BIC Nedir? Konteynerlerdeki BIC Kodu Anlamı Nedir?

bic kodu nedir

BIC’in orijinal açılımı “Bureau International des Containers (Uluslararası Konteyner Bürosu)” şeklindedir. BIC aynı zamanda “Bank Identifier Codes (Banka Tanımlama Kodları)” şeklinde tanımlanmaktadır. Bu yazıda lojistik sektörüne dair bilgilendirmelere yer vereceğiz. BIC yaklaşık 2000’in üzerinde üye sayısıyla intermodal nakliyede kullanılan konteynerlerin standartlarını yöneten özel bir kurumdur. Görevi, intermodal taşımacılık, konteyner kayıt süreçleri, konteyner taşımacılığı ve elleçlemesi gibi alanlarda kurumlar ve devletler arası iş birliğini teşvik etmektir. Kurum ayrıca konteynerlerin kodlanması görevini de üstlenmiştir.

BIC Kodu Anlamı

Konteyner sahipleri için uluslararası tanımlama kodları sicili, Bureau International Des Containers (BIC) tarafından başlatılmış olup 1970’ten beri sürekli olarak yayınlanmaktadır. Daha sonra 1972’de Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından kabul edilerek ISO 6346 standardının temel bir parçası haline gelmiştir (yük konteynerleri kodlaması, tanımlama ve işaretleme). Bu standart ayrıca boyut ve tip kodu, ülke kodu ve çeşitli operasyonel işaretler gibi teknik işaretleri de açıklamaktadır. Tüm uluslararası taşımacılık ve gümrük beyanname belgelerinde konteynerlerin tek kimlik işaretlemesi olarak yalnızca BIC’ye kayıtlı konteyner sahiplerinin tanımlanmasına yönelik ISO Alfa kodları (konteyner önekleri) kullanılabilir. BIC kodu gümrük müşavirliği hizmetlerinde çok sık kullanılır.

BIC Kodu (Konteyner Kodu) Ne İşe Yarar?

Konteynerin kimliğinin tek olmasını garanti eder. 

BIC Kodu Hangi İşlemler İçin Kullanılır?

Konteyner üzerinde yer alan işaretler, çoğu zaman karmaşık olarak nitelendirilir. BICU 123456 5: İlk üç harf (Owner Prefix), konteyner sahibinin BIC Kodu’dur. BIC Code (Bureau International des Containers ed du Transport Intermodal); ISO-6346 kuralları çerçevesinde zorunlu hale getirilen bir standarttır. İlk üç harfi takip eden harf, ekipmanın tipini (Equipment İdentifier) belirtmektedir. Sıklıkla karşılaştığımız “U” harfi; tüm taşınabilir konteynerleri ifade etmektedir. “J” harfi; sökülüp takılabilir ekipmana sahip taşıma ünitelerini veya konteynerleri gösterir. “J” harfi; römork, araç kasası tipindeki taşıma ünitelerine tahsis edilmektedir.6 haneli Numara serisi (Serial Number), konteyner sahibi firma tarafından belirlenen ve konteynerleri ayırt etmek için kullanılan rakamlardır. Genellikle çerçeve içinde yer alan son rakam ise, check digit (kontrol numarası) olarak bilinir.

BIC Kodu Almak İçin Nereye Başvurulur?

Konteyner numarası almak ve kontrol etmek için www.bic-code.org üzerinde yer alan online konteyner kontrol aracını kullanmak suretiyle yapılabilmektedir. Kayıt formunda, “konteyner sahibi olarak (veya onun adına) tercih sırasına göre sahip kodlarından birinin tescili için başvuruda bulunuyoruz” ifadesine yer verilir.

BIC tarafından belirlenen 11 haneli alfa nümerik kod aşağıdaki birlikler tarafından da kabul edilen bir standarttır. Dünya Gümrük Örgütü, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (The International Road Transport Union -IRU), Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı Birliği (The International Union of Railways -UIC), Uluslararası Havayaolu Taşımacılığı Birliği the International Air Transport Association (IATA), luslararası Deniz Ticaret Odası the International Chamber of Shipping (ICS), Ululslararası Eşya Nakliyecileri Federasyonu (the International Federation of International Removers-FIDI)

Similar Posts