hakkında son durum belirlenmektedir. Eşyanın kullanılabilir olması da gümrükten geçme nedenlerinden biridir. Tüketime dahil olan et ve süt ürünleri gümrükten geçmemektedir. Gümrük kanunları gereğince bu mallar bozulma durumu mümkün olan mallardır. Bu nedenle ülkeye giriş yapılmaz.

Parfüm Ürünleri Gümrükten Geçer Mi?

600 ml’yi aşmamak kaydıyla yolcu beraberinde gümrükten geçebilir.

Elektronik Ürünler Gümrükten Geçer Mi?

Elektronik ürünler artık birçok insan için kolayca erişilebilir bir noktada durmaktadır. Bunun önemli bir sebebi ise dünyanın her yerinden rahatlıkla ithalat gerçekleştirilebilmesidir. Eğer bir vergi numaranız varsa, hayatı kolaylaştıran onlarca farklı aleti ithal edebilir ve Türkiye pazarına sokabilirsiniz.

Cep telefonları, beyaz eşyalar, elektrikli süpürgeler, televizyon modelleri, fotoğraf makinesi ve tost makinesi gibi birçok son teknoloji cihazı, prosedürlere uyduğunuz sürece kolayca ithal edebilirsiniz. Buna karşın bu elektronik cihazların ithalinde bazı özel kuralların ve uygulamaların olduğunu da bilmeniz gerekir.

Bütün ithalat işlemlerinde gerekli olan evraklar ve adımlar, elektronik eşya ithalatı açısından da geçerlidir. Bununla birlikte elektronik ithalatı için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan garanti belgesi almanız gerekir. Garanti belgesi ithal edeceğiniz her model için ayrı ayrı alınmalıdır. Elektronik ithalatında bir diğer konu ise ürünlerde CE sertifikasının olması zorunluluğudur. Aynı zamanda ithalat sırasında gerekli olan Uygunluk Beyanı Belgesi de üretici firma tarafından CE sertifikasına göre hazırlanmalıdır. Elektronik ithalatında, ürünlerin üzerinde CE işaretinin bulunması ve üretici firmanın bilgilerinin açıkça yer alması bir zorunluluktur.

Elektronik ithalatında ürünlerde yer alması gereken bir diğer bilgi ise menşedir. Menşe bilgisinde yanlış ya da yanıltıcı bilginin yer alması yasaktır. Menşe bilgilerinin doğru ve açıkça anlaşılır olması gerekir. Bunun yanı sıra sahte ürünlerin ithal edilmesi de yasaktır. Telif haklarının ihlal edilmesine sebebiyet verecek eşyaların gümrüklenmesi yasaklanmıştır.

Elektronik eşyaların ithalatında katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve gümrük vergisi uygulanmaktadır. Belirli bazı elektronik ürünlerde ise, Bakanlıkça belirtilen CIF kıymetinin altında birim kıymetleri haiz olanlarının ithal edilmesinde, ek mali yükümlülük uygulaması mevcuttur.

Bazı elektronik ürünlerin ithalatı menşe ülkeye bakılmaksızın Gözetim Uygulamasına tabidir. On ya da daha az miktarda yapılan ithalat işlemlerinde ise gümrük kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaf tutulur.

Elektronik ithalatı için yurt dışından tedarik edilerek Gümrük İdaresi’ne sunulması gereken evraklar şu şekildedir; CE sertifikası, menşe belgesi, uygunluk beyanı ve faturanın orijinali.

Gümrüğe Takılan Ürünler Ne Kadar Süre İçerisinde Teslim Alınabilir?

Gümrüğe takılan ürünlerin teslimat süreleri genel eşyalar için 30 gündür. Tüm bu eşyalar 30 gün içerisinde alınmadığı takdirde gümrük malları satış ofisinde satışa çıkarılmaktadır. Ülkeye giriş izni olmayan ürünler ise geri gönderilmektedir.

Gümrüğe Takılan Ürünler Nasıl Alınır?

Gümrüğe takılan ürünlerin teslimat süreleri genel eşyalar için 30 gündür. Tüm bu eşyalar 30 gün içerisinde alınmadığı takdirde gümrük malları satış ofisinde satışa çıkarılmaktadır. Ülkeye giriş izni olmayan ürünler ise geri gönderilmektedir.

Gümrük malları ve hükümleri kapsamında her ürünün belirli bir süre içerisinde teslim alınması gerekmektedir. Bu sürenin aşılması halinde tekrar gönderim yapılmamaktadır. Kargo aracılıyla gönderilen ürünler alınmadığı takdirde gümrük ofisinde 30 gün bekletilmektedir. 30 günün dolması halinde satış ofisinde satışa çıkarılmaktadır.

Gümrük Malları Kapsamında Hangi Ürünlerin Geçişi Bulunmaktadır?

Gümrük malları kapsamında kırtasiye, ev eşyaları, kişisel gelişim ürünleri ve kitap benzeri ürünler ülkeye geçiş yapabilmektedir. Bunun dışında yüksek bütçeli malların giriş izni bulunmamaktadır. Yiyecek ve içecekler, kozmetik ürünleri, yüksek fiyatlı marka ayakkabı ve çantalar, cep telefonu, bilgisayar ve tabletler gümrüğe takılan eşyalar arasında yer alır. Bu eşyaların dışında herhangi bir sorun ya da zarar teşkil etmeyen tüm mallar vergisi ödendiği takdirde ülkeye sorunsuz bir şekilde girmektedir.

Similar Posts