Blog

Çin’in “Kuşak-Yolu’na” Karşılık AB’den Küresel Geçit Projesi
Çin’in “Kuşak-Yolu’na” Karşılık AB’den Küresel Geçit Projesi

Avrupa Birliği, Çin’in “Kuşak ve Yol Girişimi” ile rekabet edebilmek için kendi zirvesini düzenliyor. Bu bağlamda AB birliği, temeli Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen tarafından 2021 yılında atılan “Küresel Geçit” (Global Gateway) projesi için 20 üye ülkenin liderlerini Brüksel’de ağırlayacak. Projenin nihai hedefi ise, Avrupa’yı “küresel ulaşım üssü” haline getirmek.

Uluslararası ajanslar bu konuda, “AB’nin projesi, Çin’in 10 yıllık yatırım hamlesine rakip oluyor” ifadelerini kullanırken, bütçesi tam 300 milyar euro, yani 322 milyar dolar olan projede, yeşil dönüşüme katkı sağlayacak ülkelerin, özel ve kamu altyapı projelerine destek verilecek. Fakat birlik, projelerin mutlaka sürdürülebilirlik kapsamında olmasını istiyor.

Çin’den 100 Milyar Dolarlık Yatırım

Çin lideri Şi Cin- Ping, 2013’te başlatılan “Kuşak ve Yol Girişimi’nin” 10’uncu yıl konuşmasında, ticaret koridoruna 2033 yılına kadar 100 milyar dolar ayırdıklarını açıkladı. 18 Ekim’de, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen, “Kuşak ve Yol Girişimi’nin” 10. Yıl Buluşması kapsamında, Çin mallarının deniz ve kara yoluyla tüm dünyaya taşınmasını hedefleyen konuşmalar yapıldı. Çin’in başlattığı ve gittikçe büyüyen bu oluşum, zaman içinde aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 130 ülkeyi kapsayan dev bir proje haline geldi. İşte bu 130 ülkenin temsilcilerinin katıldığı zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ticaret koridorunun ikinci on yılında yapılacakları anlatırken, yeni dönemde projeye 100 milyar doların üzerinde fon aktaracaklarını dile getirdi.

Afrika Ülkeleriyle Ortaklık

Bu hafta düzenlenecek zirve de AB’nin Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile iki mutabakat zaptı imzalaması bekleniyor. Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya’yı birbirine bağlayacak bir demiryolu projesini hedef alan proje, Trans-Afrika Koridoru ’nu aktif hale getirmek ve bu koridor aracılığıyla çıkartılan hammadde ve minerallerin Doğu ve Batı Afrika’daki limanlara taşımayı hedefliyor. Ayrıca zirveye Mısır ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti yönetiminin davetli edildiği, ancak bu iki ülkeden de henüz olumlu bir cevap gelmediği belirtildi.

25-26 Ekim ‘de düzenlenecek zirveye; aralarında Orange, Allianz, Alstom, Danone, Enel, Siemens ve Telefonica’nın da bulunduğu büyük AB firmalarının üst düzey yöneticilerinin katılması bekleniyor. Panellerde ağırlıklı olarak, dijital teknolojiler, iklim ve enerji, taşımacılık, sağlık, eğitim ve araştırma sektörlerine yönelik yatırımlar değerlendirilecek.

Avrupa’nın Küresel Geçit Projesi Nedir?

Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen Avrupa Birliği Küresel Geçit Projesi (EU Global Gateway), dijital teknoloji, uluslararası ticaret, sağlık, enerji, eğitim ve araştırma sektörlerinde hem özel hem de kamusal altyapının desteklenmesi için tasarlanmış bir projedir. Avrupa Birliği Küresel Geçit Projesi’nin lansmanını 1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında 2021 ve 2027 yılları arasında Avrupa Birliği ve diğer iş birliği ülkeleri için küresel ekonomik toparlanma sürecinin desteklenmesi hedeflenmiştir.

 

Küresel Geçit Projesi Neden Önemlidir?

Son yıllarda dünya genelinde büyük bir krize neden olan Covid-19, küresel altyapı ve tedarik zincirinde büyük sorunlara neden olmuştur. Özellikle sınır kapılarının kapanması başta olmak üzere, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, küresel altyapılara olan yatırımların önemini artırmıştır. Dolayısıyla bu tarz problemlerin azaltılmasını amaçlayan ‘Küresel Geçit’ projesi hem özel hem de kurumsal yatırımları desteklemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca proje kapsamında Avrupa Birliği ile iş birliği içerisinde olan ülkelerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda daha fazla finansman sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle iş birliği içerisindeki ülkelerin ihtiyaçlarını da temel alarak küresel altyapı gelişim programı oluşturmak ve uluslararası alandaki istikrar ortamını korumak daimî hedef olmalıdır.

Diğer İçerikler